SLIEDRECHT – Er zijn nu op de centrale opvanglocatie op het Stationspark ongeveer 120 vluchtelingen. Dat bericht burgemeester Jan de Vries (CDA) maandag 28 maart 2022 aan de gemeenteraad. De Vries: “Met daarbij de gastgezinnen en andere particuliere opvangplaatsen verblijven er ongeveer 200 vluchtelingen in onze gemeente.” Kinderen krijgen inmiddels onderwijs en hulp komt van alle kanten onder meer vanuit het bedrijfsleven. Maandag is ook gestart met het registreren van de Oekraïense vluchtelingen in de Basisregistratie Personen (BRP).
De centrale opvanglocatie op het Stationspark. Leden van de Vereniging Sliedrechtse Ondernemingen (VSO) hebben ruim € 30.000,– ter beschikking gesteld. De Vries: “Met dit prachtige bedrag wordt een speelplaats bij de opvanglocatie aan het Stationspark gerealiseerd. Het is fijn dat de kinderen daar over een paar weken veilig kunnen buitenspelen.” Bedrijven geven ook in nature. Er zijn onder meer fietsen geschonken voor kinderen die naar school moeten en ouders die de boel willen verkennen. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
De Vries: “Dat doen we zowel op de locatie Stationspark als op het gemeentekantoor. Een registratie in het BRP is ook behulpzaam bij het vinden van werk, volgen van onderwijs en het ontvangen van leefgeld. De Sociale Dienst Drechtsteden hoopt binnenkort, vooruitlopend op de landelijke regeling, leefgeld te kunnen gaan verstrekken. Daarnaast zijn wij met het UWV gestart met de voorbereidingen voor het vinden van werk voor de volwassen vluchtelingen.”
Tekst gaat verder onder tweet.
Burgemeester Jan de Vries (CDA) bezocht maandag 28 maart 2022 samen met wethouder Piet Vat (SGP-ChristenUnie) openbare basisschool De Wilgen. Leerlingen uit Oekraïne leren hun eerste woordjes Nederlands (Foto gemeente Sliedrecht) #tweetbijartikel #Sliedrecht24 pic.twitter.com/Zmq2PFCnco
— Sliedrecht24 (@Sliedrecht24) March 28, 2022
Opvangmogelijkheden
De eerste weken waren volgens De Vries hectisch en gericht op het bieden van onderdak (bed, bad, brood). Nu wordt opgetrokken met maatschappelijke organisaties en inwoners. Denk ook aan onderwijs en sport. Het Griendencollege biedt in de loop van deze week aan de vluchtelingenkinderen voortgezet onderwijs aan. Daarnaast wordt het onderwijs van de Internationale Schakelklas in Dordrecht uitgebreid. “Kinderen en hun ouders krijgen zo niet alleen meer toegang tot onze Sliedrechtse samenleving maar hebben zo ook afleiding van hun dagelijkse zorgen over de verschrikkingen in Oekraïne”, aldus De Vries in een twee A4-tjes lange update-brief aan de raadsleden, “Wij zijn dankbaar voor hetgeen nu is gerealiseerd maar blijven daarom in de regio en in Sliedrecht zoeken naar andere opvangmogelijkheden. Daarbovenop komt de acute problematiek van het COA, dat een groot gebrek heeft aan opvangplaatsen voor de reguliere instroom van vluchtelingen. Die verantwoordelijkheid ligt overigens niet bij de veiligheidsregio’s.”
Structurele oplossing nodig
De Vries geeft een inkijkje in de dagelijkse gang van zaken op de centrale opvanglocatie, bij toerbeurt geleid door een viertal medewerkers van de gemeente. “Normaal zijn zij bijvoorbeeld beleidsadviseur en nu staan zij als locatiemanager iedere dag voor weer nieuwe vragen en wordt er een groot beroep gedaan op hun ondernemerschap, organisatievermogen, improvisatietalent en vooral ook sociale vaardigheden. Daarvoor verdienen zij een groot compliment! Toch is het beroep op hen onevenredig groot en is er een structurele oplossing nodig. Daarom zoeken wij op korte termijn nieuwe locatiemanagers, die deze rol steeds meer van hen kunnen overnemen”, bericht De Vries. Hij benadruk in het schrijven aan de gemeenteraad de grote inzet en betrokkenheid. De Vries: “Dag en nacht staan zij voor onze vluchtelingen klaar. Dat vraagt veel van hen. Andere dingen blijven daarom wat langer liggen, daarvoor vraag ik uw begrip. Tegelijkertijd proberen wij ook te waarborgen dat we deze opvang voor een langere tijd in Sliedrecht samen kunnen volhouden.”
Activiteiten
Er worden inmiddels voor de Oekraïense vluchtelingen verschillende activiteiten gehouden. Stichting Open Jeugdwerk Sliedrecht (SOJS) organiseert sport- en spelactiviteiten. Het Bonkelaarhuis (oekraine@bonkelaarhuis.nl) houdt groepsactiviteiten, zoals een schilderworkshop. Taallessen zijn op de centrale opvanglocatie en in gebouw De Rank. Bibliotheek AanZet biedt diverse activiteiten aan. Er staat onder meer een piano in de bibliotheek waar een mevrouw uit de opvang die concertpianiste is, piano kan spelen. Met behulp van tolken kunnen vluchtelingen de kerkdiensten bijwonen en volgen.