Burgerinitiatief pleit voor snelle bouw lokaal van flex tiny houses

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Inwoonster Jannie van Beest vindt dat de gemeente Sliedrecht de bouw moet overwegen van flex tiny houses. “De gedachte erachter is dat flex tiny houses een goedkoper, eenvoudiger, milieubewuster en flexibeler alternatief bieden boven de bestaande woonvormen”, zegt inwoonster Jannie van Beest. Zij wil graag met de gemeente Sliedrecht eens kijken wat er mogelijk is. Het liefst ziet ze op korte termijn een beeldvormende vergadering hierover georganiseerd door de gemeente Sliedrecht en verwacht ze inbreng van de politieke partijen.

Een tiny house is in veel gevallen maximaal 50 m2 in oppervlak, vaak eenvoudig te verplaatsen en in sommige gevallen ook volledig zelfvoorzienend. Van Beest noemt als argumenten: “We streven naar een gevarieerde opbouw van bewoners. Zowel qua leeftijd, sekse als levensovertuiging. En de Woonvisie van Sliedrecht 2020–2025 laat overduidelijk zien dat er vraag is naar meerdere vormen van flex woonruimte.” (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Er is volgens Van Beest een duidelijke vraag in ons dorp naar meerdere vormen van woonruimte. “We zien dat er in Sliedrecht niet alleen jongeren zijn die woonruimte zoeken. Zo zijn we bij de aanloop van ons initiatief bijvoorbeeld aangesproken door wat oudere dorpsbewoners die een andere, meer op hun huidige leeftijd toegespitste, woonruimte zoeken. Hierdoor kunnen de wat oudere dorpsbewoners ook plek maken voor starters, 50+ ers, gezinnen met jonge kinderen, éénpersoonshuishoudens”, aldus Van Beest, “Het compacte karakter van tiny house-gemeenschappen kan bijdragen aan een sterk gevoel van gemeenschap en verbondenheid onder de bewoners. Dit kan leiden tot meer sociale interactie, gedeelde verantwoordelijkheid en een gevoel van saamhorigheid binnen de buurt. Al met al kunnen flex tiny houses een waardevolle toevoeging zijn aan de huisvestingsmogelijkheden in Sliedrecht, waarbij ze een betaalbare, duurzame en gemeenschapsgerichte optie bieden voor mensen met verschillende behoeften en voorkeuren.”

Verminderen huisvestingsnood
Hoewel het aantal volgens Van Beest niet het belangrijkste is, zou een significante hoeveelheid flex tiny houses volgens haar in Sliedrecht een aanzienlijke impact hebben op de huisvestingsbehoeften van de gemeenschap. Van Beest: “Het gaat erom dat er voldoende tiny houses beschikbaar zijn om tegemoet te komen aan de vraag naar betaalbare en duurzame huisvesting binnen de gemeente. De exacte hoeveelheid zou afhangen van factoren zoals beschikbare ruimte, vraag vanuit de gemeenschap en beleidsdoelstellingen van de lokale overheid. Het belangrijkste is dat er voldoende flex tiny houses worden gerealiseerd om een significante bijdrage te leveren aan het verminderen van de huisvestingsnood en het bevorderen van een inclusieve en duurzame gemeenschap. Locatie Het is lastig om specifieke locaties voor flexibele tiny houses aan te wijzen, aangezien dit vanuit de gemeente moet komen en afhangt van hun beleid en regelgeving. Het initiatief voor flexibele tiny houses is gebaseerd op de groeiende vraag naar diverse vormen van woonruimte in Sliedrecht. Oudere dorpsbewoners, jongeren, gezinnen en alleenstaanden hebben allemaal verschillende behoeften, en flexibele tiny houses kunnen een betaalbaar, milieuvriendelijk en flexibel alternatief bieden voor traditionele woningen.

Meerwaarde en voordelen
Flex tiny houses bieden volgens Van Beest verschillende voordelen ten opzichte van traditionele woningen. Van Beest: “Ruimte-efficiëntie: flex tiny houses zijn compact en nemen weinig ruimte in beslag, waardoor ze geschikt zijn voor locaties met beperkte beschikbare ruimte. Dit opent mogelijkheden voor het gebruik van lege terreinen of herontwikkelingsgebieden binnen de gemeente die anders niet geschikt zouden zijn voor grotere woningen.” Ze noemt ook de betaalbaarheid. “Tiny houses zijn over het algemeen betaalbaarder dan traditionele woningen, zowel wat betreft de bouwkosten als de maandelijkse lasten. Dit maakt ze een aantrekkelijke optie voor mensen met een beperkt budget, zoals jonge starters, studenten of mensen die financieel moeilijk zitten”, zegt Van Beest, die ze ook duurzaam vindt, “Veel flex tiny houses zijn ontworpen met duurzaamheid in gedachten. Ze maken gebruik van milieuvriendelijke materialen en zijn vaak voorzien van energie-efficiënte voorzieningen, waardoor ze een lagere ecologische voetafdruk hebben dan traditionele woningen. Dit kan bijdragen aan het verminderen van de impact op het milieu.” Een van de kenmerken van flex tiny houses is hun mobiliteit. Van Beest: “Ze kunnen gemakkelijk worden verplaatst naar een andere locatie, waardoor bewoners flexibel zijn in hun levensstijl en kunnen reageren op veranderingen in hun omstandigheden, zoals veranderingen in werk of levensfase. Al met al bieden flex tiny houses een unieke combinatie van ruimte-efficiëntie, betaalbaarheid, duurzaamheid en mobiliteit, waardoor ze een aantrekkelijke en veelzijdige huisvestingsoplossing zijn voor verschillende groepen mensen en verschillende situaties.”

Politiek en besluitvorming
De gemeente Sliedrecht lijkt volgens Van Beest zeer positief te staan tegenover de plannen voor flex tiny houses, zoals blijkt uit de reacties. Van Beest: “De politieke fracties waarmee gesproken is, onder wie leden van Pro Sliedrecht, SGP ChristenUnie, CDA en Slydregt.NU, hebben allemaal positieve reacties gegeven op de plannen voor flex tiny houses. Hun steun en enthousiasme zijn belangrijke indicatoren voor de algemene acceptatie van het initiatief binnen de gemeenteraad.” Van besluitvorming is nog geen sprake. Grootst mogelijke welwillendheid is er volgens Van Beest van wethouder Ton Spek (CDA). “Als vertegenwoordiger van de gemeente Sliedrecht toont hij de grootst mogelijke welwillendheid om mee te werken aan de realisatie van de flex tiny houses. Zijn positieve houding en bereidheid om samen te werken zijn van cruciaal belang voor het succes van het project”, vindt Van Beest, “Het College van Burgemeester en Wethouders worden beschouwd als de schakels voor de inwoners van Sliedrecht. Hun betrokkenheid bij de plannen voor flex tiny houses is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat de belangen van de gemeenschap worden vertegenwoordigd en dat de plannen soepel worden uitgevoerd.”

Durven en beslissen
De nadruk op “durf toe te slaan, durf te beslissen” onderstreept volgens Van Beest de vastberadenheid en daadkracht die nodig zijn om de plannen voor flex tiny houses tot uitvoering te brengen. Van Beest: “Het impliceert een bereidheid om risico’s te nemen en beslissingen te nemen om vooruitgang te boeken, zelfs als dit betekent dat er uitdagingen moeten worden overwonnen. Al met al lijkt de gemeente Sliedrecht positief gestemd te zijn ten opzichte van de plannen voor flex tiny houses, met brede steun van politieke partijen en belangrijke functionarissen. Dit is een veelbelovend signaal voor de verdere ontwikkeling en implementatie van dit belangrijke initiatief binnen de gemeente.”

Urgent
Als het aan Jannie van Beest ligt, zouden de flex tiny houses er al moeten staan. Van Beest: “Het is cruciaal om snel actie te ondernemen om de huisvestingsbehoeften van de gemeenschap aan te pakken. Het is belangrijk dat alle betrokken partijen samenwerken om dit doel te bereiken en ervoor te zorgen dat de benodigde stappen worden genomen om de flex tiny houses zo snel mogelijk te realiseren.” Elke dag dat voorbijgaat zonder deze essentiële huisvestingsoplossingen betekent volgens Van Beest potentieel meer mensen die in onzekere omstandigheden verkeren. “Laten we ons inzetten om dit proces te versnellen en de flex tiny houses zo snel mogelijk beschikbaar te maken voor degenen die ze het hardst nodig hebben”, aldus Van Beest, die ook met kenners, bouwers en investeerders sprak. Van Beest: “Absoluut! Het enthousiasme van de kenners, bouwers en investeerders is een positief teken voor het project. Het feit dat ze concrete plannen en toezeggingen van de gemeente willen, geeft aan dat ze zich bewust zijn van de noodzaak van ondersteuning vanuit de lokale overheid voor het succes van het project. Het is belangrijk om hun feedback serieus te nemen en samen te werken aan het verkrijgen van de nodige goedkeuringen en steun van de gemeente, omdat dit cruciaal kan zijn voor het verder ontwikkelen en realiseren van de plannen”, vertelt Van Beest. Ze heeft ook al tekeningen van de flex tiny houses, die elk geplaatst kunnen worden op een kavel van 25 tot 50m². Van Beest: “Mijn droom is dat de huisjes helemaal energieneutraal zijn, maar wel alle voorzieningen hebben. Het volledige dak ligt vol zonnepanelen, ze hebben een keuken en een badkamer.”

Draagvlak
Het lijkt erop volgens Van Beest op dat tot nu toe de flex tiny houses om verschillende redenen niet van de grond zijn gekomen. Ze noemt onder andere het gebrek aan draagvlak onder inwoners. Van Beest: “Het creëren van draagvlak onder de inwoners van Sliedrecht is essentieel voor het succes van een dergelijk project. Als er onvoldoende steun is van de lokale gemeenschap, kan het moeilijk zijn om de plannen te realiseren. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met zorgen over de impact op de buurt, weerstand tegen verandering, of onvoldoende bewustzijn over de voordelen van flex tiny houses.”

Beeldvormende vergadering
“Mogelijk waren er andere urgente kwesties of projecten die de aandacht van de gemeente en politieke partijen hebben opgeëist, waardoor de plannen voor flex tiny houses op de achtergrond zijn geraakt. Dat kan een reden zijn waarom het initiatief niet tot uitvoering is gekomen, ondanks eerdere gesprekken. Nu, gezien de aanstaande woningcrisis volgens het nieuws, is het begrijpelijk dat ik het plan weer wil oppakken. Het is een goed moment”, concludeert Van Beest, “Het plan is om een voorstel te doen aan de politieke partijen om een beeldvormende vergadering te organiseren, samen met de inwoners, om te bespreken hoe we invulling kunnen geven aan de plannen voor flex tiny houses. Het voorstel is om een beeldvormende vergadering te organiseren waarin politieke partijen, gemeenteambtenaren en inwoners samenkomen om te bespreken wat de plannen voor flex tiny houses inhouden en welke mogelijkheden er zijn voor realisatie.”

Inclusieve participatie
Het doel van de vergadering is als het aan Van Beest ligt om een breed scala aan standpunten en perspectieven te verzamelen, zowel van politieke vertegenwoordigers als van de lokale gemeenschap. “Op deze manier kunnen alle belanghebbenden hun stem laten horen en bijdragen aan de ontwikkeling van het plan. Tijdens de vergadering zullen mogelijke locaties voor de flex tiny houses worden besproken, evenals de haalbaarheid en geschiktheid van deze locaties. Dat omvat het onderzoeken van juridische, ruimtelijke en infrastructurele aspecten van potentiële locaties. Er zal ook worden gekeken naar de interesse onder inwoners voor het wonen in flex tiny houses en hoe realisatie van dit plan mogelijk kan worden gemaakt. Dit kan onder meer inhouden het onderzoeken van financieringsmogelijkheden, samenwerkingsverbanden met ontwikkelaars en overheidssteun. Het doel van deze vergadering is om een gezamenlijk begrip te creëren van de plannen voor flex tiny houses en om een roadmap te ontwikkelen voor verdere actie. Door samen te werken en de input van alle belanghebbenden te benutten, kunnen we ervoor zorgen dat de plannen succesvol worden uitgevoerd en tegemoetkomen aan de behoeften van de bewoners.”

4 gedachten over “Burgerinitiatief pleit voor snelle bouw lokaal van flex tiny houses”

  1. Een paar jaar geleden heb ik een stukje grond aan de gemeente gevraagd voor een Tiny House in ruil voor een grote eengezinswoning die zo nodig is met de huidige woningnood. Het is een beetje zonde om maar met twee man zo’n grote woning bezet te houden. Zo zullen vast meer mensen denken in onze wijk die ook maar met z’n tweeën zo’n groot huis bezet houden. Deze huizen zijn erg gewild door het vele groen, de vele speeltuinen, dichtbij winkels en scholen. Dus enorm fijn voor jonge gezinnen! Hopelijk komt er iets van de grond en hierbij melden mijn man en ik ons aan om kans te maken om in een Tiny House te kunnen wonen!! Voorwaarde moet wel zijn dat het huisje op een groene plek komt en niet op een leegstaand parkeerterrein o.i.d.

  2. Ik ben verbaasd….
    Gemeentes zijn al decennia bezig met een uitstervingsbeleid voor de woonwagenkampen en woonarken, dat stuk cultuur is inmiddels vrijwel om zeep geholpen en nu komt er het geniale hipster plan om woonkampen te herintroduceren onder het motto van een mooi geformuleerde visie om starters en 50+ers te gaan onderbrengen in een soort van vluchtenlingenkamp huisvesting. Leuk bedacht, ik zou zeggen beleidsvoerders, ga eerst zelf eens een winter lang in zo een welvaartscontainer zitten en besluit dan pas of het geromantiseerde idee van tinyhouse nou echt zo prettig en comfortabel wonen is. Ik noem het een noodoplossing voor buiten de boot vallers op de woningmarkt verpakt in een mooie woordenwaterval. Starters en 50+ers verdienen ook te kunnen beschikken over een degelijke woning of appartement. Bij te weinig oppervlakte bouwgrond kan er ook de hoogte in gebouwd worden. Tiny housjes zijn leuk voor mensen die er uit idealisme bewust voor kiezen om zo te gaan wonen en niet als noodoplossing voor starters en 50+ers.

  3. ik heb artikel gelezen geef mijn mening baseert op gevoel.
    goed plan zal helaas nooit gebeuren zolang telkens project bij komt.
    liggen 5 of 6 projecten waar aan begonnen moet worden gebeurd dus niet zoals we weten !locatie niet waar nu bvb tennis is te ver van de winkels,school enz.
    ja men luisterde vergeten het daarna weer vermoed ik.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld