SLIEDRECHT – ANWB AutoMaatje bestaat bijna een jaar in het dorp. Een dienst die een samenwerking is tussen Het Bonkelaarhuis, de gemeente Sliedrecht en de ANWB. Het initiatief in Sliedrecht is genomen, omdat er veel mensen minder mobiel zijn en niet meer zelf voor vervoer kunnen zorgen of waarbij aanwezige vervoersvoorzieningen niet aansluitend zijn.
Het officiële startsein werd woensdag 9 maart 2022 gegeven. Sinds die tijd zijn er al 400 ritten gereden door de enthousiaste vrijwilligers. ANWB AutoMaatje is in Sliedrecht mogelijk geworden na een burgerinitiatief. Dat nam Sjaan Henriks hier samen op de foto met voormalig wethouder Piet Vat (SGP-ChristenUnie) van Sociaal, Zorg en Welzijn van de gemeente Sliedrecht. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
Het gaat daarbij vaak om korte afstanden, zoals een bezoek aan de huisarts, de kapper, de kaartclub, een goede vriendin of bezoeken van een familielid. “Zo kom in nog een ergens”, zegt één van de deelnemers, “Na mijn knieoperatie is het helaas niet helemaal meer goed gekomen, waardoor ik zelf geen auto meer kan rijden. En ver lopen lukt ook niet meer. Door deze dienst kan ik toch regelmatig naar mijn broer.”
Kleine wereld
“Maar”, zegt één van de huidige chauffeurs, “het is niet alleen voor de deelnemers die wij naar de plaats van bestemming brengen een fijne ervaring. Als chauffeur geeft het ook ontzettend veel voldoening. Het zijn vaak mensen die minder mobiel zijn, waardoor ze vaak beperkt zijn om nog eens een keer buiten de eigen deur te komen. Het wereldje wordt dan voor hen heel erg klein.”
Sociaal contact
Een andere chauffeur vertelt dat het rijden hem een gevoel van warmte geeft. “Ik laat altijd blije mensen achter”, zegt hij. “De ouderen zijn vaak mensen die eenzaam zijn. Hun kinderen wonen niet in de buurt of het eigen netwerk is klein. Meestal moeten de kinderen overdag ook werken. Als chauffeur van AutoMaatje haal je de mensen thuis op, op een vooraf afgesproken tijd en brengt ze naar hun bestemming. Mensen vinden dit echt super. Hun wereld wordt weer een stukje groter en het zorgt ook nog eens voor een sociaal contact. Dat doet mij dan ontzettend goed. Ze zijn echt oprecht blij dat een mede Sliedrechter voor hun vervoer in de omgeving zorgt.”
Behoefte
Inmiddels zijn er tachtig deelnemers in Sliedrecht die gebruik maken van deze dienst en zijn er tien chauffeurs die met elkaar de ritten rijden. “Het geeft wel aan dat er veel behoefte is aan deze ondersteuning in de samenleving” zegt Eva Lut, woordvoeder van Het Bonkelaarhuis. “Daarmee willen we ook aandacht vragen in de gemeenschap naar elkaar te blijven omkijken en naar eigen draagkracht iets voor elkaar te doen. Iets kleins kan al een groot verschil maken voor een ander.” Wil je meer weten over deze dienst of hoe je daarin iets voor een ander kunt betekenen? Neem dan contact op met Het Bonkelaarhuis, tel. 0184-420539.