SLIEDRECHT – Van de 344 Nederlandse gemeenteraden hebben er 115 in de afgelopen vijf jaar aandacht besteed aan het gebrek aan openbare toiletten. Dat blijkt uit een onderzoek van De Toiletalliantie, een initiatief van onder andere de Maag Lever Darm Stichting. In Sliedrecht zijn er volgens de gemeente tien openbare toiletten. Maar alleen te vinden in het centrum.
In Sliedrecht is in oktober 2018 een CDA-motie ‘Hoge nood’ aangenomen ten aanzien van openbare toiletten. Deze motie werd ingetrokken, nadat toenmalig wethouder Ben van der Plas (PvdA) beloofde om met zijn collega’s te bezien in hoeverre uitvoering kan worden gegeven. Links fractievoorzitter Frank Dunsbergen (CDA) en wethouder Ton Spek (CDA) op het toilet. (Achieffoto CDA Sliedrecht)
“Met winkeliers in de Kerkbuurt was tot begin dit jaar de afspraak gemaakt dat zij hun toilet beschikbaar stellen. Deze afspraak is vervallen, omdat er geen gebruik van werd gemaakt. Dit komt omdat er goede voorzieningen binnen korte afstand zijn. Onder andere bij HEMA”, bericht de gemeente Sliedrecht na vragen van online krant Sliedrecht24. Waar de tien openbare toiletten precies staan, maakte de gemeente niet duidelijk.
Echt nodig
Het onderzoek laat volgens de stichting een flinke verbetering in de afgelopen vijf jaar zien, maar tegelijkertijd heeft twee derde van de gemeenteraden dus nog geen actie ondernomen. “Door de coronajaren realiseren lokale overheden zich ook dat het openstellen van toiletten bij horeca en in publieke gebouwen een deel van de oplossing kan zijn, maar dat het niet het enige antwoord is. Openbare toiletten zijn echt nodig, Het werk is nog niet af”, zegt woordvoerder Ivo Thonon van de Toiletalliantie. Lokale overheden beginnen volgens hem te beseffen dat de toiletnorm, een toilet om de 500 meter in stadscentra en winkelgebieden, zinvol is.
Goed regelen
De Toiletalliantie bestaat uit ruim twintig maatschappelijke organisaties. De doelstelling is om in 2025 het aantal Nederlanders dat soms tot regelmatig thuisblijft vanwege het gebrek aan toiletten gehalveerd (ten opzichte van de 23% in 2021), omdat er voldoende toiletten zijn. Samen met gemeenten, winkeliers en horecaondernemers wil de Toiletalliantie ervoor zorgen dat dit goed wordt geregeld in Nederland. In steden en dorpen en ook in de natuur. Het initiatief tot de Toiletalliantie is genomen door de Maag Lever Darm Stichting.