College zegt dat gemeente geen vertragende rol speelt in participatieproces

SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht zegt vanwege de omgevingsvergunningaanvraag niet actief te kunnen participeren in het watertorenterrein aan de Rivierdijk. Tijdens de beoordeling van de vergunningaanvraag kan de gemeente geen actieve bijdrage leveren aan participatiebijeenkomsten, omdat de participatieonderwerpen onderdeel uitmaken van de beoordeling van de omgevingsvergunningaanvraag”, zegt het College van B & W van de gemeente Sliedrecht op vragen van de lokale politieke partij Slydregt.NU, die half juli 2024 zijn ingediend. Volgens de gemeente heeft de ontwikkelaar het participatieproces op eigen initiatief stilgelegd.

De ontwikkelaar heeft volgens de gemeente Sliedrecht hen destijds gevraagd om een actieve bijdrage te leveren aan de participatiebijeenkomsten. College: “De ontwikkelaar is primair verantwoordelijk voor participatie. De gemeente Sliedrecht beoordeelt op dit moment de omgevingsvergunningaanvraag voor het Watertorenterrein.” (© Archieffoto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)

Slydregt.NU vroeg het college hoe de gemeente in de toekomst om wil gaan met dergelijke vertragingen om te voorkomen dat er participatieprocessen en projecten onnodig lang stil komen te liggen. Daarop antwoordt het college dat de gemeente geen vertragende rol speelt in het participatieproces van een ruimtelijke ontwikkeling tijdens de behandeling van een aanvraag. “Dat geldt ook voor de ontwikkeling van het Watertorenterrein. Het staat de ontwikkelaar vrij om zelfstandig en op eigen initiatief te communiceren en gesprekken te voeren met belanghebbenden”, aldus het college, “Dat ligt in lijn met het raadsbesluit uit 2019 waarin de gemeenteraad acht richtinggevende kaders heeft vastgesteld voor het Watertorenterrein. De gemeenteraad heeft destijds besloten dat het project in de geest van de Omgevingswet wordt behandeld. En dat de ontwikkelaar dus primair verantwoordelijk is voor participatie.”

Complex
De gemeente heeft begin juli 2024 kenbaar gemaakt maximaal een half jaar nodig te hebben om een besluit te nemen. “De gemeente is bezig met het toetsen van de aanvraag omgevingsvergunning. Omdat er geen tussentijdse producten beschikbaar zijn, vraagt dit om een andere aanpak van de toetsing. De toetsing is daardoor complexer en vraagt meer doorlooptijd”, aldus het college dat vindt dat in dit geval andersom woet worden gewerkt: “Er is een omgevingsvergunning aangevraagd en nu moet met alle betrokken instanties (Rijkswaterstaat, Omgevingsdienst, Waterschap etc.) onderzocht worden of het planvoornemen te vergunnen is.”

Factoren
De factoren die zorgen voor deze langere tijdspanne behoeven volgens het college enige uitleg en context. “De aanvraag omgevingsvergunning gaat uitsluitend over een nieuw planologisch toetsingskader en werkt daardoor in feite als een bestemmingsplan. Bij het maken van een bestemmingsplan worden vooraf allerlei zaken uitgezocht en besproken. Het resultaat is een evenwichtig plan dat in procedure kan worden gebracht. Er is dan sprake van een goede ruimtelijke ordening. Over het algemeen duurt een dergelijke voorbereiding voor zo’n proces één tot twee jaar.”

Meewerken
Watertoren B.V. heeft woensdag 20 december 2023 een aanvraag omgevingsvergunning (wabo) ingediend voor een woningbouwontwikkeling van 180 woningen. Sindsdien zegt gemeente Sliedrecht, in afstemming met de ontwikkelaar, bezig te zijn met de behandeling van de aanvraag. “Tijdens het zomerreces heeft de gemeente een overleg gevoerd met de ontwikkelaar waarin de gemeente heeft aangegeven mee te willen werken aan een mogelijke ontwikkeling. Uit het gesprek is geconcludeerd dat beide partijen nog de nodige inspanning moeten leveren voor het afhandelen van deze aanvraag”. licht het college de situatie toe.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld