SLIEDRECHT – Nog dit najaar wil wethouder Ton Spek (CDA) van Duurzaamheid een beeldvormende vergadering beleggen met de gemeenteraad over duurzaamheid. Hij wil over dit onderwerp van gedachten wisselen en vooruitkijken naar de komende jaren. “Dit gesprek kan het startpunt vormen voor een beknopte Duurzaamheidsagenda 2024-2028: ‘Duurzaam Sliedrecht: ambities en samenhang op hoofdlijnen’ “, bericht Spek in een College Informatiebrief (CIb).
Wethouder Ton Spek zegt dat het opstellen en uitvoeren van beleid voor de energietransitie in Sliedrecht de afgelopen jaren een heel groot beslag heeft gelegd op de ambtelijke capaciteit. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
De Duurzaamheidsagenda 2018-2022 is de afgelopen jaren leidraad geweest voor het gemeentelijk beleid. Daarin staan doelen voor de lange termijn zoals ‘energieneutraal’ en ‘klimaatbestendig’ in 2050. In de duurzaamheidsagenda 2018-2022 staan stappen die helpen om deze doelstellingen te halen. Andere hoofddoelstellingen zijn het streven naar een circulaire economie, schone lucht en een voorbeeldfunctie van de gemeentelijke organisatie. De duurzaamheidsagenda benadrukt ook het belang van bewustwording en het bieden van ruimte voor initiatieven uit de samenleving.
Actualisatie
Er is de afgelopen vijf jaar volgens Spek heel veel gebeurd op het gebied van duurzaamheid. Hij noemt het vergroenen van voortuinen, een recordaantal duurzaamheidsleningen en de aanleg van het warmtenet. Verder een Green Deal met bedrijven en een gratis bezoek van een energiecoach met kleine energiebesparende maatregelen voor vele honderden inwoners. “Nu is het hoog tijd om terug te kijken naar het gevoerde beleid en vooral om vooruit te kijken naar de toekomst”, vindt Spek. Actualisatie op hoofdlijnen van de Duurzaamheidsagenda is volgens hem gewenst. Hij somt op waarom: “Prioriteiten uit het Collegewerkprogramma 2022-2026 die om uitwerking en om keuzes vragen. De energietransitie en vooral verdere uitbreiding warmtenet die vragen om een visie op sturing. Versterking van de samenhang tussen thema’s als energietransitie, circulaire economie en gezondheid.” De voortgangsrapportage RES1.0 laat volgens Spek zien dat dit zijn vruchten afwerpt. Spek: “Maar het laat ook zien dat actualisatie van doelstellingen een discussiepunt is. Met u willen we het lokale beeld bespreken met als uitgangspunt het brede begrip ‘duurzaamheid’ voor de genoemde drie onderwerpen.”
En toen schrok ik opnieuw. Iemand was zo welwillend om mij uit de droom te helpen door wat onderzoek te plegen. Waar ik uitging van de hele waarheid van een SGP politicus bleek dat een halve waarheid. Graag vraag ik hierbij Gerard van Urk om op het navolgende verhaal te reageren. Liefst via Sld24 maar anders een nieuwe column in Het Kompas? Wat blijkt namelijk:
– op 14 december 2021 staat in het programmaplan 2022-2030:’we onderzoeken of aan de Maaslaan en de locatie Middeldiep in totaal 120 woningen kunnen worden gebouwd.
– op 26 april 2022 staan op de presentatie van Programma Ruimtelijke vernieuwing 67 woningen Maaslaan en 21 woningen Brandweerkazerne. Totaal dus 88.
– In de stedenbouwkundige Visie BHS staat letterlijk: een toekomstige woonontwikkeling zal zich aan de straatzijde in maat en schaal voegen in zijn directe omgeving zodat een ontspannen aansluiting op bestaande woningen aan de Maaslaan ontstaat. Aan de parkzijde kan een hoogteaccent worden worden voorzien en parkeren kan grotendeels in het binnenterrein plaats vinden”
– Over aantallen schrijft men: ‘er zijn 3 locaties aangemerkt voor transformatie van niet wonen naar wonen: 1a. de Maaslaan, 1b. de Valkweg en 1c. de voormalige brandweerkazerne aan de Middeldiepstraat. Gezamenlijk zijn op deze locaties ongeveer 150 tot 200 woningen te realiseren’. Op vragen van Raadslid Prins antwoordt men schriftelijk: Maaslaan 120 en brandweerkazerne 25. Totaal 165 dus, maar dan kunnen er nog tientallen bijkomen’.
We zijn dus in die korte tijd van 120, via 88, naar 165 gegaan met wellicht enkele tientallen. Ook de SGP heeft daarvoor gestemd, er is geen harde onaanvaardbaar uitgesproken.
Zwart/Wit vraag aan SGP, heer van Urk: neemt u nu afstand van die 120 woningen of niet????? Vindt U groen echt belangrijker??
Daar lijkt het niet op als de motie leest van 10 oktober j.l. een flauwe nietszeggende motie waar het groen niet belangrijk blijkt te zijn.
Jammer maar opnieuw weer teleurgesteld in de politiek.
Ik zat zojuist de column te lezen in ‘Het Kompas’ van Gerard van Urk en schrok daar wat van. Die gaf mij namelijk het idee dat heer Vat misschien gelijk had toen hij zei dat de opdracht uitvoert van de Raad voor wat betreft het Willem Dreespark. Letterlijk: ‘Hoe anders was het vorig jaar toen een keuze gemaakt moest voor Locatie Groen van Prinsterer. Optie 1 groen, optie 2 bouwen. Het college stelt voor optie 1 en er was maar 1 inspreker voor ‘meer groen’. SGP/CU koos juist voor groen omdat er anders verstedelijking gaat plaatsvinden!
Het aantal medestanders was nul, zo schrijft hij. Nee, bouwen, bouwen, bouwen, woningnood boven groen. De Raad maakt nu dus een draai en niet de wethouder. Die voert uit. Natuurlijk prima dat men als Raad er nu anders anders over denkt maar men had wel een excuus kunnen maken dat ze in 2022 er blijkbaar anders over dachten maar door de aandacht meegaat met het behoud van het park.
Ik kan die raadsvergadering met deze inhoud niet vinden op de gemeentesite maar het zou zomaar kunnen dat ook duurzaamheid een dergelijk traject heeft afgelegd. Misschien een interessante vraag aan het college al was het maar om de juiste personen/partijen aan te spreken.
Een warmtenet.
Vanuit welke lobby club is hem dat ingefluisterd?
Investeer liever zsm in het electriciteitsnet waarmee alles wat we doen aan elkaar verbonden kan worden.
En ook zeker niet in waterstof door de gasleiding. Natuurkundig eenvoudig uit te rekenen rendement (PER waarde) hiervan is veel te laag
Dat hele warmtenet heeft al miljoenen gekost en wat het nog gaat kosten. Daarbij is het compleet zinloos op vele lokaties moet het water bijverwarmd worden. En je kan het al raden met gas dus. Zo groen zijn de acties van meneer Spek niet. Ik kan dan ook bijna niet wachten op het moment dat Ton en zijn kliek het toneel gaan verlaten. Ik hoop dat zijn opvolger zeer snel waterstof door onze gasleidingen laat stromen dat is voor iedereen de goedkoopste oplossing en nadat onze trage regering opdracht geeft om nieuwe energie centrales te bouwen zal het waterstofgas ook groen zijn.
Ton Spek wil warmtenet uitbreiden.
Citaat uit een artikel van ID. NL
deze week
Warmtenetten vind je nog lang niet overal. Ze bevinden zich vooral in grotere steden zoals Rotterdam, Breda, Utrecht, of Amsterdam. Er liggen veel plannen op tafel om de warmtenetten uit te breiden om de energietransitie mogelijk te maken. Op dit moment lijken ze echter stil te liggen. De gemeente krijgt binnenkort de touwtjes in handen over de warmtenetten. Warmteleveranciers zijn het daar niet mee eens, en staken de financiering van de uitbreiding.
afleidingsmanoeuvre
Ton Spek wil veel. Wat wil Ton Spek nog meer? Wil Ton Spek inwoners hun recreatiemogelijkheden afnemen, de rust wegnemen (Wil Ton Spek lekker veel sluipverkeer).
Komt het initiatief bij de provincie vandaan of wil Ton Spek het dorp overhoop halen? Wie houdt Ton Spek samen met het college voor de gek. Misschien geeft een oud artikel op Sliedrecht24 uit 2021 hierover duidelijkheid? sliedrecht24.nl/spek-wil-provincie-over-streep-trekken-voor-uitbreiden-dorp-in-sliedrecht-noord/ “Ton Spek wil” ook hier worden de inwoners al niet betrokken.
Wil Ton Spek liever naar de Provinviale Staten? Hij heeft zich in maart daarvoor wel verkiesbaar gesteld. Wil Ton Spek een positieverbetering over de rug van de Sliedrechtse inwoners. Wanneer wil Ton Spek uit het college vertrekken en wil Ton Spek Jan de Vries, Roelant Bijderwieden en Cees Paas misschien meenemen? Deze heren houden elkaar de hand boven het hoofd.
@ Jesse Van ’t Hof
Die zit !! 1 – 0 😂
Van harte eens met Jesse . Begint steeds bij het verkeerde onderwerp…. (trouwens niet alleen deze heer)
Dat de energietransitie veel capaciteit vraagt van ambtenaren lijkt mij niet bijzonder als je als kleine gemeente voor de troepen uit wilt lopen. Kennis en kunde op dit terrein zal in Sliedrecht binnen het ambtelijk apparaat zelf minimaal zijn. De hele transitie moet wel opgehoest worden door de burger. Die mogen opdraaien voor deze politieke deugkeuze. Warmtenet is wellicht leuk voor Sliedrecht Oost, (ben benieuwd, de eerste echte koude winter moet nog komen), maar West heeft hier vooralsnog niets aan. Dat de heer Spek de vergroening van de voortuinen noemt is wel heel cynisch te noemen. Die vergroening wordt meer dan teniet gedaan door zijn plannen met het Dreespark.
Ook nu blijkt wederom dat de Sliedrechtse burger er niet toe doet. Wederom achterkamertjes overleg met de Raad en de inwoners daarna keuzes opdringen. Niets geleerd dus.
Laat hem eerst maar eens werken aan een “duurzaam” vertrouwen met de inwoners en dan verder praten.