Sliedrechters ervaren meer sociale overlast

SLIEDRECHT – Inwoners uit Sliedrecht ervaren meer sociale overlast ten opzichte van 2012. Dat gaat dan om overlast door bijvoorbeeld buurtbewoners of hangjongeren. Deze cijfers zijn vergelijkbaar met de andere Drechtstedengemeenten. Sliedrecht scoort ten opzichte van 2012 wel iets beter op sociale samenhang, ofwel of mensen in de buurt of groepen elkaar kennen, prettig met elkaar omgaan of elkaar helpen. Deze resultaten blijken uit de Veiligheidsmonitor 2015 van het Onderzoekscentrum Drechtsteden (OCD).

Met dit onderzoek peilt het OCD vooral de veiligheidsbeleving van inwoners. In het najaar van 2015 hebben ruim 5.200 inwoners in de Drechtsteden een landelijke vragenlijst over veiligheid in de buurt ingevuld. 

Veiligheid
Inwoners van Sliedrecht geven voor leefbaarheid en veiligheid de cijfers 7,3 en 7,2. De tevredenheid onder bewoners over de gemeentelijke aanpak van leefbaarheid en veiligheid is gestegen van 39% naar 45%. Uit het onderzoek blijkt verder dat de bekendheid van Buurttoezicht, Burgernet en het Preventieteam Zakkenrollen gestegen is. Burgemeester Van Hemmen: “Dat is een goede zaak, het gaat om bewustwording van het feit dat we allemaal ons steentje kunnen bijdragen aan een nóg veiliger Sliedrecht. Ik zie hun inzet, bijvoorbeeld rond het Donkere Dagen Offensief en dat werpt zijn vruchten af. Zo is het aantal woninginbraken de laatste twee jaar fors gedaald en scoort Sliedrecht gunstig ten opzichte van de regio.”

Politiekeurmerk Veilig Wonen
Inwoners kunnen woninginbraken volgens de gemeente Sliedrecht helpen voorkomen door het nemen van maatregelen, zoals het aanbrengen van goed hang- en sluitwerk, volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Toch ervaren maar 36 procent van de respondenten dat dit keurmerk bijdraagt aan een gevoel van veiligheid. In 2012 was dat 49 procent. Volgens de gemeente schrikt het keurmerk het dievengilde af en verkleint het de kans op een inbraak met ruim 90 procent.

Drechtsteden
Het OCD heeft van de uitkomsten een overzicht voor Alblasserdam, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht gemaakt. Inwoners in de Drechtsteden beoordelen de leefbaarheid en veiligheid in de eigen buurt op een aantal punten net iets minder gunstig dan inwoners in andere grote gemeenten. Ze geven een lagere waardering voor het onderhoud van wegen, paden en plantsoenen. Ook ervaren ze meer overlast van rondhangende jongeren en parkeeroverlast. De vorige meting was in 2012. Vergeleken met toen valt op dat in 2015 meer mensen zich weleens onveilig voelen in hun eigen buurt, van 17% naar 20%. Inwoners zijn meer tevreden over het functioneren van de politie, bijvoorbeeld over de wijze waarop de politie reageert op problemen in de buurt.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld