Moestuin Sliedrecht wil niet opdraaien voor verhuiskosten en opnieuw opbouwen

door Peter Donk
SLIEDRECHT – “Het bestuur heeft aangegeven dat het vrijwilliger bestuur onvoldoende mankracht heeft om een dergelijke verhuizing te realiseren. De kosten van verhuizing en opnieuw opbouwen kan de moestuin niet zelf dragen”, schrijft voorzitter Mirjam Lankreijer in een brief aan het College van B & W en de leden van de gemeenteraad namens het bestuur en alle 61 deelnemers van de Moestuin Sliedrecht. Lankreijer reageert nu dinsdagavond 23 april 2024 een besluit valt voor een aanzet van het plan voor een nieuwe Noord-Zuidverbinding.

Schone grond is voor Moestuin Sliedrecht een oplossing voor PFAS dilemma. “Echter”, Mirjam Lankreijer,”De grond vraagt intensieve bewerking, duurt drie jaar voordat het bodemleven is hersteld en de grond rijp is voor teelt.” 

In een brief van vrijdag 19 april 2024 schrijft Lankreijer verder dat twee keer verhuizen dodelijk is voor hun organisatie. 

Niet juist
Moestuin Sliedrecht zegt met ‘grote verbazing en ontsteltenis’ kennis te hebben genomen van de inhoud van het aan de gemeenteraad voorgelegde raadsvoorstel. Volgens Lankreijer een onjuiste weergave van het besprokene in de afgelopen maanden. Ze verwijst naar de pagina met reacties van verenigingen en omwonenden t.a.v. de voorkeursvariant Noord-zuidverbinding. “Daarin staat voor de moestuin: “De sociale moestuin heeft aangegeven de volgende wensen/eisen te hebben: vergelijkbaar oppervlak als het huidige, liefst groter, locatie aan de zuidzijde van de A15. locatie liefst dichtbij de Lijsterweg. Dit vanwege de bereikbaarheid voor de vrijwilligers en bezoekers, geen behoefte aan parkeerplaatsen, geen locatie aan de westzijde vanwege de schaduwwerking van de bomenrij, een hekken, wil geen nadelen ondervinden tijdens de verhuizing qua kosten en men is ontevreden dat in de voorkeursvariant geen onderscheid wordt gemaakt tussen de beide tuinen.”

Niet naar westzijde
“Dit klopt niet!”, schrijft Lankreijer, “Wij hebben meer keren aangegeven: beste plek is voor ons het ijsbaanterrein (indien zij vertrekken). Dit terrein is groter en dan kunnen wij meer betekenen voor de voedselvoorziening van de Voedselbank Sliedrecht, die met aanvoer problemen van verse producten tobt. Tweede plek is voor ons in elk geval noodzakelijker wijs gelokaliseerd aan de Lijsterweg in verband met doelgroep en aandachtswijk, maar met minimaal dezelfde oppervlakte. Geen locatie aan westzijde van wegen hoge bomen én schaduw van het viaduct én
afstand tot onze aandachtswijk.”

Noodzaak 
In de brief schrijft Moestuin Sliedrecht waarin ze de ‘noodzaak’ van een aantal zaken beschrijven, zoals dat het benadrukt van het kunnen voorbereiden van het terrein in verband met een verhuizing, noodzaak van het clubgebouw, kas en werkschuur. En van continuering activiteiten tijdens de bouw. Lankreijer: “Grote zorgen voor de kwetsbare deelnemers is meer keren uitgesproken. Validiteit van onze deelnemers is veelal minimaal, het lange pad met twee zijde prikkeldraad is al een hele belemmering dichter naar Lijsterweg is daarmee nogmaals benadruk.”

Zorgen ‘drugsverhandelingen’
Moestuin Sliedrecht juicht een park toe, echter … “Wij hebben wel nodig dat onze spullen beschermd zijn. Wij zijn zelf geen voorstander van hekken, maar van natuurlijke afscherming. Daarnaast hebben wij de zorg over de ‘drugsverhandelingen’ , die in een ‘open terrein’ gemakkelijker plaatsvinden meer malen uitgesproken. Een en ander wijkt dus nogal af van wat de projectleiders hebben geformuleerd. Een gevoel wat daardoor ontstaat aldus enkele deelnemers. ‘Er is totaal geen invoelingsvermogen bij plannenmakers. We voelen het aan als gewoon laten stikken die sociale moestuin, alsof de moestuin geen enkel belang heeft voor de samenleving’. Als bestuur kunnen wij ons niet aan de indruk onttrekken dat de gemaakt opmerking van de wethouder bij de oordeelsvormende vergadering ‘denken jullie dat jullie passen in het gebied'”, aldus Lankreijer, die zich afvraagt of dit wellicht van invloed is op hetgeen is opgeschreven. Zij verwijst ook naar de eerdere brief van Arie de Ruiter. 

3 gedachten over “Moestuin Sliedrecht wil niet opdraaien voor verhuiskosten en opnieuw opbouwen”

  1. Het is schandalig hoe makkelijk ze hier in Sliedrecht met verenigingen,cultuur en gebouwen omgaan. Alles verdwijnt hier alleen voor dure woningen zelfs de parken als het aan de regeerders lag!
    Sliedrecht sociaal?

  2. Het is gewoon verdrietig.
    Met hart en ziel werken mensen aan iets moois. De dreiging dat zulke mooie initiatieven stoppen is gewoon ontoelaatbaar.

  3. Het is te schofterig voor woorden hoe ze met de verenigingen omgaan in Sliedrecht
    Projectontwikkelaars en geld daar gaan ze voor hier …

Plaats een reactie

*=Verplicht veld