Bestuur natuurspeeltuin grijpt in; waterspeelplaats staat voorlopig droog

door Peter Donk
SLIEDRECHT – In afwachting van een formele reactie en of actie van de gemeente Sliedrecht heeft het bestuur van natuurspeeltuin De Woeste Weide zaterdag 2 september 2023 besloten het water niet meer aan te zetten. “We betreuren dat dit niet anders kan, maar de waardes volgens de geldende PFOA-normen worden maar liefst 700 keer overschreden”, zegt voorzitter René de Munck van natuurspeeltuin De Woeste Weide. Vrijdag 1 september sloeg online krant Sliedrecht24 alarm, nadat het inzicht kreeg in de onderzochte waterwaarden. Politieke partijen willen dat actie wordt ondernomen.

Het water dat door de woeste weide wordt gebruikt is oppervlakte water dat uit de omliggende vijvers wordt opgepompt. De waarden komen uit een onderzoek dat in opdracht van het bestuur van De Woeste Weide is gedaan. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Wethouder Roelant Bijderwieden (VVD) van Milieu reageerde vrijdagmiddag 1 september 2023 schriftelijk: “Ook deze resultaten maken weer duidelijk dat er veel Pfassen in onze leefomgeving zitten. De gemeente Sliedrecht heeft op meerdere momenten en ook vanmorgen tijdens de hoorzitting van Provinciale staten aangedrongen op een breed onderzoek met daarbij duidelijke adviezen voor inwoners en organisaties om onze inwoners duidelijkheid te geven. Deze onzekerheid is verschrikkelijk voor alle mensen die hier mee te maken krijgen. Wij vragen de instanties die daarvoor verantwoordelijk zijn om die brede onderzoek op te pakken en met duidelijke richtlijnen te komen.” Het lijkt erop dat Bijderwieden wijst naar onderzoek door het RIVM of naar de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De gemeente zegt niets over de veiligheid of onveiligheid voor kinderen, die daar spelen. De Munck: “De veiligheid van de vele honderden kinderen die dagelijks bij ons komen spelen staat bij ons voorop. In tegenstelling tot de gemeente hanteren wij het voorzorgsprincipe. Uit de reactie van de gemeente blijkt dat zij eerst verder willen onderzoeken en wellicht daarna met maatregelen komen. Wij verschillen hierin van mening met de gemeente.” 

Tekst gaat verder onder foto.

René de Munck bij de drooggelegde wateractiviteit in natuurspeeltuin De Woeste Weide. (Archieffoto Peter Donk / Sliedrecht24)

Duidelijkheid
Stuk voor stuk reageren politieke partijen uit de Sliedrechtse gemeenteraad. “Het wordt tijd om woorden als ‘naar alle waarschijnlijkheid’ eens om te zetten in ‘wij weten zeker dat’. Helaas zijn wij ook hier niet verbaasd over maar wordt het tijd ons hele dorp eens onder de loep te nemen”, stelt raadslid Timo Pauw (PRO Sliedrecht). De fractie van SGP-ChristenUnie concludeert dat er opnieuw weer een triest hoofdstuk bij is ‘in deze nare situatie’. “Het is natuurlijk van het grootste belang dat onze kinderen veilig kunnen spelen. We zijn blij dat de gemeente weer heeft aangedrongen om een breed onderzoek op te zetten en met adviezen te komen aan inwoners om duidelijkheid te geven. Duidelijkheid, dat is namelijk wat inwoners nodig hebben. Alle berichtgeving tuimelt nu over elkaar en er worden allerlei normen en overschrijdingen geroepen, wat de duidelijkheid absoluut niet verbeterd. Maar het toont wel de ernst van de situatie aan. Laten we alsjeblieft de instanties die ervoor zijn nu het werk laten doen”, reageert fractievoorzitter Kees Ippel (SGP-ChristenUnie).

Inzichtelijk maken
“Dit bericht is wederom schokkend”, bericht raadslid Martin van Rossum (VVD), “Het is ongelooflijk en onacceptabel dat de gezondheid van kinderen risico loopt. De opeenstapeling van berichten (moestuinen, zwemwater, eieren, water in De Woeste Weide) over de vervuiling in ons dorp – en bijbehorende gezondheidsrisico’s – is ook frustrerend en zorgwekkend. Ik kan goed begrijpen dat mensen zich zorgen maken en duidelijkheid willen over de vraag welke risico’s zij en hun kinderen lopen. Ik sluit me aan bij het college en PRO Sliedrecht en SGP-ChristenUnie: het wordt tijd dat we in de volle breedte inzichtelijk maken waar de vervuiling zit en hoe inwoners daar mee om kunnen gaan. Inwoners hebben behoefte en recht op goede adviezen.”

Bloedonderzoek
Ook bij Slydregt.NU is de uitkomst van de waterkwaliteit ingeslagen als een bom. Fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU): “Het is schokkend dat ook het water van De Woeste Weide ernstig vervuild blijkt te zijn. Dit wijst erop dat er een aanzienlijke kans bestaat dat heel Sliedrecht is aangetast door de uitstoot van Chemours. Om hierover meer duidelijkheid te krijgen, is een omvangrijk onderzoek noodzakelijk.” Dat onderzoek moet volgens Jongeneel de hoeveelheid PFOA in Sliedrecht in kaart brengen, zowel bij de mens als in de flora en fauna. “Dit kan worden vastgesteld door in heel Sliedrecht water-, bodem- en luchtmonsters te nemen. Daarnaast moeten we grondig onderzoeken in welke mate de inwoners van Sliedrecht aan PFOA zijn blootgesteld. Bloedonderzoek kan hierover uitsluitsel geven. Elke Sliedrechter moet de kans krijgen om zich te laten testen, zonder enige beperking. De periode van passiviteit moet nu echt eindigen”, vindt Jongeneel. Volgens hem vullen praatjes geen gaatjes. Jongeneel: “Er moeten nu noodzakelijke maatregelen worden genomen. Het is aan de gemeenteraad om hierin het voortouw te nemen en te zorgen dat alles tot op de bodem wordt uitgezocht. Of je nu een gewone burger bent of wethouder Bijderwieden, de vervuiling door Chemours raakt ons allemaal.” Ook het CDA en de PvdA zijn om een reactie gevraagd, maar deze partijen hebben nog niet gereageerd.

5 gedachten over “Bestuur natuurspeeltuin grijpt in; waterspeelplaats staat voorlopig droog”

  1. We wonen in Sliedrecht in een soort “Chernobyl light”. Pfas uitstoot verbieden en dan zal de concentratie in de bodem door de jaren heen langzaam gaan dalen doordat Oasen deze met moderne technieken uit het water kan filteren.

  2. Als leidingwater wel veilig genoeg is, dat dan maar gebruiken en de rekening naar dat bedrijf sturen wat graag een goede band met zijn buren heeft

  3. ik las ergengs volgende drinkwater is veilig volgengs oasen.
    Als toch groot onderzoek komt zoek dat ook uit. Kan mijn bloemen met kraan water besproeien?
    Lopen we niet achter feiten aan is boel al te verontreinigt ?

  4. Zo helemaal met Koos eens, maar dat niemand verwonderen . Ik zag vanmorgen zelfs een tweetal predikanten in Dordrecht die daar hun druiven op de berg met PFAS vervuilde grond kwamen storten . Pure en eerlijke natuurproducten die als afval op de hoop lagen . Er was een volmaakte wereld en zie het was goed totdat de mens kwam . Vroeger hadden we de “Drechtstreek”en het GROENE HART, nu hebben we Chemours “

  5. Het is bijzonder en triest tegelijk dat twee verontruste Sliedrechters, Joop en Kees, met vele anderen het voortouw genomen hebben om deze vervuiling aan de kaak te stellen. Het blijft jammer dat de burger zich moet organiseren en zelfs rechtszaken moet aanspannen tegen bedrijven en overheden. En nog erger….vaak in het gelijk gesteld worden.

    En om dan te lezen dat de politiek, na al die jaren reageert met “we zijn blij dat we weer om een onderzoek hebben gevraagd’. Intussen zijn er al vele huizen gebouwd omdat men, heel slim, met zich aanpassende normen te maken heeft en men voor de zekerheid de grond niet vooraf test op vervuiling. We zeggen dan liever achteraf: toen waren de normen nog anders maar niet uit je tuin eten en in mooi Sliedrecht ook niet uit de moestuin en niet met de kinderen naar de speelplaatsen, en geen eieren eten etc.

    Hier is maar 1 oplossing, die is al aangegeven door Slydregt.Nu en de Munck….gewoon heel Sliedrecht, grond, water en mensen testen en tot die tijd alle activiteiten stilleggen. Dan maar even geen dure adviesbureaus die met onderzoek uitkomen op wat gewenst is.

    Je moet je zelfs afvragen of je kinderen niet twee dorpjes verder moeten gaan wonen.

    Dat het CDA en vooral de PvdA nog niet hebben gereageerd zal te maken hebben met een eigen vooronderzoek om precies het juiste te zeggen? Ik vermoed dat men met een soort volgende reactie komt:

    ‘Dit is zeer verontrustend. De overheid, en dus ook de gemeenten hebben blijkbaar steken laten vallen. Wij eisen een compleet PFAS onderzoek en daarna willen we eveneens onderzoeken wat de rol van Overheid, Provincie, Gemeente en Raden is geweest en hoe we zoiets in de toekomst kunnen voorkomen. Het gaat niet om de schuldvraag maar om duiding voor de toekomst.’

Plaats een reactie

*=Verplicht veld