SLIEDRECHT / BRUSSEL – Ruim zeventig demonstranten tegen het chemiebedrijf Chemours stappen woensdagmorgen 24 januari 2024 in een bus. Ze bezoek het Europees Parlement in Brussel. Ze gaan daar niet protesteren, maar in gesprek met een aantal Europarlementariërs onder wie Mohammed Chahim (PvdA), Bas Eickhout (GroenLinks) en Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren).
Hier staan de demonstranten voor de poort bij Chemours in Dordrecht. Dat is elke zaterdagochtend. De PFAS vervuiling is niet alleen rondom Dordrecht een groot probleem, maar ook in Italië, Duitsland, Frankrijk en België, waar vergelijkbare chemische fabrieken lucht, water en grond zwaar vervuild hebben en nog vervuilen rondom steden als Lyon, Antwerpen en Milaan. (Archieffoto Peter Donk / Sliedrecht24)
Ze willen het Europese probleem aankaarten. In dat kader hebben Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Denemarken een voorstel gedaan voor een PFAS-verbod voor heel Europa, waar het Europees Parlement dit jaar over beslist.
Verdeeldheid
Mede dankzij de lobby van de chemische industrie is de verdeeldheid onder de parlementsleden vrij groot. Ook wordt er gedacht aan een overgangsperiode van twaalf jaar en een lange lijst met uitzonderingen voor het gebruik van PFAS, bij voorbeeld voor medische doeleinden. “Hoofddoel van het werkbezoek van de groep – onder de overkoepelende Stichting Stop PFAS Stop Chemours – is om bij de Europarlementsleden met name aan te dringen op de volgende drie hoofdpunten”, licht mede-organisator Joop Keesmaat van de Sliedrechtse actiegroep Gezondheid Vóór Alles toe. Het gaat om een direct en algeheel produktieverbod en gebruik van alle PFAS stoffen, maximum overgangsperiode van vijf jaar i.p.v. twaalf jaar én een hele korte lijst van uitzonderingen voor medische doeleinden.