SLIEDRECHT – Samen met verschillende partners heeft de gemeente Sliedrecht een kick-off bijeenkomst georganiseerd om verschillende organisaties in het kader van energiearmoede bij elkaar te brengen. Op basis van deze bijeenkomst gaan energiecoaches op bezoek in verschillende buurten van Sliedrecht, om energieadvies te geven en laagdrempelige energiebesparende maatregelen te installeren.
Dinsdagavond sprak wethouder Cees Paas (SGP-ChristenUnie) van Financiën en Sociaal Domein daar al over in de gemeenteraad tijdens een vergadering. (Foto gemeente Sliedrecht)
Naar schatting hebben 341 huishoudens in Sliedrecht moeite om hun energierekening te betalen (bron: TNO). Door ontwikkelingen op de energiemarkt is volgens de gemeente Sliedrecht de verwachting dat dit problemen de komende jaren enkel zal toenemen.
De gemeente Sliedrecht heeft een rijkssubsidie ontvangen om de woningen van kwetsbare huishoudens te verduurzamen en daarmee de energielasten te verlagen. In de uitvoering van deze subsidie wordt nauw samengewerkt met Tablis Wonen, omdat de doelgroep vooral in de sociale huursector woont. Ook huurdersvereniging SliM Wonen, Het Bonkelaarhuis en IDC Sliedrecht waren aanwezig bij de kick-off. Huishoudens aan wie een bezoek wordt gebracht, krijgen een pakket aan energiebesparende producten ter waarde van € 55,-.
Gratis energiemaatregelen
De aanwezige partijen hebben onder andere de omvang doelgroep en de aanpak besproken. Op basis daarvan wordt geïnventariseerd in welke buurten in Sliedrecht de gemeente het beste kan investeren. Energiecoaches van Klimaatroute bellen bij bewoners van deze buurten aan voor een vrijwillig huisbezoek. Daarbij kunnen bewoners praktische tips krijgen om energielasten te verlagen. Ook installeren de energiecoaches gratis bijpassende energiebesparende maatregelen installeren, zoals tochtstrips, ledlampen en brievenbusborstels ter waarde van € 55,-.
Meer inzicht krijgen
Er mag volgens wethouder Paas best meer aandacht zijn dat bewuster omgaan met energie ook een besparing oplevert. “Deze campagne past daar prima bij. Als gemeente Sliedrecht geven wij hier graag een bijdrage aan. Daarnaast is het prettig dat mensen een klein financieel steuntje in de rug krijgen. Met de huidige energiekosten is het prettig om te weten waar op bespaard kan worden”, aldus Paas. De gemeente hoopt via de energiecoaches en de samenwerking met sociale organisaties meer inzicht te krijgen in de behoeften van inwoners. Op deze manier kan de gemeente toekomstige acties gerichter opzetten om degenen die het hardst worden getroffen door stijgende energielasten te helpen met het verder verduurzamen van hun woningen. De huidige actie is het startsein voor een meerjarige aanpak voor de doelgroep.
Deze verduurzamings maatregelingen in de huursector zouden toch door tablis uitgevoerd moeten worden aan hun huurwoningen zou ik zeggen?
Hoop dat deze coaches ook ’s avands langs kunnen komen ,aangezien ik overdag moet werken!
Zou ze graag te woord staan in onze doortochtwoning.