Voortbestaan Sociale Moestuin onder druk; Gemeente trekt portemonnee

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Wethouder Cees Paas schrijft in een College Informatiebrief (CIb) dat het voortbestaan van de Sociale Moestuin (bekend als Moestuin Sliedrecht tegenwoordig – red.) onder druk staat. “De stichting verkeert vanwege tegenvallende inkomsten en stijgende lasten in financieel zwaar weer. In de huidige situatie houdt
zij eind april 2023 op met bestaan”, schrijft Paas in de CIb aan de gemeenteraad.

Moestuin Sliedrecht aan de Lijsterweg. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

De Sociale Moestuin en het College van B & W zijn sinds juni 2022 in gesprek over de financiële problemen van de stichting. In de gesprekken is volgens Paas gezocht naar mogelijkheden om de inkomsten van de stichting te verhogen, deze in balans te krijgen met haar uitgaven en kansen om de lasten te verlagen. Daartoe heeft de Sociale Moestuin vrijdag 10 maart 2023 een verzoek tot financiële ondersteuning ingediend.

Steun
In de vergadering van dinsdag 28 maart 2023 heeft het College van B & W besloten om éénmalig een aanvullende subsidie ter hoogte van maximaal € 24.000,– te verlenen. “Het college heeft dit besluit genomen vanwege de maatschappelijke waarde en het belang van de stichting voor onze inwoners en de gemeente. Daarbij benadrukken wij dat de bijdrage éénmalig is. Het is de verantwoordelijkheid van organisaties en stichtingen om een financieel gezonde huishouding te voeren”, schrijft Paas in de CIb.

Keuze maken
Met deze éénmalige bijdrage kan de Sociale Moestuin haar deuren volgens Paas open houden tot eind 2023 en heeft zij de tijd om met partijen afspraken te maken voor het leveren van activiteiten en diensten. Paas: “Zo kan zij haar haar inkomsten structureel verhogen en de exploitatie voor de begrotingsjaren 2024 en verder op orde brengen. Mocht het de Sociale Moestuin niet lukken om haar inkomsten afdoende te verhogen dan zal zij keuzes moeten maken ten aanzien van haar toekomstige exploitatie.” De financiële effecten van het genomen besluit zullen worden verwerkt in de Eerste TussenRapportage 2023.

8 gedachten over “Voortbestaan Sociale Moestuin onder druk; Gemeente trekt portemonnee”

  1. Ik spreek namens Mijzelf reageer op de reacties.
    De bijdrage voor blok hut wat moestuin huis is ? ten eerste zijn 10 containers aan elkaar en begreep moet weg kan dat. de gift van kringloon winkel was om nieuw huis te bouwen.
    De keuze viel dus op deze constructie waar die firma zelf extra raam en deuren gratis schonk.
    over wat iemand vroeg waar al geld blijft noem huishoud boekje gas enz/eten&drinken van de mensen/projecten op tuin en er buiten.

    boos werdt ik veel info staat op moestuin website/en in verleden genoeg artikelen hier op Sliedrecht24.

  2. @Arie de ruiter, dank voor de feedback.
    Mijn vraag was niet om uitleg te krijgen op het ’terras’?? onder het genot van een bakkie, dank voor het aanbod overigens.Wellicht doe ik dat wel.
    De vraag vanuit mijn kant als Sliedrechter was waarom er 24k bijgepast moet worden op de jaar rekening.
    Als ik dan vervolgens lees dat er 200.000 als gift / cadeau / verzin een contructie.. geweest is snap ik het oprecht niet.
    Ik zie een stuk grond van nog geen 1ha. Waar wat groenten verbouwd kunnen worden voor een bepaalde doelgroep, en blijkbaar kost dat minimaal 24k (het tekort).
    Vertel dan gewoon waar de kosten zitten.;ik help u;
    -elektriciteit
    -gas?
    -kosten gemeente
    -beveiliging? 😉

    Dat was mijn vraag, ik hoop ook niet dat u zich aangevallen voelt, wat ik eerder in mijn reactie aangaf, ziet er altijd netjes uit, en draait op vrijwilligers in mijn opinie, clubhuis is compleet gesponsored, en ik denk dat vrijwel zeker dat alle lokale ondernemers hun steentje bij willen dragen , mocht er iets uitgevoerd moeten worden.
    Ik wil gewoon weten wat dat kost, en wat die kosten dan zouden moeten zijn.

    2e vraag, loopt dit nu via de gemeente Sliedrecht?Of is het een onafhankelijke stichting.
    Anders zou mijn advies zijn, overdragen aan de gemeente

  3. Blijkbaar is het bestuur van de Sociale Moestuin Sliedrecht, ondanks pogingen daar toe, er niet in geslaagd om bekendheid te krijgen over wat daar nu eigenlijk op die tuin gebeurd. Dan hadden de reacties vast anders verwoord geworden of achterwege gebleven. Misschien een reden om op het terras een bakje te gaan doen? Ik kan ook nog uitleggen waarom de gift van de kringloopwinkel niet dubieus was. En voor wie binnen het sociaal domein vrijwilligerswerk wil doen? er is nog plaats.

  4. @Kees, ze zouden het moeten kopen, die grond wordt veel geld waard later.Kun je vergif op innemen, en wellicht komt het de gemeente dan niet slecht uit 😉

    Wat ik me wel oprecht afvroeg, waar zitten nu die kosten van de moestuin.
    Als ik alleen even naar de foto kijk……
    Ziet er overigens altijd netjes uit hoor als ik er langs fiets, mooi hek, keurig verzorgd vereder.
    Het is een stichting lees ik, dus zouden ze op 0 uit moeten komen qua inkomsten uitgaven.
    Als er dan 24k bijgepast moet worden,hoe dan.?
    Weet niet hoe het nu geregeld is, maar die inkomsten kunnen ook via de gemeente lopen toch?
    idee: regel voor elke school in Sliedrecht een stukje ‘schooltuin’ . Kunnen ze mooi leren fietsen , leren van de natuur, biologieles etc. alles in één
    5 dagen per schoolkalender jaar.Vroeger had je altijd een schooltuintje per leerling zelfs op de lagere school.En dan soort sponsoring vanuit de gemeente, verzin een constructie.
    Weet u nog: Alle volkstuintjes vroeger langs het spoor van Hardinxveld tot de rijksweg, daar moet toch wel iets van te maken zijn.
    Hoe is het bijvoorbeeld met onze ‘mede’ Sliedrechters in het gemeente huis, regel een excursie , of vrijwilligers werk, of een tuintje.

    Een andere mogelijkheid zou ook kunnen zijn: er is simpelweg niet genoeg behoefte?

  5. Pure geldverspilling.
    Net als de dubieuze gift van de kringloop van 200.000 destijds (!!)
    Niet levensvatbaar is niet levensvatbaar, en dat zou heel jammer zijn, maar laten we gemeentegeld niet naar bodemloze putten sturen!

  6. Wat voor meerwaarde heeft de Sociale moestuin voor de bewoners van Sliedrecht.
    Er staat een pracht van een blokhut. Je kan er groente kopen, en onderling contact leggen.
    De volkstuinen ernaast moeten alles zelf bekostigen. Dus waarom wordt er zoveel nutteloos geld in dit project wat geen bestaansrecht heeft kunnen opbouwen gestoken. Dan nog een keer de bouw van een viaduct. (wat niemand van de grond ziet komen) Dan moeten de korfbalvelden. De boogschieters club. Het ABC, en de volkstuinen verdwijnen. Geef de overgebleven stukken grond van de moestuin aan de hobby tuinders welke moeten verdwijnen. Probleem opgelost. Zonder dat het de inwoners van Sliedrecht geld gaat kosten. Wij als inwoners van Sliedrecht vinden dat er al te veel geld wordt gestoken in projecten die geen toekomst bieden. Oo ?? U wilt een voorbeeld!! Neem dan alleen maar het pand Electra. Renovatie meer dan 2 miljoen. Geld verslindend project van het gas af. Dat gaat de huurders en eigenaren van woningen 60 tot 80 % meer aan energie kosten. Wilt u meer voorbeelden. Roept u maar. Dan stel ik wel even 2 A4tjes op met geld verslindende projecten. Maar!! Een zwembad hebben we niet nodig? (….) Wordt wakker ambtenaren?

  7. Zou het een idee zijn om Chemours om 500.000 euro te vragen?
    Waarom zou de Sociale moestuin niet meer zo goed bezocht worden?

    Waarom wordt er niet een fantastisch buurt centrum gecreerd voor jong en oud?
    Met een leuke ruimte voor iedereen?
    Er is veel eenzaamheid onder jongeren en ouderen.
    Waarom doet Gemeente Sliedrecht hier niets aan?

    Waarom wordt Elektra niet van jong en oud, van iedereen?
    De jue de boules baan zou ook indoor moeten kunnen, het leefklimaat voor mensen verslechterd er is verbinding nodig en promotie en marketing.

    Waarom waar de sociale moestuin nu is een mooi recreatie gebied behouden, maak er een boules baan met mini golf en een fantastische speeltuin voor de kinderen.

    Was ik maar burgemeester van Sliedrecht, waar is de levenskwaliteit wethouder?

    Meer kinderen dan ooit hebben depressie, ik sprak iemand van 80, zijn vrouw overleden, geen kinderen, en paar weken later ook zijn hondje in moeten laten slapen. Waar is de verbindingsweg tussen oud en jong, ipv van noord naar zuid? Of van Zuid naar Noord? Als je jong en oud bij elkaar zet, krijgen we een mooier Sliedrecht. Dromen mag, in mijn dromen is Sliedrecht een dorp om weer van te houden, uit de tijd van mijn opa en oma, toen flaneren op de kerkbuurt een feest was, er was een theater de Bonkelaar, er was een bioscoop. Waar zijn deze mooie tijden gebleven?

  8. Wat heeft het voor zin om er nu geld in te steken als er over een poosje en tunnel of viaduct over of onder de rijksweg a15 gepland staat dan wordt het geld met vrachtwagens afgevoerd over geld verspilling gesproken!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld