door Peter Donk
SLIEDRECHT – De gemeenteraad sprak dinsdagavond 11 mei 2021 tijdens een oordeelsvormende vergadering over de nieuwe Economische Visie. De gemeente Sliedrecht stelde deze op samen met de Vereniging Sliedrechtse Ondernemingen (VSO). Over het algemeen krijgt deze visie steun, maar hier en daar zijn er toch opmerkingen. D66 vond de visie niets, omdat deze niet compleet was.
Het bedrijventerrein Kerkerak. Vanuit de lucht een beeld op de Industrieweg. Twee jaar geleden veroorzaakte een plan voor woningen op dit gebied voor veel onrust. “Dat is van tafel!”, bevestigde wethouder Piet Vat. (© Foto RPAS Peter Donk / Sliedrecht24)
Het CDA beet het spits af. De christendemocraten zijn – na de informatie uit de eerder gehouden beeldvormende vergadering over de Economische Visie – blij dat de gemeente Sliedrecht naast ondernemers wil staan. “Samen met het bedrijfsleven kan worden gewerkt aan een sterkere toekomst. Sliedrecht is een toplocatie. We zijn een ondernemend en betrokken baggerdorp. We zijn zeer goed bereikbaar via de weg en het spoor én Sliedrecht ligt aan één van de belangrijkste vaarroutes in Europa. Daarmee is Sliedrecht een unieke plek met unieke kansen voor bedrijven. Het is logisch dat we doorgaan met de promotie van ons dorp. Sliedrecht beschikt over vakmensen. In de Economische Visie lezen we dat bedrijvigheid en werkgelegenheid moeten worden behouden én moeten worden versterkt. Tot mijn tevredenheid zie ik dat er ook aandacht is voor de mensen die het werk doen”, sprak raadslid Vincent Prins (CDA).
Innovatie
Omscholing en bijscholing kunnen volgens het CDA nodig zijn om de inwoners aan het werk te houden. Van de werkzame Sliedrechters werkt 29 procent in Sliedrecht. Of je nu werkt in een machinefabriek, in de HEMA of in de zorg. Het CDA wil dat iedereen daar met plezier kan blijven werken. Prins: “Sliedrecht heeft innovatieve bedrijven. Onder het kopje over de maritiem industriële sector staat dat ‘voortdurende innovatie cruciaal’ is. Er komen allerlei uitdagingen op ons af. Vergrijzing, klimaat, energie en dergelijke. Innovatie moeten we ondersteunen. Het CDA wil voorkómen dat bedrijven de boot missen. Gelukkig hebben we regionale afspraken waar we gebruik van kunnen maken. Ik denk aan regionale innovatiesubsidies uit het MKB-Katalysatorfonds, maar ook aan de Regiodeal Drechtsteden. Met deze goede uitgangspositie en een mooie Economische Visie kunnen we samen uitkijken naar een welvarende toekomst!”
Geen visie
Fractievoorzitter René de Munck stelde dat de visie zo maar vijftig jaar oud kunnen zijn. “Vroeger waren we de speler in de baggerindustrie. We hebben nog de naam en faam, maar nu zijn we een zijspeler? Is het wel een visie? Een marginale grote fout vinden we dat de zorgsector is onderbelicht. De grootste werkgever? We missen de visie op elektronisch winkel, wij missen de visie voor het bouwen van een grote hotelaccommodatie”, verwoordde fractievoorzitter René de Munck (D66), die niet tevreden was over het nu uitgewerkte plan. Hij kreeg kritiek van het CDA en PRO Sliedrecht. De Munck: “We hebben hier in Sliedrecht nog wel baggerbedrijven, die meer verhuren.” Raadslid Kees Ippel (SGP-ChristenUnie) vroeg zich af hoe deze houding overkomt bij ondernemers. “Zij spelen een zijrol, maar wel een grote ondersteunende rol. Misschien moeten we in de zorg wel meer gaan doen en grootser uitpakken”, reageerde De Munck.
Versterken en vitaliseren
Ippel liet het daar bij en voerde het woord vervolgens namens zijn fractie. “Onze waarnemend burgemeester heeft al eens aangegeven dat we best wat trotser mogen zijn en ook de nieuwe burgemeester heeft dat al eens gezegd. Sliedrecht heeft zijn identiteit te danken aan de baggerindustrie. Nog steeds staan mensen met de benen in de bagger. Wat besluiten we nu in deze visie? Dus niet voor een paar jaar, maar de komende tien jaar. De hele visie staat ook in een teken van een goed vestigingsklimaat. Er kan een dikke streep onder versterken en vitaliseren. De groei van ons dorp. Wij zien in de visie geen keuzes gemaakt worden. Duidelijk is dat ondernemers de visie omarmen en kunnen we als fractie concluderen dat we op de goede weg zijn”, sprak Ippel.
Facilitator
Slydregt.NU ziet de Economische Visie als een mooie startnotie om de jaren ’20 in te gaan. “Deze visie moet een mooie fundament leggen onder de pilaren van realistisch wonen, werken en recreatie in Sliedrecht. We zijn blij dat deze visie samen met de ondernemers is opgesteld met hun expertise weten zij wat de trends op de markt zijn de komende jaren”, zegt fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU). Het is volgens hem goed dat de gemeente de rol op zich neemt van facilitator voor ondernemerszin. Jongeneel: “De economische visie is flexibel zodat de visie de komende jaren continu vertaald zal worden naar de actualiteit en daarmee aansluiting vindt op de bredere gemeentelijke ‘Koers 2030’. Slydregt.NU ondersteunt daarom deze Economische Visie van harte.”
Ontwikkeling
De VVD was blij dat de ondernemers erbij betrokken zijn. Fractievoorzitter Roelant Bijderwieden (VVD): “We zien dat Sliedrecht in ontwikkeling is en dat doet ons deugd. We willen wel weten hoe het staat met Het Plaatje. We vinden dat de visie te veel gericht is op de huidige bedrijven. Ik snap ook daarom wat de heer De Munck zegt. Hoe gaan we de werkgelegenheid en ontwikkeling verder vorm geven. Hoe rijmt deze Economische Visie met de Groeiagenda. Er is aandacht nodig om de economische ontwikkeling van Sliedrecht goed in ogenschouw te houden.”
Zorg
Fractievoorzitter Ben van der Plas (PvdA): “De zorgsector heeft geen prioritaire positie gekregen in de Economische Visie. Onder meer op vestigingsklimaat en arbeidsmarkt. Heeft u ook met de zorgaanbieders gesproken? En in hoeverre kunnen zij zich vinden in de visie?” De Munck voelde zich gesteund in zijn woorden. Lokale partij PRO Sliedrecht gaf de visie het cijfer 7. “Binnen de VSO zijn veel bedrijven werkzaam in de maritieme sector. In hoeverre is de zorg betrokken?”, vroeg fractievoorzitter Mark Verheul (PRO Sliedrecht) zich af en refereerde aan de succesvolle zorgroute. Verheul: “De sector welzijn en gezondheid is niet opgenomen, de grootste werkgever in Sliedrecht.” Verheul wilde weten hoe de andere politieke partijen er over denken om deze sectoren aan de visie toe te voegen. Dan kon het cijfer wellicht omhoog. Verheul: “Leer van het verleden, leef in het heden en bereid je voor op de toekomst.” “Niet alleen de zorg, dienstverlening, recreatie,… hoever wil de heer Verheul gaan”, vroeg Bijderwieden. Verheul vroeg zich af of iedereen een gelijke kans heeft gekregen, de kans om te reageren.
Tweeduizend uitnodigingen
Wethouder Piet Vat (SGP-ChristenUnie) van Economie bedankte de fracties voor de vele positieve reacties. Vat noemde het ‘een intensief traject’. Vat: “Met alle ondernemers van Sliedrecht is deze visie tot stand gekomen, er zijn tweeduizend uitnodigingen de deur uitgegaan om te participeren. Inclusief de zorgondernemers. Ze zijn allemaal uitgenodigd geweest en velen maakten gebruik om input te leveren. Daardoor hebben aanscherpingen plaatsgevonden. Zorg en Welzijn hebben mijn bijzondere interesse en een enorm warm kloppend hart. Op een ander traject zijn we op het gebied van zorg en welzijn regelmatig met elkaar in gesprek. Het is weliswaar de grootste werkgever. De zorgondernemers en zorginstellingen hebben volop onze aandacht. Het is echt niet alleen de VSO geweest die hierin heeft meegedacht en mee heeft geschreven. Verschillende ondernemers hebben meegedaan in de participatiebijeenkomsten of klankbordgroepen.”
Blamage
Vat vond dat we ontzettend trots moeten zijn op de baggerindustrie die we hier in Sliedrecht hebben zoals Van den Herik en Boer. “Die zijn wereldwijd bezig en ik snap niet dat het in je hoofd opkomt. Ik ben trots dat we dit hier in Sliedrecht hebben”, aldus Vat. De Munck vond dat we trots moeten zijn op wat we hebben gedaan. “De bagger is niet de reddingsboei waarmee we de komende jaren verder kunnen. Is dat nu waar we in Sliedrecht het hoofd boven water kunnen houden in deze visie?”, reageerde De Munck. Vat: “Mijn antwoord is voluit ‘ja’. Ik ben het er gewoon niet mee eens. Dit is een blamage! Gaat u eens kijken waar deze bedrijven mee bezig zijn.” Vat vertelde in zijn beantwoording in eerste termijn ook nog dat voor de zomer een winkeltijdenonderzoek bekend wordt gemaakt en dat Het Plaatje eigendom is van bedrijf Boer. Vat wil de ‘zorgroute’ toevoegen in de Economische Visie.
Niet losknippen
PRO Sliedrecht bleef bij het standpunt dat ze zorg in de visie thuishoort. De Munck liet nogeens weten dat D66 de opmerking ondersteunt. “Zorginnovatie zit absoluut in deze Economische Visie”, vulde Vat aan. De Munck vroeg zich af waarom de zorg ‘los’ wordt gezien. “Pak dat nou mee, gaat dat niet losknippen. Het is een economisch geheel”, pleitte De Munck bij wethouder Vat. Van de SGP-ChristenUnie mag de zorg ‘los’ blijven. “Het heeft de aandacht van de wethouder”, aldus Ippel, “Dat stemt mij, ons, tevreden!” Het CDA kon zich daar ook in vinden. “Ik zou het zo laten. Als iets geen prioriteit krijgt in een Economische Visie dan betekent dat niet dat het niet belangrijk is”, sprak Prins. Bijderwieden had geen pasklaar antwoord en wilde het meenemen naar de fractie. Het wordt in de raad van dinsdag 25 mei 2021 als hamerstuk met stemverklaring in de besluitvormende raadsvergadering.