Burgemeester bedankt samenleving voor opvang Oekraïense vluchtelingen

SLIEDRECHT – “Vanaf het moment dat de oorlog in Oekraïne uitbrak, was de solidariteit in onze samenleving groot en zijn de vluchtelingen met open armen in Sliedrecht ontvangen. Deze hartelijkheid en solidariteit ervaren onze vluchtelingen nog steeds. Ik ben daar dankbaar voor.” Burgemeester Jan de Vries (CDA) geeft vrijdag 19 augustus 2022 in een brief van drie A4-tjes aan de leden van de gemeenteraad een stand van zaken over de uit het oorlogsgebied Oekraïne afkomstige vluchtingen, die momenteel in Sliedrecht tijdelijk onderdak hebben gevonden. 

Deze foto is in maart 2022 gemaakt bij de aankomst van de eerste vluchtelingen uit Oekraïne. In de afgelopen tijd zijn de bedden van de gemeentelijke opvanglocatie Stationspark volgens De Vries grotendeels bezet geweest. “We houden steeds een paar bedden van de in totaal 158 bedden vrij voor eventuele calamiteiten, zodat we indien nodig snel mensen kunnen opvangen”, aldus De Vries. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Er is nog altijd een gebrek aan locatiemanagers voor de opvanglocatie Stationspark.

Gastgezinnen
De verdeling van nieuwe vluchtelingen over de regio vindt plaats via de centrale coördinatie en crisisnoodopvang van de Veiligheidsregio ZuidHolland Zuid (ZHZ). De Vries: “Wij zijn ook blij dat veel gastgezinnen de opvang van de Oekraïense vluchtelingen weten te continueren. Op het moment dat opvang in het gastgezin niet meer mogelijk is, wordt daarvoor een nieuw gastgezin gevonden of is een beroep gedaan op de gemeentelijke opvanglocatie Stationspark. De gemeente werkt nauw samen met de vertegenwoordigers van de gastgezinnen en biedt hen waar nodig ondersteuning. Ook de ondersteuning die wij organiseren voor de bewoners van de opvanglocatie Stationspark is er voor de vluchtelingen die in de particuliere opvang opgevangen worden. Te denken valt aan taalles, busvervoer (zie hieronder) en verschillende activiteiten.”

Duur opvang
In eerste instantie is aan gemeenten gevraagd de opvang te regelen voor de duur van zes maanden. Inmiddels is duidelijk geworden dat de noodzaak om de opvang te continueren groot is. Daarom is aan gemeenten gevraagd de opvang te organiseren voor een langere periode van in ieder geval een jaar. In de Veiligheidsregio ZHZ is er daarom voor gekozen de opvang in ieder geval te organiseren tot 1 mei 2023. “Wij hebben over deze verlenging gelukkig goede afspraken kunnen maken met de eigenaar en verhuurder van de opvanglocatie Stationspark, Den Breejen B.V.”, schrijft De Vries aan de raad. Het gebruik van dit kantoorpand voor dit doel is niet conform de bestemming. Het college van B & W heeft vanwege het grote maatschappelijke belang besloten dit onder voorwaarden tot 1 mei 2023 toe te staan. Binnen de Veiligheidsregio ZHZ wordt nagedacht over de mogelijkheden tot opvang voor een nog langere periode. De Vries: “Helaas maakt de onveranderd zorgelijke situatie in Oekraïne dat nodig.”

Locatiemanagement Stationspark
De zoektocht naar geschikte locatiemanagers gaat nog steeds door. De Vries: “We merken dat het lastig is om de juiste personen hiervoor te vinden. Op dit moment werken twee van onze eigen medewerkers als locatiemanager, om het locatiemanagement rond te krijgen. In de zomer is naast de medewerkers van de gemeente ook en locatiemanager ingehuurd. We zijn blij dat daarmee de druk verminderd, zodat ook onze medewerkers konden genieten van wat welverdiende vakantie.” Naast de locatiemanagers wordt er volgens De Vries door verschillende andere medewerkers veel werk verzet om de vluchtelingen goed op te vangen.

Buitenruimte
De afgelopen periode is volgens De Vries in zijn brief de buitenruimte goed in gebruik genomen. “De speeltoestellen die door de ondernemers van Sliedrecht zijn geschonken worden volop gebruikt. Er zijn daarnaast ook meer zitjes geplaatst. De bewoners van de opvanglocatie Stationsweg hebben een barbecue georganiseerd met dank aan een
gift van een bank. Bijna alle bewoners hebben die avond gezellig samen buiten gegeten”, bericht De Vries, die ook zegt dat de Politiechef van de Regionale Politie Eenheid Rotterdam, Fred Westerbeke, op 5 augustus onverwacht langskwam op de opvanglocatie Stationspark. De Vries: “Hij was onder de indruk van de wijze waarop wij deze locatie hebben georganiseerd.”

Bewijs van verblijf
Voor Oekraïners is het mogelijk gemaakt om een sticker in hun paspoort te krijgen. Met dit “Bewijs van Verblijf” kunnen zij aantonen dat zij rechtmatig in Nederland verblijven. “Voor de mensen die in Sliedrecht verblijven organiseren wij gezamenlijk vervoer om dit bij de IND locatie in Rijswijk af te wikkelen”, aldus De Vries.

Onderwijs
De christelijke basisschool Johannes Calvijnschool en openbare basisschool De Wilgen blijven in schooljaar 2022-2023 primair onderwijs aan Oekraïense kinderen geven. Op de Johannes Calvijnschool gaat het om ongeveer zestien leerlingen. De Vries: “Zij krijgen les in de reguliere groepen en volgen met elkaar een apart programma. De Wilgen begint met acht Oekraïense kleuters in groep 1 en groep 2. Voor de twaalf oudere Oekraïense kinderen is er een aparte ‘Wereldklas’, waar zij op hun eigen niveau onderwijs krijgen. De verwachting is nu dat geen andere basisscholen nodig zullen zijn om voldoende onderwijsplekken te kunnen bieden aan de vluchtelingen uit Oekraïne.” De tieners kunnen voor voortgezet onderwijs terecht bij de Internationale Schakelklas (ISK) van het Stedelijk Dalton Lyceum in Dordrecht. De school heeft een grotere locatie gevonden aan de Wielingenstraat in Dordrecht. Daardoor is er voldoende capaciteit in het voortgezet onderwijs voor de regio. Begin komend schooljaar zullen volgens De Vries minimaal veertien tieners uit het Stationspark en verschillende gastgezinnen onderwijs volgen aan de ISK. Een belangrijk deel van de Oekraïense tieners uit de gastgezinnen volgt voortgezet onderwijs aan de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem.

Beroep op Veiligheidsregio
Niet alleen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen wordt een beroep gedaan op de Veiligheidsregio’s. De Vries: “Zoals in de landelijke media veelvuldig in het nieuws is, wordt er vanwege de overloop in het aanmeldcentrum in Ter Apel aan de Veiligheidsregio’s ook gevraagd tijdelijk asielzoekers op te vangen. Dit is geen gemeentelijke taak, maar gezien de humanitaire situatie neemt ook onze Veiligheidsregio daarin wel een verantwoordelijkheid. In onze regio zijn daarvoor in Dordrecht en Hendrik-Ido-Ambacht tijdelijke crisisnoodopvanglocaties ingericht. De behoefte aan opvanglocaties voor zowel Oekraïense vluchtelingen als tijdelijk ook asielzoekers vraagt veel van onze Veiligheidsregio en van de gemeenten. Wij hebben grote waardering voor de wijze waarop de medewerkers met steun van bedrijven, instellingen en vrijwilligers de opvang weten te realiseren. De urgentie van het opvangvraagstuk blijft voorlopig groot en onze capaciteit beperkt. Daarom is het goed dat we in de Veiligheidsregio intensief samenwerken, onze kennis delen, streven naar een evenredige verdeling, elkaar ondersteunen, onze zorgen en wensen bij het kabinet neerleggen en samen nadenken over langere termijnoplossingen.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld