SLIEDRECHT – In de besluitvormende vergadering van de gemeenteraad stond dinsdagavond 18 oktober 2022 de strategische beleidsagenda politie 2023 – 2026 op de agenda en deze is unaniem aangenomen. Slydregt.NU en SGP-ChristenUnie met het CDA kwamen met amendementen voor aanpassingen. Volgens burgemeester Jan de Vries (CDA) kunnen lokaal prioriteiten worden ingebracht. Volgend jaar wordt het plan aan de raad voorgelegd.
Het gaat dan om maatschappelijke ontwikkelingen die naar de verwachting de komende jaren de grootste ontwikkelopgaven en uitdagingen vormen voor de gehele politie-eenheid. Deze staan beschreven in de strategische agenda. Met deze agenda wordt de strategische koers voor de politie-eenheid voor de periode 2023 t/m 2026 bepaald. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
Verkeersveiligheid
Slydregt.NU wil dat verkeersveiligheid wordt meegenomen in de strategische beleidsagenda politie 2023-2026. Fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU): “We vinden het belangrijk dat er een brede aanpak is. Nu hebben we de mogelijkheid als raad om regionaal serieuze invloed te hebben op de strategie door middel van de zienswijzebrief. Wij controleren ook indirect de portefeuillehouder, omdat hijzelf onderdeel is van het Regionaal Veiligheidsoverleg Eenheid Rotterdam. Daarom vinden we het als fractie belangrijk om dit maatschappelijk probleem aan te kaarten.” Verkeersveiligheid zou volgens Jongeneel een speerpunt moeten zijn in de strategische beleidsagenda politie 2023-2026. “Gehoord naar de wensen van andere fracties hebben we daarom gekozen voor een regionale context in ons amendement. We verwachten dan ook steun te krijgen van de andere fracties voor dit belangrijke onderwerp. Graag zouden we van de portefeuillehouder horen hoe hij naar dit amendement kijkt en welke argumenten hij heeft om het amendement aan te raden of af te raden”, aldus Jongeneel. PRO Sliedrecht steunde het amendement van Slydregt.NU.
Maatschappelijke onvrede
Raadslid Jan Pieter Verweij (SGP-ChristenUnie), zoon van een politieman, pleitte voor meer ruimte voor wijkpolitie in de zienswijze en dit uitbreiden naar de thema’s ‘aanpak drugscriminaliteit’ en ‘radicalisering n.a.v. maatschappelijke onvrede’. Hij kwam met een amendement mede namens het CDA: “We moeten natuurlijk niet de wijkpolitie aan het dweilen zetten en ondertussen de kraan open laten staan. We zullen ook werk moeten maken van een integrale aanpak van die afzetmarkt van drugscriminelen: daar komen we op een later moment nog over te spreken. En we hebben als raad ook een verantwoordelijkheid om maatschappelijke onvrede niet onnodig aan te jagen door hier op deze plek en op sociale media zorgvuldig om te gaan met onze woorden. We moeten ons als lokale politici verre houden van het posten en retweeten van desinformatie, complottheorieën en xenofobe denkbeelden. Ik zeg het maar recht voor zijn raap: wat wij hier met elkaar zaaien, oogsten we in de vorm van extra werk door de wijkpolitie. Woorden doen ertoe.” De woorden van Verweij riepen een woedende reactie op bij Jongeneel.
Voorstel wijziging
Verweij kwam met een vervangende tekst. De oude tekst luidde: “Tot slot vragen wij in relatie tot de aanpak van drugscriminaliteit en -overlast middels deze brief ook aandacht voor politiecapaciteit als het gaat om lokale handhaving. Naast een bovenlokale grootschalige aanpak, verdient ook de lokale handhaving en opvolging aandacht en daarmee een plaats in de Strategische agenda 2023-2026.” Verweij stelde voor deze te vervangen door: “Deze domein overstijgende wijkgerichte aanpak is expliciet nodig voor de lokale aanpak van radicaliserende maatschappelijke onvrede en drugscriminaliteit en -overlast. Middels deze brief vragen wij daarom expliciet om meer politiecapaciteit bij de wijkpolitie, als het gaat om lokale monitoring, handhaving en domein overstijgende interventies. Naast een bovenlokale grootschalige aanpak, verdient ook de lokale aanpak aandacht en daarmee een plaats in de Strategische agenda 2023-2026.” Het amendement werd aangenomen met negentien stemmen voor en twee tegen (tegenstemmers waren de fractieleden van Slydregt.NU).
Reactie op amendementen
De VVD vroeg zich af of het wel realistisch is. Daar kwam de eerste burger op terug. Volgens burgemeester De Vries kunnen lokaal prioriteiten worden ingebracht. De Vries raadt het amendement van Slydregt.Nu af. “Verkeersveiligheid is een onderdeel van het dagelijkse werk van de Politieeenheid Rotterdam e.o. Laat dit punt niet los, maar neem het mee in de discussie. De signalerende taken passen bij de wijkagenten maar de lokale aanpak maakt het ingewikkeld. De vijf wijkagenten die in Sliedrecht werken moeten meer tijd krijgen om zich te richten op de wijk”, aldus De Vries, die ook de drugsaanpak prioriteit heeft. Jongeneel trok het amendement in, maar het komt terug in het Integrale Lokale Veiligheidsplan.
1.5 paardenkop in het dorp, worden dan 2,5 paardenkop in het dorp. Daarnaast ipv 5 x algemene controle door studenten in opleiding bij de Lockhorst, 8 x
Daarmee maken we het zichtbaar en veilig.
#NOT !
Het gaat over de wijkagenten!
“Raadslid Jan Pieter Verweij (SGP-ChristenUnie), zoon van een politieman”…. Wat is de toegevoegde waarde van de toevoeging “zoon van een politieman”?