DORDRECHT / SLIEDRECHT – De vingers voor de vervuiling voor de omgeving wijzen steeds naar de chemiebedrijven DuPont en Chemours aan de Baanhoekweg in Dordrecht. Maar welke rol spelen hun buren? Denk aan het afvalverwerkingsbedrijf HVC. Hoe gaan zij om met het afval en lopen wij als omgeving gevaar? En hoe zit het met ziekenhuisafvalverbranding dat door ZAVIN wordt verbrandt? HVC wijst vooral naar wat de vergunning toelaat en hoe zorgvuldig dat gebeurt. En dat het zich houdt aan wet- en regelgeving én doet aan ‘zorgvuldige bedrijfsvoering’.
Afvalverwerker HVC heeft sinds 1 april 2023 de operationele activiteiten en de installatie van ziekenhuisafvalverwerker ZAVIN in Dordrecht overgenomen van Prezero en Renewi. ZAVIN – sinds 1991 actief-, blijft een gemeenschappelijke onderneming van Prezero, Renewi en HVC voor de verwerking van specifiek ziekenhuisafval. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
HVC wil dat afval zoveel mogelijk kan worden hergebruikt. “Dus we kiezen bij onze gemeenten voor inzamelsystemen waarmee het meeste afval wordt gescheiden en de grondstoffen worden behouden, zodat ze hergebruikt worden”, reageert HVC.
Nascheiding
In het algemeen levert volgens hen thuis afval scheiden (bronscheiding) de beste kwaliteit op ten behoeve van recycling. HVC reageert: “Voor laagbouw is dit, ook qua kosten, dan ook de meest optimale manier. In flats en binnensteden is het minder makkelijk om afval thuis te scheiden. In het afval van deze huishoudens zitten herbruikbare materialen en restafval bij elkaar. Daarom passen we daarover machinaal scheiden (nascheiding) toe, dit is een goede oplossing om alle waardevolle plastics, blik en drinkpakken in restafval van hoogbouw tóch te kunnen recyclen.”
Wegenbouw
Het restafval dat niet meer kan worden hergebruikt, verbrandt HVC. “Daar maken we warmte en elektriciteit van (warmte gaat naar warmtenet om huizen te verwarmen en elektra gaat naar openbare stroomnet – red.). Het is restafval van inwoners en bedrijfsafval uit de regio.” Als iets eenmaal restafval is, dan is er geen betere manier volgens HVC dan het te verwerken in onze afvalenergiecentrales. “Want we beschikken over robuuste rookgasreiniging en schoongewassen bodemassen worden hergebruikt in de wegenbouw”, aldus HVC.
Medisch afval
ZAVIN verwerkt specifiek medisch (ziekenhuis)afval, dat wordt verbrand. Het ontstaat bij medisch handelen. Beter gezegd het is medisch afval van de gezondheidszorg bij mens of dier en komt hoofdzakelijk vrij bij ziekenhuizen, zorginstellingen, dierenartsen, onderzoekscentra, laboratoria, ggd’s, huis- en tandartsenpraktijken. “Dat afval moet op een professionele manier worden verbrand volgens de geldende voorschriften. Je moet bij dit afval denken aan onder meer watten, bandages, eenmalig te gebruiken instrumenten en naalden”, legt HVC uit.
Aanleveren ziekenhuisafval
Al het afval wordt bij ZAVIN volgens HVC in gesloten lucht- en vloeistofdichte vaten en kunststof bakken aangeleverd vanwege infectiegevaar. HVC zegt: “De vaten en bakken gaan in zijn geheel de verbrandingsoven in. Alles wordt verbrand op hoge temperaturen. Daarnaast beschikt Zavin over een robuuste rookgasreiniging. De luchtemissie via de schoorsteen wordt continu gemeten, geregistreerd en elk jaar gerapporteerd aan het bevoegd gezag. Door continue monitoring op de emissies en goed onderhoud op de installaties, zorgen we ervoor dat we aan de strenge vergunningseisen voldoen zoals die in onze vergunningen zijn opgenomen.” Het restant dat overblijft na verbranding van medisch afval wordt gestort (slakken). De twee afvalenergiecentrales van HVC in Alkmaar en Dordrecht verbrandden in 2022 in totaal 940.000 ton restafval. ZAVIN heeft in 2022 ruim 10.000 ton specifiek ziekenhuisafval verbrand.
Wet- en regelgeving
Verbranden van restafval dat niet meer hergebruikt kan worden, leidt volgens HVC tot emissies naar de omgeving. Na overname van de afvalenergiecentrale in Dordrecht van Eneco eind 2005 zegt HVC te hebben overlegd met de stichting Werkgroep Derde Merwedehaven. “Daarin zijn de voorgenomen modernisering en uitbreiding inclusief emissies besproken. HVC heeft toen maatregelen genomen om emissies naar de omgeving tot een minimum te beperken”, aldus HVC, die meteen doorverwijst naar wet- en regelgeving. “De eisen waaraan onze emissies moeten voldoen zijn vastgelegd in onze vergunningvoorschriften. “De gestelde eisen zijn een leidraad voor onze bedrijfsvoering, en ook het bevoegd gezag controleert of wij aan de eisen voldoen”, aldus HVC.
Klachten
Over de locatie in Dordrecht worden volgens HVC af en toe geurklachten ontvangen van de beheerders van de naastgelegen golfbaan in 2022 (14 klachten – red). In 2022 is een keer een geluidsklacht ontvangen van een bewoonster. ZAVIN heeft volgens HVC geen klachten ontvangen.
Ziekenhuisafval coronatijd
In veel ziekenhuisspullen is ook PFAS verwerkt, denk aan de beschermende pakken, denk aan coronatijd. Hoe ging die verwerking en wam daar PFAS bij vrij? En klopt het dat tijdens de coronaperiode vrijwel al het ziekenhuisafval toen in Dordrecht is verbrand? Op deze vragen kwam een zeer bondig antwoord. “In de coronapandemie verwerkte ZAVIN ook corona-afval uit ziekenhuizen en verzorgingshuizen. De beschermende pakken zijn niet bij ons verbrand maar gestort (op een gecontroleerde stortplaats elders in het land)”, bericht HVC.
Verschillende bedrijven
HVC / Zavin ziet een verschil met DuPont/Chemours als om vervuiling gaat. “HVC richt zich op afvalvermindering, hergebruik van afval en zo min mogelijk restafval dat overblijft en moet worden verbrand. Daarnaast richt HVC op de productie van duurzame energie zoals zon, wind, biomassa en aardwarmte, maar hierover gaan deze vragen niet. Ons beleid past bij een publiek bedrijf dat in handen is van 51 gemeenten en acht waterschappen. DuPont / Chemours is een eigenstandig bedrijf en staat volledig los van HVC”, laat de afvalverwerker weten.
Focus
Over de rol van HVC / ZAVIN in de toekomst zegt het bedrijf: “We gaan als HVC door met ons te focussen op zoveel mogelijk afvalvermindering, hergebruik van afval en voorkomen van restafval, zodat in de toekomst er minder restafval verbrand moet worden van inwoners. Meer informatie over HVC vindt u in ons jaarverslag.” ZAVIN was een volledig zelfstandig functionerende operatie op hun eigen terrein en de installatie van ZAVIN was volledig omsloten door HVC. “Het was al langer de wens van HVC om over het gehele terrein te beschikken en daarom is HVC blij dat we nu sinds april 2023 verantwoordelijk zijn voor de operationele activiteiten én de installatie van ziekenhuisafvalverwerker. Wij zullen ons hierbij ook blijven focussen op een zorgvuldige bedrijfsvoering die voldoet aan de gestelde normen door het bevoegd gezag.”
afgelopen tijd is er veel discussie over de vervuiling bij DuPont en HVC.
Maar het is nog veel erger, daar hoor je in Sliedrecht niemand over.
Dit is namelijk de MODE industrie.
Onderstaand enkele feiten uit het blad WETENSCHAP.
500.000 ton microplastics belandt jaarlijks in zee door het wassen van synthetische kleding.
63 miljoen ton polyester wordt jaarlijks gemaakt voor kleding.
92 miljoen ton textiel afval belandt op de vuilnisbelt. Elke seconde een volle vuilniswagen.
4 a 5 miljard ton CO2 stoot de kledingindustrie jaarlijks uit. Dit is meer dan de scheepvaart en vliegverkeer samen.
215 miljard ton water is elk jaar nodig voor kledingproductie. dat is 1,7 miljard keer het waterverbruik van een gemiddeld Europees huishouden.
Adrie Hamburg, dankuwel voor uw reactie. Maar de dijk in Sliedrecht met huizen erop was er al ver voor 1960. De dijk staat aan de overkant van de fabrieken dus wie waren het eerst? De huizen stonden er toen al te dicht op.
Ook de zuid weste wind naar onze richting is al eeuwenoud.
Ik ben het met u eens dat er nu gewoon door gebouwd wordt op vervuilde grond. Dus dat zou niet mogen gebeuren.
De problemen van het warmtenet kennen wij als huurders. Ook dat je geen keuze hebt in leverancier.
De huizen waren voor de renovatie ook beter in sommige gevallen.
Er had gezocht kunnen worden naar andere alternatieven, maar het moet in een rap tempo.
De ongemakken zijn niet voor de gemeente, Tablis Wonen, HVC of wie dan ook, maar voor de huurder. Moeten we nu minder afval proberen te produceren of ons ervan afhankelijk maken?
@Jeannette de Groot. Heb je er wel eens aan gedacht dat DuPont gebouwd is rond 1960 toen waren er in de wijde omgeving geen woonwijken te zien. De woonwijken zijn er omheen gebouwd. De gemeente Sliedrecht is blijven bouwen (Baanhoek-west oa toen de problemen met PFAS bekend waren) Vuil gebruiken voor het warmtenet, we moeten van het gas af, dat is een alternatief. Probleem met het warmtenet is dat je geen keuze van leverancier kan maken.
Natuurlijk moet het afval en vuil ergens heen. Om dit te verwerken kost het nu eenmaal geld. Maar in zo’n dichtbevolkte omgeving kan dit niet echt gezond zijn om fabrieken bij elkaar te zetten. Om de woningen en dat zijn vooral de huurwoningen te voorzien van warmte is een grote berg vuil nodig. We zijn nu zo afhankelijk van vuil dat het uit het buitenland gehaald moet worden. Dat is toch niet onbekend?
En wij maar betalen en inademen.
Vuil omzetten in iets bruikbaars dat kan echt motiverend zijn. Maar nu zijn we juist zo afhankelijk geworden van vuil. Het moet tenslotte vele woningen gaan voorzien van warmte. Het verdienmodel hieraan ligt voornamelijk op het bord van de huurders. Want die hebben totaal geen keus. Het zit echt niet eerlijk in elkaar gemeente en Tablis Wonen. En daar hoort HVC gewoon bij. Jullie doen toch zaken met elkaar? Wij zitten ertussen.
Er zijn echt wel ideeën te verzinnen om het vuil te verminderen maar die ideeën blijven helaas schaars.
Even wat cijfers . In Nederland produceren we 470 kilo afval per person per jaar. Alleen voor Sliedrecht is dat 11.750.000 kilo . Gelukkig scheiden we veel afval; hoewel dat nog veel beter kan. Maar er komt 170 kilo per persoon in de grijze container terecht. Voor Sliedrecht is dat 4.250.000,- kilo per jaar . Dat doen we dus met zijn allen. Ruim 4 miljoen kilo per jaar – alleen al voor Sliedrecht – moet dus verbrand worden. En kan daarbij – meer dan nu – ingezet worden voor het leveren van warmte . In Napels gooien ze het vuil op straat of op vuilnisbelten in de stad. Misschien overwegen om te gaan verhuizen ? Of gewoon inzien dat HVC een bedrijf is dat werkt voor ons allemaal ? En dat we dus ook met zijn allen moeten bekostigen ?
Waar komt het afval ook al weer vandaan?
Wat mij erg tegen het hooft stoot. We betalen energiebelasting. We betalen voor ophalen huisvuil in de gemeente heffing. Nu moeten we ook nog de hoofdprijs gaan betalen voor het door ons gratis (met bijbetaling gemeente heffing) geleverde huisvuil aan de HVC voor stadsverwarming wat ons door de strot wordt geduwd door de gemeente Sliedrecht en Tablis wonen. Stadsverwarming is 40% duurder dan het gasnet. Het heeft alleen al meer dan 30% nodig om het leidingstelsel in de grond op temperatuur te houden. Dus we betalen straks 3 x voor warmte met ons huisvuil. Vraag even in de 10 hoog flats naar hun bevindingen. Dan ga je gelijk janken. De kleine huisjes in het Kuipershof betalen € 132.00 alleen al aan het HVC. Dan komt elektra, en servicekosten er nog bij. Ik betaal in het Rondeel ronde 70 euro gas/licht en bijkomende kosten per maand. Ik hou mijn hard vast als wij straks aan het warmtenet moeten. En dat allemaal met ons huisvuil. De rest is al door mijn voorgangers verteld. Maar of we nu door de 1 of door de ander vergiftigd worden. Van zulke bedrijven kan je niet winnen. En als je win. Zetten ze gewoon een paar honderd mensen op straat.
PFAS wordt in veel producten gebruikt. Dus komt ook terug in het afval. PFAS van Dupont/Chemours wordt bij Indaver verbrand boven de 1000 graden in speciale ovens. Hoe zit het met uitstoot van PFAS wat bij HVC verbrand wordt ? Of wordt dit in de doofpot gestopt ? Ziekenhuisafval in coronatijd met PFAS gestort op een gecontroleerde stortplaats elders in het land)”, bericht HVC. Wat denkt de actiegroep hiervan ?
Het kan een ander bedrijf zijn als DuPont/Chemours, maar HVC doet wel zaken met Dupont.
Dit heeft een medewerker zelf gezegd in het kantoor wat ze huurde van Tablis Wonen.
Je kon er vragen stellen over het warmtenet. Dat betekent wel, denk ik, dat ze een bedrijf als DuPont hiermee ook in stand houden. Het warmtenet is aan HVC gekoppeld. Als huurder hoor je bar weinig waar je nu eigenlijk klant van bent. Vandaar mijn poging destijds om vragen te stellen. Of het antwoord daadwerkelijk klopt? Het blijft onduidelijk en dat zou niet nodig moeten zijn. Het kan per complex verschillen wat ze huurders vertellen, maar ook dat is vreemd te noemen.
Zulke bedrijven bij elkaar in een dichtbevolkte omgeving moeten toch veel te belastend zijn voor de gezondheid. Los van of de bedrijfsvoering goed is.
Als je iets verbrand komt er altijd een gevaarlijke stof of rest stof vrij die niet thuis hoort in het milieu. Je kan nog zo’n goede filtering of afvoer hebben maar er komt iets vrij wat niet in milieu thuis hoort. HVC zal nooit sluiten want het is c.q. wordt de hofleverancier voor het warmtenet in Sliedrecht. Bedankt gemeente Sliedrecht..
Inderdaad heeft de Werkgroep Derde Merwedehaven ( lees drs ir Joh. Vollenbroek) een rol gespeeld bij de nieuwbouw destijds van HVC. Er zijn emissies afgesproken waaraan de nieuwe grote afvalverbrander moest voldoen, anders had de werkgroep via procedures de nieuwbouw tegen gehouden. HVC heeft zich aan de afspraken gehouden. Nog steeds wordt halfjaarlijks de emissies besproken ( en bekeken door Vollenbroek) en toekomstplannen doorgenomen. Als een van de vele gemeten emissie stoffen een overschrijding heeft, volgt er een verklaaring waardoor dat is ontstaan en is nooit structureel. Door de openheid en de intentie om het goed te doen is dit een totaal ander bedrijf als DuPont / Chemours