DORDRECHT / SLIEDRECHT – Het duurde even voor er een antwoord was. Het antwoord is iets minder verontrustend dan het beeld dat verschillende mensen dinsdag 27 juni 2023 zagen uit een schoorsteen van vuilverbrander HVC, ‘aan de overkant’.
Volgens HVC had het te maken met het opnieuw opstarten van de afval- en energiecentrale na een geplande ’totaal stop’ vanwege groot onderhoud van de installatie. (Foto ooggetuige / Sliedrecht24)
“Stof en vuil wordt dan even de lucht in geblazen, maar dat duurt maar enkele minuten. Tijdens een totaal stop wordt de gehele installatie nagekeken, gerepareerd als nodig en vinden er periodieke keuringen plaats”, reageert HVC woensdagmorgen 5 juli 2023.
Vierjaarlijks
Tijdens een groot onderhoud staan alle verbrandingslijnen stil. Dat gebeurt eens in de vier jaar. De oranje pluim uit de schoorsteen van afgelopen dinsdag zijn roestdeeltjes geweest die door het opstarten in de rookpluim te zien waren. “We zuigen dit voor we weer opstarten zoveel als mogelijk af”, vult HVC aan.
Wanneer is Chemelot aan de beurt?
Ik zie regelmatig riool bruine rook pluimen uit de schoorstenen komen ’s morgens vroeg.
Van Venlo tot Maastricht is op de luchtvervuiling kaart knalrood en ik zit tussen de ergst vervuilde lucht ter wereld met als middelpunt Chemelot. Maar dat is vast toeval (sarcasme).
Wordt HVC ook eens goed onderzocht want Dupont staat nu in the picture maar wat er uit die pijp komt .lijkt me ook verre gezond.
Is daar wel eens naar gekeken?
ROESTdeeltjes mensen, lezen. Of hans anders.
Roet is meestal ook niet deze kleur bruin, roest wel.
Maar wat er verder nog meekomt -jaarrond- lijkt me als altijd ook een punt van aandacht
Het kabinet trekt 35 miljard uit voor het klimaat, de boeren lopen in de weg, iedereen op onkosten gejaagd voor verduurzaming en een oranje pluim in de lucht is niet erg, het is groot onderhoud volgens HVC. Niet meer te volgen.
Waarom moet dit antwoord een week duren? We kijken wel naar DuPont/Chemours, had HVC hier een vergunning voor en wat zit er in de roetdeeljes.
Mooi verhaal. Maar hoe kan je nu roetdeeltjes die al uitgestoten worden. afzuigen? Het gaat de lucht in, vermengt zich met lucht en dwarrelt elders neer. En wie zegt mij dat deze roetdeeltjes dan veilig zijn? Hoort dit niet vooraf gemeld, geïnspecteerd te worden en de uitstoot gemeten? Onafhankelijk?