Keesmaat praat met leden Europees Parlement over PFAS-verbod

door Peter Donk
STRAATSBURG (Fr/) / SLIEDRECHT – Zeer bezorgde Europese burgers, die direct te maken hebben met de nadelige gevolgen van de uitstoot van PFAS uitstoot, hebben woensdag 6 juli 2022 in Straatsburg gesproken met Europarlementariërs over de woon- en leefomgeving.​ Vanuit Sliedrecht reisde Joop Keesmaat, als lid van de actiegroep ‘Gezondheid voor Alles’ en tevens voorzitter van de afdeling Alblasserwaard-Zuid van de PvdA af naar de stad in het noordoosten van Frankrijk.

Naast Joop Keesmaat (links) waren er ook vertegenwoordigers uit Lyon, waar de problematiek rond PFAS de laatste jaren ook groter wordt. Anderhalf uur spraken de bezorgde burgers met o.a. vice-voorzitter Marie Toussaint van Les Verts (De Groenen) en vice-voorzitter Dr. Mohammed Chahim. (Foto via Joop Keesmaat)

Tekst gaat onder tweet verder.

Gesproken werd met vice-voorzitter Marie Toussaint van Les Verts (De Groenen) en vice-voorzitter Dr. Mohammed Chahim. De Nederlander Chahim is lid van de PvdA , onderdeel van de sociaal-democratische fractie in het Europees parlement.​ Hij is ook lid van Europese commissie voor milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid. “Als zodanig heeft hij een groot aandeel gehad in het recente besluit van de European Food Safety Authority (EFSA) om de maximale grenswaardes voor PFAS-stoffen fors terug te brengen tot maximaal 7 microgram per kilo voor woningbouw en industrie”, vertelt Keesmaat aan online krant Sliedrecht24. Volgens hem was een open en prettig gesprek. Keesmaat: “Dat stelden ook de Europarlementariërs zeer op prijs. Directe informatie van betrokken burgers is voor hen immers de basis om de PFAS problemen qua gezondheid en milieu op Europees niveau aan te pakken en te verbeteren.”

Over situatie
Uiteraard trok Keesmaat in Straatsburg het gesprek naar het lokale probleem in en rond Sliedrecht. “Ik heb hen verteld over de historie van DuPont, later Chemours, sinds de zestiger jaren van de vorige eeuw, waarbij de Drechtsteden in eerste instantie blij waren, dat een dergelijke technisch hoogstaand bedrijf zich in onze regio vestigde met alle voordelen van werkgelegenheid, investeringen, et cetera. Maar ook, dat we – gaandeweg – te maken kregen met de nadelen voor het milieu, leefomgeving en gezondheid van de inwoners vanwege de – zeker in de beginjaren – vrijwel ongelimiteerde uitstoot van PFAS in lucht en water”, aldus Keesmaat. Hij heeft ook verteld dat dit gelukkig de laatste twee decennia behoorlijk is aangepakt en is verbeterd. Keesmaat: “Maar de uitstoot is er nog steeds en moet toch echt naar nul.” Gesproken is ook over de in behandeling zijnde revisie-vergunning van DCMR. “Waarin de emissie van PFAS-stoffen door Chemours tot minder dan één kilogram per jaar moet worden
teruggebracht, maar dat Chemours daar met de huidige technische middelen niet aan kan en / of wil voldoen én dus bezwaar heeft aangetekend”, zegt Keesmaat. ​

Wet- en regelgeving
Het Europarlement blijft echter volgens Keesmaat bij hun voornemen om binnen een aantal jaren de uitstoot van dit soort stoffen helemaal te verbieden. Keesmaat: “Wellicht en hopelijk zelfs al voor 2027-2028. Volgens Mohamed Chahim ligt het verbieden van de productie zelf en gebruik van dit soort stoffen wat ingewikkelder. Maar – dan nog – moeten de producenten daarvan er zelf voor zorgen. Dat er absoluut geen zeer zorgwekkende resten daarvan in ons milieu terechtkomen.” Het Europarlement denkt en werkt volgens Keesmaat daarbij aan één Europese wetgeving – niet alleen voor de chemische – maar voor alle andere industrieën om simpelweg alle schadelijke uitstoot naar mens en natuur te verbieden. Keesmaat: “Maar, werd me uitgelegd, dat is op Europees niveau – politiek gezien – een zaak van lange adem en kan nog wel enkele jaren duren, want ook de lobby van de chemische industrie moet daarin niet worden onderschat.”

Onderzoek
“Uiteraard kwam ook ter sprake, dat er in onze regio gedurende de afgelopen 25 jaar een verhoogd percentage mensen is, circa 15-16 procent, die helaas aan de gevolgen van kanker overlijden”, zegt Keesmaat en hij vult aan: “De Europarlementariërs waren daarvan zeer onder de indruk, gingen die cijfers zeker inbrengen of gebruiken, maar realiseerden zich gelijktijdig dat dit altijd tot discussie zal blijven leiden en verder onderzoek nodig is, omdat ‘deze vreselijke ziekte immers vele oorzaken kent’ en een direct oorzakelijk verband juridisch lastig bewijsbaar is.”

Haalbaar?
Vervolgens spraken ze nog over de toekomst. Als de uitstoot van dit soort stoffen helemaal verboden is en stopt, want – dan nog – is er het probleem, dat grote gebieden dermate met PFAS vervuild blijven, dat die niet of nauwelijks voor andere doeleinden, zoals b.v. woningbouw kan worden gebruikt. “Mohammed Chahim en Marie Toussaint onderkenden dat probleem. Want op gebieden, waar meer dan zeven microgram per kilo PFAS in de bodem zit kun / mag / moet je geen woningen bouwen en dus moet die grond worden gesaneerd, vervangen of schoongemaakt, wat vervolgens weer heel veel geld kost”, aldus Keesmaat, “Daardoor wordt de ontwikkeling van broodnodige woningbouw-gebieden weer heel lastig of – op zijn minst – veel te duur voor lokale gemeentes.” De deelnemers aan het gesprek waren het uiteraard eens over het principe ‘de vervuiler betaald’, maar betwijfelen of dat – binnen een werkbare termijn – haalbaar is”.​

Naar Sliedrecht
Chahim is – als hij in Nederland is – van plan om een keer naar Sliedrecht te komen om zich persoonlijk een indruk te vormen van de zorgen. Wellicht gaat hij dan mee naar Chemours op zaterdagmorgen om mee te doen aan de emmertjes-actie voor de poort bij chemiebedrijf Chemours. Keesmaat zegt dat het bezoek aan het Europees Parlement niet voor niets is geweest. “Ik kijk al met al met een goed gevoel terug op dit gesprek met ‘Europa’, waarbij we weer een aantal interessante en invloedrijke contacten hebben opgedaan om – hopelijk – de situaties rond PFAS in onze regio te verbeteren”, vertelt Keesmaat.

1 gedachte over “Keesmaat praat met leden Europees Parlement over PFAS-verbod”

  1. Wij zijn als actiegroep “Gezondheid Vóór Alles” natuurlijk heel gelukkig met de uitspraak die deze week in de rechtbank Dordrecht werd uitgesproken en waarbij DuPont aansprakelijk is gesteld voor de onvoorstelbare schade die is ontstaan aan verschillende werknemers die willens en wetens zijn blootgesteld aan gevaarlijke stoffen tijdens hun werkzaamheden, waar Dupont eerst beweerde alles te hebben gedaan om dat te voorkomen! Daarnaast ook gelukkig dat we niet alleen steeds meer internationale ervaringen uitwisselen (Amerika, Italië, België, Frankrijk) maar ook de aandacht hebben getrokken en trekken van het Europarlement.. Wat wij niet voor mogelijk hielden blijkt toch mogelijk. We mogen dan als gekkies versleten worden…. Dát deert ons totaal niet! Als we maar het doel bereiken. NUL UIT DE PIJP…..

Plaats een reactie

*=Verplicht veld