Sliedrecht biedt nog zeker anderhalf jaar noodopvang aan Oekraïners

SLIEDRECHT – De crisisnoodopvang voor asielzoekers in het gemeentekantoor aan de Industrieweg blijft in ieder geval open tot 1 april 2023 en de noodopvang voor Oekraïners blijft open tot 1 april 2024. Dat schrijft burgemeester Jan de Vries (CDA) maandag 19 december 2022 in een College Informatiebrief (CIb) aan de leden van de gemeenteraad. “De onverminderde druk op de opvang van asielzoekers en van Oekraïense ontheemden maakt deze verlenging nodig. Daarbij is overwogen, dat de opvang van beide groepen in Sliedrecht goed verloopt”, schrijft De Vries. 

Het feit dat het goed loopt is volgens De Vries vooral ook te danken aan de gastvrijheid van de inwoners van Sliedrecht, de bijdrage van vele vrijwilligers en de inzet van ambtenaren van de gemeente Sliedrecht. Dit is de aankomst van Oekraïners in maart 2022. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Over de verlenging van de openstelling van de opvanglocaties zijn ook afspraken gemaakt binnen de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid en met het kabinet. Het besluit tot verlenging is een burgemeestersbevoegdheid. “Dit besluit is echter genomen met de volledige steun van ons hele college”, aldus de eerste burger. Naar de verwachting van het kabinet zal de instroom van vluchtelingen uit Oekraïne stijgen. De Vries: “Het kabinet heeft daarom vrijdag 16 december 2022 aan gemeenten gevraagd de totale opvangcapaciteit per 1 juli 2023 uit te breiden van 75.000 tot 90.000 plekken.”

Semipermanente huisvesting
Gezien deze ontwikkeling blijft de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid met de gemeenten zoeken naar nieuwe opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen. “Daarnaast zien we in de regio op termijn ook een toenemende behoefte aan semipermanente huisvesting voor deze doelgroep. Dit vanuit humanitair oogpunt. Naast de urgentie die er is om voor Oekraïense vluchtelingen voor de langere termijn een meer passende (tijdelijke) huisvesting te realiseren, zien wij ook uitdagingen op het gebied van huisvesting van andere groepen”, bericht De Vries in de CIb aan de gemeenteraad. Het gaat daarbij volgens De Vries bijvoorbeeld om urgente crisissituaties, asielzoekers (nieuwe spreidingswet), statushouders (hogere taakstellingen) en arbeidsmigranten. Het College van B & W van de gemeente Sliedrecht heeft eerder aangegeven voor deze doelgroepen op zoek te zijn naar mogelijkheden voor semipermanente huisvesting in Sliedrecht. De Vries: “Daarvoor is inmiddels een tijdelijke projectleider aangetrokken. Besluitvorming hieromtrent is een collegebevoegdheid.”

Niet haalbaar
Aanleiding voor het besluit om de opvang in Sliedrecht langer open te houden, is dat in de laatste maanden de instroom van nieuwe asielzoekers in Nederland hoog is. Naast de grote instroom is er volgens De Vries op korte termijn nog geen zicht op grootschalige landelijke opvanglocaties. Aan iedere Veiligheidsregio is gevraagd 450 crisisnoodopvangplekken te realiseren voor reguliere asielzoekers (niet zijnde Oekraïense ontheemden). In Sliedrecht zijn 50 plekken gerealiseerd. De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid is verantwoordelijk voor de exploitatie van deze crisisnoodopvang. Gemeenten hebben eerder met het Rijk afgesproken uiterlijk tot en met 31 december 2022 de crisisnoodopvang te organiseren. De Vries: “Op basis van een landelijk transitieplan zou daarna de opvang weer teruggaan naar het COA. Het is inmiddels duidelijk geworden dat een overdracht per 1 januari helaas niet haalbaar is. Met het Veiligheidsberaad is het streven afgesproken dat deze crisisnoodopvang onder regie van de Veiligheidsregio’s op 1 april 2023 is afgebouwd.” Over de verlenging worden de omwonenden, medewerkers en de bedrijven in en rondom het gemeentekantoor afzonderlijk geïnformeerd.

Grote zorgen
Het COA heeft een plan opgesteld voor de transitie van de crisisnoodopvanglocaties naar nood- en reguliere opvanglocaties. “Een gedeelte van de opvangopgave kan worden ingevuld door de overname van beschikbare en geschikte crisisnoodopvanglocaties door het COA. De overige opvangplekken moeten ingevuld worden met (nieuwe) reguliere en noodopvanglocaties. Voor Sliedrecht geldt dat de locatie in het gemeentekantoor niet kan worden overgenomen door het COA”, bericht De Vries in de CIb. Overigens, heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) grote zorgen over de opvangcapaciteit tussen 1 april 2023 en het moment dat de Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen (de zogenoemde ‘Spreidingswet’) locaties gaat opleveren. De Vries: “Dit vanwege de benodigde ophoging van het aantal opvangplekken op 1 januari en omdat de Spreidingswet nog niet in uitvoering is. Alle gemeenten hebben naast hun verantwoordelijkheid voor de huisvesting van statushouders ook een opgave voor het realiseren van permanente opvanglocaties voor asielzoekers. In onze regio Zuid-Holland Zuid overleggen de wethouders wonen aan de regionale regietafel hoe wij tot een gemeenschappelijk aanbod van onze regio kunnen komen.” Over de uitkomsten daarvan wordt de gemeenteraad op een later moment geïnformeerd.

Noodopvang oorlogsvluchtelingen
De dreiging in Oekraïne blijft ‘helaas groot’. Door de aanhoudende bombardementen op elektriciteit-, water- en warmtevoorzieningen vluchten Oekraïners nog steeds voor het aanhoudende geweld en voor de koude winter. De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid is eerder tot 1 mei 2023 een inspanningsverplichting aangegaan voor 2.560 plekken noodopvang vluchtelingen Oekraïne. “De opvang van vluchtelingen uit Oekraïne gaat vanwege de voortdurende oorlog in Oekraïne langer duren. De EU-richtlijn Tijdelijke Bescherming is daarom verlengd tot 4 maart 2024 en dat betekent dat ook de opvang daarmee langer doorloopt”. legt De Vries uit. In het regionale Bestuurlijk Overleg Vluchtelingenopvang is de intentie uitgesproken om in onze regio de noodopvang in ieder geval tot eind 2023 aan te bieden. De Vries: “Wij hebben er voor gekozen om de noodopvang in ieder geval tot 4 maart 2024 mogelijk te maken. Daarover hebben wij goede afspraken met de verhuurder van Stationspark 200.”

5 gedachten over “Sliedrecht biedt nog zeker anderhalf jaar noodopvang aan Oekraïners”

  1. Beste Harry,
    Lees vooraf je tekst nog eens door, voordat je op versturen drukt.
    Verder. De gemeente ontvangt rijksgelden voor opvang. Informeer daar eens naar bij de gemeente(raadsleden).
    Zij kunnen je meer uitleg geven. En… inspreken bij de gemeenteraad kan ook. Daar kunnen meer mensen gebruik van maken.

  2. Doe eerst maar meer voor je eigen bewoners, gemeenteraad.
    Huizen voor eigen volk en minima meer geld.
    Snap het wel, krijgen geld toe van de overheid als je asielzoekers opvangt.
    ja,onze kinderen moeten lang thuis blijven wonen.
    Statushouders krijgen eerder een woning.
    Echt a-sociaal, gemeente Sliedrecht.

  3. Henk Van. den. Berg
    20 december 2022 om 11:49
    Het resultaat als je voor de hele wereld opkomt behalve voor je eigen mensen.
    Den Haag geeft het voorbeeld en de gemeenten copiëeren het.

    ZUURPRUIM

  4. Gelukkig voor de Oekrainse vluchtelingen. Politiek gezien is dit totaal geen verrassing. Je wordt gewoon in het “Ootje” genomen.
    Iedereen wist een halfjaar geleden al dat die verschrikkelijke oorlog ,zeker langer zou duren. Door stapje voor stapje te verlengen, houd je iedereen tevreden.

  5. Het resultaat als je voor de hele wereld opkomt behalve voor je eigen mensen.
    Den Haag geeft het voorbeeld en de gemeenten copiëeren het.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld