SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht schrijft in het Integraal Veiligheidsplan (IVp) 2023 – 2026 de komende periode aan de slag te gaan met drie pijlers binnen met drie pijlers binnen ondermijning. “We werken aan interne- en externe bewustwording, versterking van onze informatiepositie en op signalen, casuïstiek en aanpak”, staat in het IVp.
Deze foto is gemaakt begin november 2018. Op bedrijventerrein Nijverwaard wordt een drugslaboratorium voor synthetische drugs gevonden. (Archieffoto Peter Donk / Sliedrecht24)
Is het zo ernstig gesteld met ondermijning in Sliedrecht gezien deze aankondiging? “De grootschalige aanpak leidt ertoe dat het achterland (van Rotterdam – red. een aantrekkelijke vestigingsplaats voor criminelen wordt. De gemeente Sliedrecht beschikt over een goede infrastructuur en een aantrekkelijk vestigings- en ondernemersklimaat. Aantrekkelijk voor zowel bonafide- als malafide ondernemers. Ook de ligging van Sliedrecht ten opzichte van Rotterdam en Noord-Brabant maakt Sliedrecht kwetsbaar als het gaat om ondermijning”, staat in het IVp.
Ambtelijke organisatie
Net als voor gemeenteraad, college en MT van de gemeente Sliedrecht geldt ook voor de ambtelijke organisatie dat zij kwetsbaar zijn als het gaat om ondermijning. “De gemeente Sliedrecht heeft toegang tot een groot aantal systemen en bronnen die van waarde kunnen zijn voor het ontplooien van ondermijnende activiteiten”, aldus het IVp.
Toezichthouders
De komende vier jaar zullen de gemeentelijke toezichthouders worden voorgelicht over de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van ondermijning. Daarnaast is ondermijning ook als pijler opgenomen in het Boa Uitvoeringsplan.
Rol inwoners
Niet in de laatste plaats spelen volgens de gemeente inwoners een belangrijke rol in de aanpak van ondermijning. “Niemand weet zo goed wat er speelt in een wijk als de mensen die er wonen. De gemeente Sliedrecht streeft ernaar om de komende vier jaar een impuls te geven aan de meldingsbereidheid van inwoners. Daarvoor is het noodzakelijk dat de interne bewustwording binnen de gemeentelijke organisatie en bij de ketenpartners op orde is. Alleen op die manier kunnen signalen adequaat worden opgepakt en wordt zichtbaar dat melden ook daadwerkelijk leidt tot actie”, valt te lezen.
Buitengebied
Sinds 2023 is het buitengebied een nieuw kernthema binnen ondermijning. De gemeente Sliedrecht zal de bedrijven in het buitengebied in kaart brengen en de ondernemers voorlichten over de risico’s van ondermijning in het buitengebied. “Het Sliedrechtse buitengebied bevindt zich met name aan de noordkant van het spoor en betreft percelen die bestemd zijn voor bewoning, akkerbouw, veeteelt en overige bedrijfsactiviteiten. Er zal worden gestart met het gestructureerd opbouwen van een informatiebeeld over mogelijk kwetsbare percelen. Daarnaast zal worden ingezet op het vergroten van de weerbaarheid van ondernemers en investeren in de banden met ondernemers”, bericht het IVp.
Beleidsplannen worden gemaakt door beleidsmakers.
Uitvoering wordt gedaan door uitvoerders.
Van de eersten zijn er voldoende.
Van de laatsten te weinig.
Burgemeester Jan de Vries en college: Veel geschreeuw en weinig wol. Diep triest.
Verderop lees ik vervolgens dat intensivering van de handhaving teveel kost. Dat geld geven ze liever uit aan een koningshuisdeskundige na de uitreiking van de lintjes.
Kijk eens naar Capelle a/d Ijssel. De omgeving zag verdachte situaties. Ze hebben dit doorgegeven aan de politie. Die hebben een onderzoek ingesteld. Zij vonden een loods vol nepartikelen. Het is zoals hierboven staat beschreven: ze hebben de ogen en oren van burgers nodig. Zij kunnen het ook niet alleen.
De goed initiatief. Waar wat komt er van terecht als er geen handhaving is. Regels zijn keurig vastgelegd maar als duidelijke handhaving handhavingontbreekt komt er helaas weer niets van terecht.mijn mening bezorg ook dat er weer eens voldoende politie komt binnen onze gemeente. Met de huidige sterkte van de wijkagenten komt het niet goed. t.av. opsporing en handhaving.