SLIEDRECHT – Het is de bedoeling dat de gemeenteraad dinsdag 28 maart 2023 de Integrale Laadvisie Sliedrecht vaststeld. Dinsdagavond 21 maart 2023, vanavond dus, komt het collegevoorstel aan de orde tijdens een oordeelsvormende vergadering van de gemeenteraad. Deze vindt plaats in de tijdelijke raadzaal in partycentrum De Lockhorst, Sportlaan 1. De bijeenkomst is openbaar en begint om 20.00 uur.
Laadpaal aan de Rossinistraat in wijk Baanhoek-West. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
In de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) is opgenomen dat iedere gemeente in Nederland een integrale laadvisie en plaatsingsbeleid moet opstellen. Om te voldoen aan deze verplichting, voldoende laadinfrastructuur in Sliedrecht, hierbij extra strategische keuzes vast te stellen is de Integrale Laadvisie Sliedrecht gemaakt. “De Integrale Laadvisie Sliedrecht draagt bij aan de duurzaamheidsambities van de gemeente Sliedrecht door inwoners te stimuleren om over te stappen op elektrisch personenvervoer. De visie is tot stand gekomen op basis van voorschriften van de NAL en in samenwerking met interne en regionale ambtelijke collega’s op het gebied van mobiliteit en duurzaamheid. Er heeft voor het ontwikkelen van de visie nog geen participatie met inwoners plaatsgevonden. Dat zal na het vaststellen van de visie middels een regionaal inspraakplatform gebeuren”, schrijft het College van B & W in het voorstel aan de gemeenteraad.
Keuze maken
De Integrale Laadvisie Sliedrecht is hoofdzakelijk gebaseerd op voorgeschreven formats van de NAL. Daarnaast zijn enkele belangrijke keuzes gemaakt waarin het visiestuk afwijkt van deze basis, dankzij voortschrijdende inzichten over de energietransitie, ontwikkeling van laadinfrastructuur en tussentijdse regionale ontwikkelingen. Deze keuzes worden de gemeenteraad voorgelegd:
• De gemeente Sliedrecht kiest ervoor om Verlengd Private Aansluitingen (VPA’s) onder nader te bepalen voorwaarden toe te staan. Dit betreft bijvoorbeeld kabelmatten, kabelgoottegels, of andere manieren om een EV op publieke terrein op te laden met een private aansluiting op het energienetwerk van een huishouden. Daar waar de meeste gemeenten deze niet toestaan, ziet de gemeente Sliedrecht in dat dergelijke aansluitingen op grote schaal plaatsvinden en worden gedoogd.
• De gemeente Sliedrecht zet in op EV’s als batterijfunctie in energietransitie. Hier is het toestaan van VPA’s een onderdeel van – zo kunnen EV’s op meer plekken worden gekoppeld aan huishoudens. Wij verwachten, naarmate de technologie van EV’s ontwikkelt terwijl de uitdagingen van opslag- en transportinfrastructuur van energie toenemen, dat privaat aangesloten EV’s een belangrijke schakel zullen zijn in het energienetwerk van de toekomst.
• De gemeente Sliedrecht wil snellaadpleinen inzetten om te komen tot een gevarieerd en toereikend laadaanbod in de gemeente. Zo wil het vooruitlopen om de toenemende behoefte, terwijl het een passende laadoplossing biedt voor bezoekers en hub-locaties.
• De gemeente Sliedrecht sluit, naast individuele aanvragen, aan bij een regionaal inspraakplatform voor het vaststellen van laadlocaties. Dit vormt, aan de hand van prognosekaarten, de input voor een definitieve plankaart op buurtniveau. Daarmee kunnen verzamelverkeersbesluiten worden genomen en in één keer meerdere locaties in een buurt, wijk of zelfs de hele gemeente worden aangewezen.
• De gemeente Sliedrecht maakt de strategische keuze om aandacht te besteden aan de ruimtelijke inpassing van laadoplossingen en wil voorkomen dat laadinfrastructuur leidt tot verrommeling van het straatbeeld, een gebruikersonvriendelijke infrastructuur, of een negatieve impact op het beheer of de veiligheid van de openbare ruimte. Dit wordt in de nadere beleidsregels verder uitgewerkt.
Idee college
De uitrol van laadinfrastructuur, en de financiële bijdrage van de gemeente die nodig is om genoeg capaciteit te ontwikkelen, is afhankelijk van marktontwikkelingen. College: “Om te voldoen aan de benodigde laadcapaciteit zetten we in op snellaadpleinen, naast verlengd privaat laden en ‘reguliere’ (semi-)publieke laadpunten. De verwachting is dat we daarmee voldoende capaciteit kunnen realiseren.” Op basis van de huidige markt is de verwachting dat de plaatsing van reguliere laadinfrastructuur in het algemeen kan worden uitgevoerd zonder financiële bijdrage van de gemeente. “Voor de plaatsing van strategische laadpunten, (snel)laadpleinen, en/of innovatieprojecten is mogelijk wel budget nodig, zeker omdat we voor de vraag uit laadpunten willen realiseren om knelpunten te voorkomen”, schrijft het college in het voorstel. Voor 2023 is geen strategische plaatsing voorzien, en worden er dus ook vooralsnog geen extra kosten gemaakt.
Goed plan!