Justitie begint strafrechtelijk onderzoek naar chemiebedrijf

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Het Openbaar Ministerie (OM) is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar chemiebedrijf en leidinggevenden van Chemours  aan de Baanhoekweg in Dordrecht. Dat bericht donderdagmorgen 19 oktober 2023 de NOS. De omroep doet deze ochtend voor het NOS Radio 1 Journaal rechtstreeks verslag vanuit het Baggerdorp.

Aanleiding is de Zembla-uitzending (BNNVARA) en de aangifte van strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq namens zo’n 3600 omwonenden van de fabriek. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Chemiebedrijf DuPont / Chemours wist zeer waarschijnlijk al tientallen jaren dat de productie van PFAS een risico vormt voor het personeel en de omgeving. “Het is een complex onderzoek dat zeker wel een jaar gaat duren”, zegt het Openbaar Ministerie. 

Reactie advocaat
In het NOS Journaal op televisie reageerde strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq: “Echt heel veel vreugde. Het is ongelooflijk terecht, dat het OM deze stap zet. Zij zullen zich gaan richten op het verzamelen van bewijs voor de aangifte die gedaan is. En de kans van slagen acht ik in de Chemourszaak eigenlijk best wel groot. Ik denk wel dat er een hoop materiaal is, waar Chemours tegenaan zal lopen en wat mogelijk tot een succesvolle vervolging zal leiden.”

Reactie Chemours
“We nemen het bericht van het OM ter kennisgeving aan en we zullen onze volledige medewerking aan dit onderzoek verlenen. Wij zien het als onze taak om essentiële materialen op verantwoorde wijze te produceren. We zijn continu bezig om ons productieproces te verbeteren en de impact op onze omgeving verder te verminderen. De emissie-reducerende maatregelen en de vervanging van PFOA als hulpstof in 2012 door GenX-technologie zijn hiervan voorbeelden. Als onderdeel van onze eigen duurzaamheidsdoelstellingen investeren wij in maatregelen om emissies te verminderen”, aldus de woordvoerder van Chemours.

4 gedachten over “Justitie begint strafrechtelijk onderzoek naar chemiebedrijf”

  1. Ik bedank iedereen die op welke wijze ook heeft bijgedragen in de vele afgelopen jaren om op dit punt te geraken.
    De een liep mee over de brug jaren geleden, naar Chemours, de ander drukte affiches of spandoeken.
    En ja, in het bijzonder ook Joop Keesmaat en Kees van der Hel die vaak voor gek werden verklaard omdat zij elke zaterdag daar maar staan met emmers bij Chemours!
    Maar we zijn er nog niet…..We moeten nog adem inhouden….

  2. Ofschoon nog geen eens halverwege in deze strafrechtelijke procedure, is het wel goed nieuws, dat het Openbaar Ministerie na “slechts” zes weken voor onderzoek heeft besloten om tot een volledig strafrechtelijk onderzoek over te gaan.
    Dan is hen wel snel duidelijk geworden, dat hier inderdaad iets “van geen kant” klopt en dat dat – door Mevr. Ficq (ik mag “Bénédicte” zeggen 😇) heel goed onderbouwd is in de strafrecht-aangifte.

    Kortom, het duurt allemaal nog wel even, maar het gaat de goede kant op en ik ben ervan overtuigd, dat we binnen enkele jaren verlost zijn van de kankerverwekkende uitstoot door Chemours. Hebben we nog wel het probleem van opruimen en saneren, maar – hopelijk – komt de rechter daar begin 2024 met een 100% definitieve uitspraak over de aansprakelijkheid van Chemours, inclusief de periode 1998 – 2012.

    In elk geval is de omslag in het denken door de politiek, de overheden en justitie over dit soort industriële vervuiling m.i. niet meer terug te draaien en moet gezondheid van de omwonenden altijd boven bedrijfswinsten, omzet en werkgelegenheid gaan!

    Maar laten we de lobby van de chemische industrie e.d. vooral niet onderschatten, want het lijkt erop, dat men in Brussel weer wat terughoudender aan het worden is.
    Afijn, het is de bedoeling, dat we op 24 januari 2024 met één of meerdere bussen vol met omwonenden naar de EU in Brussel gaan om daar ook aan te dringen op een volledig PFAS verbod.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld