SLIEDRECHT – De Vereniging Sliedrechtse Ondernemingen (VSO) kende vrijdagavond 19 januari 2024 een goed bezochte nieuwjaarsbijeenkomst voor hun leden in partycentrum De Lockhorst. Tijdens een gezellig samenzijn sprak voorzitter Adrie Stuij de leden toe, die uitgebreid in ging op de zorgen in de arbeidsmarkt.
VSO-voorzitter Adrie Stuij tijdens de nieuwjaarstoespraak vrijdagavond. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)
Namens de gemeente Sliedrecht waren burgemeester Jan de Vries (CDA) en wethouder Roelant Bijderwieden (VVD) van Economie aanwezig. De VSO is nog altijd een levende en groeiende vereniging. Een vereniging, die in 2023 vijftig jaar bestond. Stuij refereerde daar nog aan. “Ik durf te stellen dat ons jubileumjaar een feest was van herkenning en saamhorigheid. Alle bijeenkomsten werden uitermate goed bezocht. Het jubileumuitje afgelopen september, mag met recht de klapper op de vuurpijl worden genoemd. Niet alleen vanwege de grote belangstelling, maar zeker ook vanwege de inhoud en niet te vergeten de geweldige sfeer. Als bestuur zijn we best wel een beetje trots op de vele complimenten die we mochten ontvangen. De grote drukte bij onze bijeenkomsten bewijst dat onze vereniging springlevend is”, aldus Stuij.
Ondernemersfonds omarmd
In zijn toespraak vorig jaar sprak Stuij over het toen net opgerichte ondernemersfonds. “Ik heb aangegeven dat er in organisatorische zin nog wel het één en ander moest gebeuren. Ik mag vanavond zeggen dat het ondernemersfonds prima uit de startblokken is gekomen en dat met heel veel enthousiasme door alle betrokken partijen wordt samengewerkt en samen wordt nagedacht hoe we collectief de nodige verbeteringen in Sliedrecht kunnen realiseren. Veel VSO leden hebben het ondernemersfonds al omarmd, mag ik de leden die dat nog niet hebben gedaan oproepen dit ook te doen. Het collectief besteden van de door jullie zelf ingebrachte gelden leidt echt tot een meerwaarde”, sprak Stuij.
Lokale economie
De economische groei kwam in 2023 nagenoeg tot stilstand concludeerde Stuij. “Over de laatste twee kwartalen werd zelfs een kleine krimp genoteerd. Velen, ook in onze omgeving, hebben dit als een beetje stoom afblazen ervaren”, stelde de VSO-voorzitter vast. Stuij: “In maart 2023 mochten we voor de statenverkiezingen naar de stembus en vanwege de val van het kabinet in november 2023 voor de tweede kamer. De uitslagen van de beide verkiezingen zorgden voor een politieke aardverschuiving. Een nieuwe partij in de het bestuur van de provincies en misschien steven we wel af op een kabinet waarin partijen gaan deelnemen die nooit eerder zitting in een kabinet hebben gehad. Ik ben razend benieuwd of alle beloftes die ons tijdens de campagne om de oren zijn gevlogen ook tot uitvoering worden gebracht in het nieuwe coalitieakkoord. Vraag is wel: kunnen we in 2024 een coalitieakkoord verwachten? Hopelijk wordt niet het record gebroken van de vorige kabinetsformatie.”
Groei?
We mogen volgens Stuij voor 2024 geen al te hoge verwachtingen hebben van de economische groei. Stuij: “Ook zullen verschillende sectoren last gaan ondervinden van vertragingen. Het meest sprekende voorbeeld hiervan is de woningbouw. 2024 lijkt een rampjaar te worden voor de woningbouw. Vorig jaar werden er ruim negentigduizend woningen gebouwd, voor 2024 wordt een terugval van 50% gevreesd. In de afgelopen jaren heeft onze economie een aantal grote schokken heel goed doorstaan. Corona, de oorlog in Oekraïne (en de daardoor veroorzaakte energiecrisis), een rap oplopende inflatie en snelle renteverhogingen van centrale banken hadden grote gevolgen voor zowel huishoudens als bedrijven. De economie is veerkrachtig gebleken. De arbeidsmarkt is krap gebleven en dit uit zich in hogere lonen en een recordaantal mensen met een baan. Dat brengt mij bij de meest actuele vraag die jullie stellen binnen de vereniging en binnen het ondernemersfonds. Kunnen we gezamenlijk iets doen aan de volledig vastzittende arbeidsmarkt?”
Personeel
De maatschappelijke uitdagingen zijn volgens Stuij groot. “Denk aan de transitie naar verduurzaming, digitalisering en vergrijzing. Deze uitdagingen brengen verschuivingen op de arbeidsmarkt met zich mee. In sommige sectoren zullen banen verdwijnen en in andere sectoren zal juist sprake zijn van groei, misschien zelfs wel een explosieve groei. Om de eerdergenoemde uitdagingen het hoofd te kunnen bieden, om kansen te grijpen, is het noodzakelijk dat binnen de arbeidsmarkt de verhoudingen tussen vraag en aanbod evenwichtig zijn. En dat is nu juist niet het geval. Dagelijks worden we geconfronteerd met het niet ingevuld krijgen van onze vacatures”, aldus Stuij. Volgens hem moeten we middelen zien te vinden om het arbeidsaanbod te verhogen. Stuij: “In Nederland is er een vrij groot onbenut arbeidsmarktpotentieel, ook in onze regio is dat het geval. Mensen die nu nog niet werken of die meer willen werken. De vraag is echter hoe we die in het vizier krijgen. Recent zijn we in federatief verband de ontdekkingstocht gestart om antwoord te krijgen op die vraag.” Hij beloofde de VSO-leden half februari uitgebreider te berichten.
Deeltijdwerken
“Natuurlijk zijn er meer zaken nodig om de arbeidsmarkt wat in beweging te brengen. We zijn in Nederland kampioen deeltijdwerken, kunnen we onze mensen er van overtuigen dat meer werken een noodzaak is. Een andere vraag is hoe het zit met de inzet van jong gepensioneerden, het is bekend dat velen zich nog nuttig willen maken”, vervolgde Stuij, “Wellicht kunnen we ook denken aan een verhoging van de arbeidsproductiviteit. In Nederland is de groei daarvan laag. Vooral in arbeidsintensieve sectoren is het van groot belang dat daarom vol wordt ingezet op innovatie. Ook denk ik dat een meer gerichte arbeidsmigratie een bijdrage kan leveren om de krapte bij specifieke beroepen te verzachten. Het kan een bijdrage leveren aan het verminderen van de tekorten aan hoger opgeleid technisch personeel. Meer focus dus op kennismigranten. Mocht dit lukken worden we wel meteen geconfronteerd met de vraag waar we deze mensen gaan huisvesten.”
Zorgen arbeidsmarkt
Overheidsbeleid kan de problemen niet oplossen, maar kan wel volgens Stuij een bijdrage leveren. “Als het gaat om regeldruk wordt er door de overheid weinig rekening gehouden met de gevolgen voor ondernemers. De administratieve lasten blijven maar toenemen. En die last vraagt natuurlijk menskracht”, vindt Stuij en zegt verder: “Wanneer we kijken naar Onderwijs en Zorg zijn de problemen rond de regeldruk nog veel groter. Een schrijnend voorbeeld wil ik wel noemen: in de langdurige zorg wordt zo’n 35 procent van de werktijd besteed aan de uitvoering van alle administratieve regeltjes. Wellicht gaat straks het nieuwe kabinet meer aandacht geven aan de arbeidsmarkt. Persoonlijk verwacht ik er niet al te veel van om de doodeenvoudige reden dat geen enkele politieke partij in het partijprogramma iets heeft opgenomen over de zorgen op de arbeidsmarkt.”
Ruimte bijeenkomsten
Stuij had ook nog een boodschap. “Vorig jaar heb ik al gezegd dat we nieuwsgiering zijn naar de ontwikkelingen in Sliedrecht. Voor de nieuwe Noord-Zuid verbinding zullen, vanwege de ruimtevraag, een aantal zaken moeten verdwijnen en worden verplaatst. Naar alle waarschijnlijkheid ook het multifunctioneel zalencentrum De Lockhorst, maar we horen eigenlijk niets over een alternatief of over een nieuw centrum. Ik wil het nogmaals aan de gemeente meegeven. Er is bij de leden van de VSO een grote behoefte aan een dergelijk centrum. Zo worden personeelsbijeenkomsten, relatiedagen en grotere vergaderingen hier gehouden. Ook wij als vereniging houden vrijwel alle bijeenkomsten hier, zoals we dat vroeger deden in De Bonkelaar. Kijk naar oplossingen, misschien ook oplossingen in de richting van privaat publieke samenwerking. Verplicht de bedrijven en onze vereniging niet om voortaan de bijeenkomsten in Papendrecht of Alblasserdam te houden. Ik wil nogmaals meegeven dat we graag meedenken.”
Heel goed van Adrie Stuij om in zijn Nieuwjaarstoespraak te refereren aan de NoordZuid verbinding c.q. plannen en aandacht te vragen voor een multi-functioneel centrum a la De Lockhorst. Als dit moet verdwijnen (beter is naar een alternatieve route te kijken), dan moet er een nieuw centrum komen. Een De Lockhorst kunnen we niet missen.