SLIEDRECHT – Het warmtenet-debacle van zondag jongstleden houdt naast raadsleden van het CDA ook de gemoederen bezig van politieke partij Slydregt.NU. Delen van Sliedrecht-Oost zaten uren zonder warm water en verwarming. Slydregt.NU heeft vragen gesteld aan het College van B & W.
Fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU) heeft dinsdag 15 februari 2022 verschillende schriftelijke vragen gesteld. (Foto Gemeente Sliedrecht)
Jongeneel wil weten hoe het gesprek maandag 14 februari 2022, daags na de uitval van warmtenet, tussen de gemeente Sliedrecht en leverancier HVC is geweest en hoe in de toekomst deze problemen kunnen worden voorkomen. Slydregt.NU vindt dat HVC de bevolking van een wijk letterlijk in de kou heeft laten staan. “Of is het de bedoeling dat de Sliedrechter dag en nacht dikke truien gaat dragen en een kruik mee naar bed neemt?”, stelt Jongeneel.
Grens bereikt
Hij wil ook weten hoeveel storingen er de afgelopen twee jaar al zijn geweest met warmtenet. Jongeneel: “Bent u ook van mening dat het draagvlak voor het warmtenet zo niet beter wordt? Wanneer is de grens bereikt om te stoppen met het warmtenet als het niet rendabel blijkt?” Jongeneel vraagt zich ook af of het mogelijk is deze huizen weer aan het gas aan te sluiten. Hij heeft ook nog een andere vraag. Jongeneel: “Wie gaat de financiële tekorten betalen in de toekomst om het warmtenet naar behoren te laten functioneren? Onze overtuiging is dat er in de toekomst geld bij moet om het rendabel te laten zijn.”
@alex bakker : hoezo kun je als lokale overheid hier niets tegen doen? Ik zie gesprekken tussen lokale partijen? HVC gemeente. Onzin dat het hier over landelijk beleid gaat.Wil je via postbus 51 moeten vragen dan waarom er een storing in het lokale warmte net is?
@Klaas de bruin: Ook onzin, het is maar met welke parameters je rekent.Als het puur en alleen over de hoeveelheid gas gaat heel misschien, maar zelfs dat is twijfelachtig.Als je het wat groter bekijkt, met de aanslag op mileu, bouwkundige investeringen, onderhoud, eigenaarschap etc etc. helemaal niet.
Verder vind ik de vragen van dhr. Jongeneel wel relevant , in praktische zin, zoals evt. parallel laten draaien oude stookinstallaties op hetzelfde gas net bij calamiteiten?, aansluitingen creëren , behouden om de oude situatie snel en makkelijk te herstellen.
Leveringsvoorwaarden HVC, enz. enz.
Piet, het is veel efficienter om al dat water op één plek in een grote industriële boiler met superhoog rendement te verwarmen en dan door de wijk te pompen dan wanneer iedereen dat in z’n eigen kleine stille cv keteltje op zolder gaat doen. In totaal kost een warmtenet dus veel minder gas voor dezelfde hoeveelheid warm water.
Beste Mark,
Ik zeg dit op persoonlijke titel!
Dit is landelijk beleid. Als lokale overheid kun je hier weinig tot niets aan doen, behalve goed monitoren. Daarom heeft het CDA Sliedrecht hier ook vragen over gesteld aan de verantwoordelijke wethouder. Het is aan de landelijke politiek om hierin te handelen.