(Commercieel artikel)
SLIEDRECHT – De tuin is niet compleet zonder een fijne en vooral stijlvolle tuinbank. Nu zijn er genoeg winkels in Sliedrecht waar je een goede tuinbank kunt scoren, maar het is veel goedkoper en leuker om er zelf een te maken.
In dit artikel leggen we je uit hoe je makkelijk en snel een eigen tuinbank kunt bouwen.
Nodig
Er zijn natuurlijk een aantal dingen nodig voordat je kunt beginnen aan de bouw van jouw tuinbank. Het is verstandig om materialen van hoge kwaliteit te gebruiken, zodat de bank lang meegaat. Daarom kun je jouw materialen, maar ook het benodigde gereedschap het best bij mastertools.nl kopen. Uiteraard heb je houten planken nodig, waarbij we aanraden om voor Douglas- of eikenhout te kiezen. Deze kun je halen bij de Praxis in Sliedrecht, gelegen op Prisma 101. Verder heb je beits of verf nodig; je kunt natuurlijk zelf kiezen welke kleur je wilt. Je hebt natuurlijk ook gereedschap nodig, waaronder een schroevendraaier, schroeven, hamer, spijkers, boormachine, schuurpapier en een meetlint.
Ontwerp
Een goed bouwplan begint altijd met het uitwerken van een tekening van jouw plan. De standaardmaat voor een comfortabele tuinbank is 1.20m breed, 0.45m diep en 0.9m hoog. Ook de hoek van de rugleuning is belangrijk. Er wordt dan ook aangeraden om een hoek tussen de 95 en 105 graden aan te houden, zodat je comfortabel kunt zitten. Is zelf een bouwtekening maken niet helemaal jouw ding? Op het internet staan genoeg uitgewerkte bouwplannen inclusief afmetingen.
Bouwen
Daarna is het tijd om te gaan bouwen. Je kunt het beste beginnen met de zitting. Zaag de planken op maat en leg ze naast elkaar, waarna je ze met dwarsbalken aan de onderkant bevestigt. Bevestig ongeveer elke zeventig centimeter een dwarsbalk voor de veiligheid. Vervolgens doe je hetzelfde voor de rugleuning. Je kunt deze vastschroeven, maar je kunt ook een speciaal mechanisme kopen om de rugleuning in de juiste hoek stevig vast te schroeven. Daarna bevestig je de poten. Let hierbij goed op of de planken van de zitting recht zijn en pas de lengte van de poten hier op aan, zodat de bank niet wiebelt. Daarna zet je de zijleuningen vast.
Controle en afwerken
Een van de belangrijkste stappen is natuurlijk het controleren of alles stevig vastzit en de bank niet wiebelt. Duw dus goed tegen de poten, de rugleuning en de zijleuningen aan om te controleren of het goed vast zit. Vervolgens kun je alle oppervlakken schuren, zodat je er geen splinters van krijgt. Daarna kun je de bank verven of in de beits zetten. Na een aantal dagen goed drogen, kun je genieten van jouw nieuwe, zelfgemaakte bank!