SLIEDRECHT – D66 Sliedrecht beet woensdagmiddag 29 december 2021 het spits af bij de opnamen voor de verkiezingspodcast Sliedrecht Kiest. De podcast verschijnt in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. Elke politieke partij mag in ruim drie kwartier tijd met drie personen (onder wie de lijsttrekker) aanschuiven.
Aan tafel v.l.n.r. lijsttrekker René de Munck, Anja de Rooij (nr.2 en kandidaat-wethouder) en Marja Bouwmans (nr. 3). Het gesprek werd geleid door journalist Peter Donk van online krant Sliedrecht24. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
Tekst gaat verder onder podcast.
In de podcast kan het hele verkiezingsprogramma worden doorgenomen of bijvoorbeeld een aantal punten. Inhoudelijk vult een politieke partij de drie kwartier zelf in. “Het is echt een podcast van de politieke partij en de luisteraar mag een mening vormen. De politieke partij kan de link plaatsen op hun website, doorsturen naar hun leden of potentiële kiezers”, zegt journalist Peter Donk, die het gesprek leidt. In de opnamen mogen geen oproepen worden gedaan voor nieuwe leden of het verwerven van gelden of diensten. Komende tijd verschijnen meer Sliedrecht Kiest podcast-afleveringen met politieke partijen online.
Complimenten voor Sld24 dat ze deze moeite nemen. Het geeft echt inzicht. Ik hoop dat alle partijen meedoen. Al luisterend, er is best de tijd voor genomen, krijg je toch een lijstje wat opvalt in de standpunten van D66.
1. Belangrijk vond ik de opmerking over de wijze van debatteren: alles staat eigenlijk al vast dus daarmee is je inbreng als partij die niet in het college zit eigenlijk nul. Weg voorbereiding, weg creatieve plannen. Dat maakt raadswerk voor de oppositie dodelijk vermoeiend. En dat is precies wat je als kiezer, als buitenstaander, merkt. Goed verwoord ook.
2. Heel vaak wordt het woord creativiteit gebruikt. Maar dan hoor ik zaken als fabriekspanden aanpassen voor woningen, ik hoor iets van autovrij maken van wegen etc. Maar ik hoor niet hoe. Ik hoor niet waar auto’s dan geparkeerd gaan worden, ik hoor niets over Kerkbuurt Oost en fabriekspanden aanpassen doet men in heel Nederland. Dus wellicht nog toelichting: hoe?
3. De zondagssluiting van winkels: beetje slap, is al gestorven voor de onderhandeling. Dat kan gebeuren maar ik mis de uitspraak van een partij als D66: ‘mogen ondernemers zelf weten. Daar zal ik voor strijden…’ zoiets. Anders doe je hetzelfde als punt 1.
4. Ouderen: meer buurthuizen? Kan hoor, niets tegen maar zie meer in huisvesting op een creatieve manier in Sliedrecht Oost, met een waterplas, bossen, winkeltjes, opvangplekken etc. In Sliedrecht Noord een Sliedrecht West neerzetten lijkt aangenomen door D66? En als je voor ouderen iets wilt doen: dan geen FB en Twitter. Doen ze niet. En nog even: ouderen willen, zoals ook is gezegd, best wel plaats maken maar niet voor een flatje met balkonnetje in buitenoorden voor een idiote prijs. Denk daaraan in Sliedrecht Noord, als daar al gebouwd zou gaan worden.
5. Samenwerking met Papendrecht en Hardinxveld Giessendam lijkt me zo logisch dat het onbegrijpelijk is dat dat nog niet is opgezet. Daar is de PvdA als partij gelukkig ook al mee bezig. Wat ik direct al mis is het idee dat je dan ook 1 Brandweer centraal kunt neerzetten. Kleine ‘brandweertjes’ kun je dan lokaal houden. Dan hoeft de brandweer niet te verhuizen en bouw je het politiebureau om tot woningen.
6. Er werd gezegd dat kinderen niet meer buiten kunnen spelen. Helemaal waar. Maar de oudere jeugd heeft nog maar een paar kroegen. Geen bioscoop, geen theater, geen echte disco, zelfs de muziektent wordt nauwelijks gebruikt. Wellicht ook even over nadenken?
Als een partij aangeeft creatief te willen zijn verwacht ik, voordat ik ga stemmen, een meer uitgewerkt plan in het verkiezingsprogramma maar het klinkt allemaal niet slecht. Lijkt me mooi om de podcasts met elkaar te vergelijken zodat wij als kiezers eigenlijk het nieuwe college al kunnen invullen
Er waren ooit “Oud grijze” partijen in Sliedrecht actief: De Anbo en de PCOB.
Laatstgenoemde bestaat niet meer, van de Anbo zie ik vrijwel niets.
Ik heb in de afgelopen jaren niet de indruk gekregen, dat lokale partijen zich
echt interesseren in deze ouderenorganisaties. Behalve rond de verkiezingen
De oprichting van een goede ouderenpartij in Sliedrecht zal ik daarom, met enig voorbehoud,
steunen.
Bedankt weer voor de podcast! Ik heb het een aantal keren beluisterd en wat mij opvalt is dat de politiek toch te ver van de burger staat. Dan bedoel ik ook van meerdere doelgroepen in de samenleving. Ik hoor over de uitstoot van Chemours maar ook over misschien evt. de uitstoot van HVC. Op de huurcomplexen staat op de deur al een naambordje HVC. Deze ruimte is gecreëerd voor HVC van een scootmobielruimte. Eerst leggen we ons vast aan een bedrijf, we zijn straks afhankelijk van de warmte van HVC en gaan dán eens kijken of de uitstoot wel veilig is voor de volksgezondheid. Ik kan het verkeerd begrijpen hoor, maar dit is voor de meeste eigenlijk voor het gevoel omgekeerd werken. Ook mede wat ik destijds hoorde op het spreekuur van HVC. Het gaf al geen goed gevoel.
Ik hoor ook dat het eigenlijk ‘een plicht’ is om te stemmen. Het is ook belangrijk maar we hebben ook genoeg reacties over ‘een kloof’ kunnen lezen. Politieke partijen moeten zélf ook hun best doen om het begrijpelijk, inzichtelijk en aantrekkelijk te maken. Zie de mens nu eens te bereiken en te zien!
Een podcast werkt heel goed om meer duidelijkheid te horen!
Dit was weer duidelijk, sympathiek en zo kun je diverse meningen horen en respecteren.
Ik zal nooit landelijk of lokaal op D66 stemmen, dat weet de kartrekker van D66 lokaal
Rene De Munck ook. Daarvoor verschillen we teveel van meningen op bepaalde punten en helaas kan ik lokaal zeker niet los zien van landelijk, ook al bepleit Rene wat anders in deze podcast. Maar ik moet wel eerlijk zeggen dat het een prima podcast is en dat er ook voor mij punten in zitten waar ik persoonlijk zeker achter kan staan. Ik weet dat de restzetel Rene in 2018 nogal ‘overviel’ en dat zelfs na de verkiezingsuitslag enig twijfel was over de start van lokaal D66. Ik wens je toe dat in 2022 er geen sprake is van een restzetel; of je behaalt geheel een eigen zetel of D66 verdwijnt van het lokale toneel. D66 kent mijn kritische noot richting hen en ik hoop dat dit ook enigszins een ‘spiegel’ moge zijn om verbeterd de verkiezingsstrijd in te gaan.
Ik hoop dat er eindelijk weer eens beweging komt politiek gezien lokaal. Want ik ben het met dhr G. Venis eens (vorige podcast) dat het op dit moment wel heel stil is. Van sommige partijen verwacht je niets, maar lokale partijen Slydregt.NU en PRO Sliedrecht zijn wel heel opvallend stil. Wordt er geen moeite meer gedaan om de stem van de kiezer te verkrijgen? Of gokt men op hun trouwe aanhang en denken ze daarmee hun winst binnen te halen? Of wacht men braaf tot eind januari 2022 om stemgerechtigden aan hun kant te krijgen? De partijen die maar 2 maanden van de 4 jaar enigszins interesse hebben in lokale stemmers vallen voor mij bij voorbaat al direct af.
Misschien is het idee van dhr Gerrit Venis tot oprichting van een partij Oud Grijs nog geen slecht idee, of zou ik dan weer niet grijs genoeg zijn ????
Het is lang geleden dat ik reageer op een Sliedrecht24 bericht mbt de lokale politiek. Maar ook ik….word geprikkeld. Ben zeer benieuwd naar de andere podcasts want voor nu….zweef ik nog heel ver van alle partijen vandaan mbt de gemeenteraadsverkiezingen 2022