Politieke partijen denken wisselend over vorming BAES

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Raadslid Jan Pieter Verweij (SGP-ChristenUnie) sprak namens zijn politieke fractie dinsdagavond 23 januari 2024 over  de oprichting van Beheer Accommodaties Exploitaties Sliedrecht (BAES) B.V. De constructie biedt de mogelijk voor een beheersvorm van de gemeente Sliedrecht samen met Papendrecht. Voor de samenwerking heeft de raad uitdrukkelijk overigens nog niet gekozen. “Het onderwerp leeft. Er zijn zorgen, er is zelfs een petitie waar veel op is ingetekend. Alle redenen om heel goed naar de zorgen te luisteren als raad”, vond Verweij. De partijen die aan het woord kwamen, spraken zich wisselend uit. 

Raadslid Jan Pieter Verweij vertelde de emoties heel goed te snappen over het onderwerp. “Ik sta hier natuurlijk als gemeenteraadslid, namens de SGP-ChristenUnie, maar ook als vader, als directeur van een jeugdzorg organisatie en als voormalig jongerenwerker”, aldus Verweij. (Foto gemeente Sliedrecht) 

Tekst gaat verder onder foto.

“Wat het CDA Sliedrecht betreft, staat de huisvesting van SOJS niet ter discussie. Dat verandert niet. SOJS hoort natuurlijk gewoon thuis in Elektra”, vond fractievoorzitter Frank Dunsbergen (CDA), “Die verhalen die daar ontstaan, zoals we net gehoord hebben, moeten daar gemaakt kunnen worden. Dat moet blijven. Dat betekent niet dat daarmee geen ruimte bestaat voor andere maatschappelijke organisaties. Sterker nog: in de afgelopen tijd werd pand Elektra ook gedeeld met verschillende andere partijen. Voor de toekomst kan dit dus gewoon doorgaan. Als we kijken naar het beheer van het pand is wel verandering nodig. Schoenmaker blijf bij je leest, zou ik willen zeggen. Laten we jongerenwerkers vragen om zich met jongerenwerk bezig te houden. Zoals de inspreker net al aangaf, is SOJS op aarde voor en door jongeren. Dan is het ook begrijpelijk om een beheerder te vragen zich met het beheer van panden, waaronder Elektra, bezig te houden”, aldus Dunsbergen.

Geen bezwaren
De vraag die dan nog overblijft, is volgens Dunsbergen hoe de ruimtes binnen Elektra op een goede en multifunctionele manier gebruikt gaan worden. Dunsbergen: “En dan ook op zo’n manier dat het jongerenwerk van SOJS dan ook goed tot zijn recht kan komen en ook in de toekomst haar goede werk kan voortzetten. Daar moeten goede afspraken over gemaakt worden die voldoende comfort geven aan de betrokkenen. Dit staat, wat het CDA Sliedrecht, niet in de weg aan de oprichting van die BAES BV. Concreet is de vraag aan de raad om wensen of bedenkingen in te brengen inzake de oprichting van de BAES BV. De oprichting zelf heeft het CDA geen bezwaren tegen. Wel hebben wij de wens dat goede afspraken worden gemaakt met SOJS, zodat zij, meer dan in de toekomst, haar tijd en aandacht kan besteden aan het jongerenwerk.”

Karakterloos en zielloos
De VVD heeft ook geen problemen met BAES B.V., maar wil wel graag zeggenschap blijven houden over het gebouw. Fractievoorzitter Sjors van Wijngaarden (VVD) denkt dat daar gewoon afspraken over de maken zijn. Als het aan PRO Sliedrecht ligt, blijft het Elektra. Een naamswijziging is wat fractievoorzitter Mark Verheul (PRO Sliedrecht) not done. “Wij zijn zeer ongelukkig over het eindresultaat pand Elektra. Het is karakterloos en het is zielloos. Ook zijn wij ongelukkig met de voorgenomen beheersvorm”, sprak Verheul, die ook vond dat de jeugd jarenlang in een onveilig pand is geweest. Hij vond dat de politiek zich dat moest aantrekken. “De voorgenomen constructie vinden we maar ingewikkeld. Het geld gaat nu naar BAES en naar de gemeente Sliedrecht.” Verheul beloofde nog een lijst van wensen en bedenkingen. Raadslid Hanny Visser0-Schlieker vond dat bemoeienis grenst bij personeel en gebouw.

Verzoek verduidelijking
Bij alle emoties en vragen wilde Verweij vooral de portefeuillehouder de gelegenheid geven om gehoor te geven aan de zorgen en duidelijkheid te bieden aan de vragen. Verweij: “Dus als we het hebben over de vraag in de petitie: “SOJS weer terug in Electra”, dan zou ik graag de portefeuillehouder de gelegenheid willen geven om te vertellen hoe ontzettend snel SOJS weer volop aan de gang kan aan de Stationsweg. Als het gaat om het gevoel dat er een andere agenda is met de BAES B.V. dan alleen om te zorgen voor goed gebouwbeheer, misschien kan de portefeuillehouder daar ook wat over zeggen. En als het gaat om het jongerencentrum als inloop en ontmoetingsplaats, heb ik de aanname dat het vastgestelde jeugdwelzijnsbeleid nog steeds staat, waarin dit ook zo gesteld wordt. Ziet de portefeuillehouder dat ook zo?” Verweij wilde namens zijn fractie benadrukken dat ‘het niet gaat om wel of geen open jeugdwerk, of een keuze tussen Bach of Punk, het gaat over het inrichten van goed gebouwenbeheer.’ Verweij drong wel erop aan om door te pakken: “Vol op het orgel en een stevige mars graag.”

Constante factor
PvdA Sliedrecht staat positief tegenover een aparte rechtspersoon (of entiteit) zoals BAES BV als een goede manier om bepaalde soorten vastgoed te beheren en te exploiteren. BAES B.V. (waaraan later ook sportzalen en een zwembad kunnen worden toegevoegd red). “Maar wel over de verdere uitwerking en de rol van SOJS”, sprak fractievoorzitter Ben van der Plas (PvdA). Hij denkt dat het allemaal nog niet goed geregeld is voor SOJS. “Inmiddels is ons wel duidelijk geworden dat de aan SOJS toegewezen ruimtes onvoldoende zijn om te kunnen inspelen bij jongerenwerk. Het is niet wenselijk dat bij de inloop van een jongeren met een probleem een ruimte moet worden gereserveerd. Of dat daar later nog een rekening voor wordt gestuurd”, stelde Van der Plas. SOJS is zonder twijfel volgens hem de constante factor van het gebouw. “Gun SOJS en de vrijwilligers een belangrijke rol bij het beheer van het gebouw. Houd de bar in takt voor hen in plaats van een gekunstelde vrijwilligersvergoeding”, aldus Van der Plas. 

Beheer
Wethouder Roeland Bijderwieden (VVD) was geadviseerd door de Hospitality Group dat het verstandig is voor de gemeente om een beheersorganisatie op te richten. “Daar staan naast adviezen en rekenmodellen in. We moeten SJOS niet het beheer van het pand te laten doen”, begon Bijderwieden zijn betoog. Hij refereerde aan de gesprekken bestuurlijk en ambtelijk waarin gesproken is hoe in de toekomst wordt gewerkt. Eerder meldde SOJS één gesprek en Bijderwieden noemde dinsdagavond drie. Bijderwieden wil dat het gebouw snel gebruikt gaat worden. Het raakte hem dat er gesproken is over een verborgen agenda. “Er is op geen enkele manier sprake van. Ik doe dit, omdat we het beste willen voor Sliedrecht”, aldus Bijderwieden. Op het moment dat BAES B.V. gaan daar ook de sporthallen en het raadhuis in. Later ook het zwembad. De raad gaat volgens Bijderwieden over samenwerking en invulling. Bijderwieden zou het fantastisch hebben gevonden als ‘we BAES al hadden’. Bijderwieden had dinsdagavond geen datum paraat wanneer het gebouw in gebruik wordt genomen. “We willen niet vertragen als gemeente”, vulde Bijderwieden aan, die ook werd bestookt met technische vragen (en die moeten raadsleden via de mail stellen – red.).

Jongerenwerkers
Wethouder Cees Paas (Financiën en Sociaal Domein) vulde Bijderwieden aan. “SOJS is een belangrijke partner in deze en willen we samen door ontwikkelen. Het jeugd- en welzijnsbeleid zegt dat er ontmoetingen en activiteiten moeten zijn waar jongerenwerkers zijn in een veilige plaats. Er moet een inloop mogelijk zijn. Zo is het ook verbouwd. Als het hele centrum straks bruist en jongeren daar maximaal gebruik van maken, kunnen we concluderen dat we het goed hebben gedaan. Ik ben supertrots op onze jongerenwerkers en nu al de zaadjes leggen in de basisscholen. Maar ook de groepen van twaalf tot zesentwintig jaar. De jongerenwerkers verdienen een plaats waar ze volledig hun werk kunnen doen. Dus geen focus op een beheer van een pand. Dat gun ik hen”, sprak Paas. PRO Sliedrecht vond dat de trotsheid ontbreekt in de ruimtes voor SOJS. Paas: “De inloop is primair voor het jongerenwerk. Als er dagdelen zijn waarbij het inloopspreekuur niet wordt gebruikt voor het jongerenwerk zou je de ruimtes beschikbaar willen stellen aan ‘andere clubs’. Paas noemde als voorbeeld taalonderwijs. Het gemeentelijk vastgoed, gebouw Elektra, moet volgens Paas maximaal worden benut. Paas noemde het ‘complex’ dat een mooi gebouw in het dorp door veel mensen wordt gebruikt. “Maar de droom en het doel is om dat wel te realiseren”, vertelde Paas. Over het poppodium was Paas van mening dat er een breed veld van activiteiten is gewenst. Paas: “Soms helpt een culturele activiteit jongeren in contact te brengen met SOJS.” Het komt in de besluitvormende raadsvergadering van dinsdag 6 februari 2024 als debatstuk.

2 gedachten over “Politieke partijen denken wisselend over vorming BAES”

  1. Dan rest een democratisch besluit wat naar ieders tevredenheid zou moeten zijn, gebaseerd op wederzijds respect en waar ruimte is voor een stuk eigen verantwoordelijkheid binnen sojs.

  2. Trots zijn op SJOS, enthousiaste mensen die hard werken voor de Sliedrechtse jongeren,zonder onderscheid,ze verdienen steun!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld