SLIEDRECHT – In en rondom bibliotheek AanZet aan Scheldelaan 1 moet zaterdag 23 september 2023 de eerste Sliedrecht Pride plaatsvinden. Het plan wordt uitgewerkt. De initiatiefnemers zoeken ondernemers die iets kunnen betekenen of bijdragen.
In een brief aan ondernemers staat dat wordt gedacht aan het opzetten van een roze markt, een karaoke en een heuse catwalk. Maar ook aan poëzie, lezingen en voordrachten van queer schrijvers. “De bedoeling is om er een gezellige dag van te maken voor iedereen, die de LGBTQ+ gemeenschap in en rondom Sliedrecht een warm hart toedraagt”, valt te lezen in de brief.
Steunen
Omdat dit de allereerste editie is, zoeken de organisatoren ondernemers, die hen daarbij willen steunen. “Denk bijvoorbeeld aan aankleding, versiering en het uitlenen van apparatuur. Elke vorm van een bijdrage is welkom”, staat in het schrijven. Ondernemers kunnen per e-mail contact opnemen: info@rebelyellsdesign.nl
Wat een leuk initiatief, ik ben er bij! :)!
Fijn om te zien dat ook Sliedrecht er op vooruit gaat, en plek maakt voor evenementen zoals dit <3!
Voel me veiliger door mensen zoals deze organisators.
Selectief taalgebruik is een kunde: het vereist kennis.
Dat zie je terug als je googelt op het woord “pride”, omdat dit woord meer dan één betekenis blijkt te hebben:
Betekenis ‘pride’
Je hebt gezocht op het woord: pride.
pride 1 trots, verwaandheid, hoogmoed: take (a) pride in fier zijn op
2 eergevoel: false pride misplaatste trots, ijdelheid
3 troep (leeuwen)
4 gayparade
Volgens het woordenboek van Van Dale!
Hoogmoed is niet de enige en ook niet de eerste betekenis.
Als er hier door iemand wel voor die betekenis gekozen wordt (en in de meeste omschrijvingen
staat: “kan”en niet: “is” noem ik dat suggestief taalgebruik, waarmee hier de afkeer wordt
aangegeven van een bepaalde levenswijze. Maar schrijf dat dan, dat is eerlijk.
Ik ben niet voor het houden van een (gay)pride in Sliedrecht.
In welke vorm dan ook. Het staat haaks op mijn levensovertuiging.
Maar het staat ook haaks op mijn overtuiging dat er geen selectief taalgebruik mag worden
toegepast en om zo, goedkoop een punt te scoren en de staf te breken over andersdenkenden.
Nog daargelaten, dat het contraproductief werkt.
Als een andere levensovertuiging (de Christelijke!) ook in dit verband selectief Bijbel gebruik wordt
verweten (en niet altijd onterecht), staan Christenen op hun achterste benen, vaak terecht.
Maar laten we dat dan zelf ook niet naar anderen doen.
Houd mij er niet mee bezig hoor.
Zonde van mijn tijd.
Ze doen maar.
Ik heb andere prioriteiten.
Zelfs binnen Sliedrecht en binnen de kerken in Sliedrecht is er wel degelijk respect voor mensen met een andere geaardheid.
Zelfs mensen met een andere geaardheid walgen van de obscure vertoningen die er tijdens zogenaamde LGBTQ+ evenementen vertoond worden en doen afstand van zulk buitensporig gedrag.
Dergelijke evenementen welke in veel gevallen strijdig zijn met de openbare zeden dienen geen plaats en podium te krijgen binnen de publieke ruimte. Mijn voorstel is dan ook om dit in een besloten ruimte te doen voor hen die daar behoefte aan hebben zonder verkwanseling van gemeenschapsgeld.
Mocht dit evenement toch doorgang vinden dan wil ik bij deze burgemeester Jan de Vries oproepen om op basis van artikel:239 Rs te handhaven in de publieke ruimte.
Het verschil tussen respecteren en accepteren is dat ik het eerste kan doen zonder dat ik iets goedkeur of normaal vind.
Een stap zetten naar acceptatie zal dan ook zeker niet werken.
Iedereen is inderdaad van gelijke waarde, helemaal mee eens.
En stop ajb met de woorden lelijk en wreed te koppelen aan ‘het geloof’ want zo laat je zien dat respect voor mensen met een andere overtuiging ver te zoeken is.
Dit soort opgedrongen evenementen bieden m.i. geen enkele oplossing om meer begrip te krijgen over en weer. Helaas voelen op deze manier velen dat acceptatie van het de LHBTI, enz – beweging wordt opgedrongen en dat gaat echt niet werken. Alleen averechts.
Polarisatie wordt juist in de hand gewerkt. Bewoners worden zo tegen elkaar opgezet.
Ik ga voor een respectvolle bejegening van eenieder, ongeacht afkomst, sekse of wat dan ook, zonder je uitdrukkelijk te moeten profileren.
Beste lezers,
Dit is echt geen forum en dus niet om te reageren op elkaar.
Stop daar mee. Inhoudelijke meningen zijn welkom.
@Barend
Ik zeg nergens dat ik iets over kerken of geloofsgemeenschappen lees in jouw reactie. Ik gaf aan dat jouw stukje ‘pride traditioneel’ geen extra podium behoeft. Dat is er (met name daar) al voldoende.
Je stipt een goed punt aan. Ook LGBTQ+ers zouden misschien graag deel uitmaken van ‘iets groters’. Dit evenement geeft ze daartoe, hoewel beperkt, een mogelijkheid.
Niemand dwingt jou of je naasten deel te nemen aan dit evenement (hoewel je er sociale vaardigheden als zorg voor de ander zou kunnen aanleren). Je hoeft het geen warm hart toe te dragen. Je hoeft het niet leuk te vinden. Je hoeft het er niet mee eens te zijn. Het raakt je niet.
Toch vond je het gerechtvaardigd er deze afkeurende reactie aan te wijden. Voor iemand die ‘sociale vaardigheden als zorg voor de ander’ hoog in het vaandel heeft staan vind ik dat teleurstellend. Ik hoop niet dat je er iemand in je nabijheid mee hebt gekwetst.
Dat een open discussie goed is ben ik met je eens. Voortzetting lijkt me echter vruchteloos.
Let’s agree to disagree dan maar?
@A Monster
Misschien is het goed om eens na te gaan of het een goede eigenschap is woorden bewust onjuist te interpreteren.
Het Engelse woord “Pride” betekent in de eerste plaats “ hoogmoed”. Misschien goed om eens na te gaan of dat zo’n goede eigenschap is van een mens. Er is ook een gezegde dat daar over gaat…
Ik heb voor de zekerheid even mijn reactie doorgelezen. Daar staat niks over kerken of andere geloofsgemeenschappen. Ik denk wel dat Ruben een goed idee oppert, geloofsgemeenschappen bieden over het algemeen uitstekende vulling van de behoefte bij iets groters te horen. Ook leren veel geloofsgemeenschappen over het algemeen sociale vaardigheden aan die zorg voor de ander voorop stellen. (Uitzonderingen daargelaten)
Dat kunnen we in een tijd van polarisering en verkilling wel gebruiken.
@Ruben; Ik ben het deels met je eens. Ik ben het er niet mee eens dat je je op zondag bij een geloofsgemeenschap zou moeten aansluiten om traditionele waarden en normen te leren. Hier zitten veel positieve en door de tijd beproefde wijsheden die je buiten de geloofsgemeenschappen op grote schaal ook terugvindt.
Dat is geen eigendom van de ‘zondagsmensen’.
Wel bedankt, altijd goed op open discussie te hebben.
@Barend. Jouw idee kun je elke zondag al beleven in elke kerk in Sliedrecht, inclusief voorlezen uit een kinderboek met een ouderwetse moraal.
We moeten eens ophouden met het traditionele gezin zo een podium te geven.
Goed idee, Barend!
We respecteren iedereen. Maar we moeten eens ophouden om iedereen die anders denkt of zich anders voelt een podium te geven.
Leuk! Ik doe mee en neem een stukje ‘pride traditioneel’ voor mijn rekening. Wie mee wilt doen mag aanschuiven. Stel je voor, ouderwetste gezinnen, laten zien dat een man een man en vrouw een vrouw is en mag zijn. Wellicht kunnen we zelfs specifieke moeder/vader rollen kunnen laten zien in rollenspel! Oma’s en opa’s die voorlezen uit een kinderboek, misschien zelfs met een ouderwets moraal waar kinderen van leren hoe je jezelf vriendelijk gedraagt. Enig! Op het traditionele gezin, een hoeksteen in de samenleving, mogen we trots zijn!
De bedoeling is om er een gezellige dag van te maken voor iedereen, die het traditionele gezien en de gemeenschap in en rondom Sliedrecht een warm hart toedraagt”
Ik hoop dat de Sliedrechtse LGBTQ+ gemeenschap daar klaar voor is, we moeten natuurlijk wel met iedereen rekening houden.