Slydregt.NU: ‘Geen transitie, maar doodordinaire overname en nog vijandige ook’

SLIEDRECHT – Burgerraadslid Gert Jongeneel (Slydregt.NU) gelooft geenszins in de Drechtsteden en staat sceptisch naar de houding van Dordrecht. Hij haalde dinsdagavond 23 maart 2021 uit tijdens een oordeelsvormende vergadering van de Sliedrechtse gemeenteraad toen de uitgangspuntennotitie service-gemeente Dordrecht voor bedrijfsvoering aan de orde kwam. “Slydregt.NU heeft gemeend deze woordvoering een titel mee te geven: ‘Ja, nee, anderszins verkeerd’, sprak Jongeneel, nader inging op wat hij noemde ‘de feitelijke overname van de bedrijfsvoering van Drechtsteden door Dordrecht’. Jongeneel: “Slydregt.NU kan het niet anders zien.​” 

“Slydregt.NU stemt niet in met de Sliedrechtse kaders voor de voorgenomen transitie van de bedrijfsvoeringstaken van de GR Drechtsteden naar service-gemeente Dordrecht.”, aldus burgerraadslid Gert Jongeneel (Slydregt.NU), die overige op punten wel degelijk samenwerking ziet en ‘bouwt geen muur om Sliedrecht’. “Doen we de goede dingen wel goed? Moeten we met Dordrecht verder? Of met andere gemeenten?”, stelde Jongeneel. (Foto gemeente Sliedrecht)

Slydregt.NU heeft aanvankelijk de indruk gehad dat het college de antwoorden ontwijkt. “Maar concludeert dat het ook zo kan zijn dat het college zelf het raadsvoorstel niet althans onvoldoende kan onderbouwen. De wethouder heeft tijdens de beeldvormende vergadering nogal een beroep moeten doen op ambtelijke ondersteuning. Bij het project Elektra heeft Slydregt.NU eenzelfde ervaring. Hier is gebleken dat noodzakelijke gegevens ontbraken”, sprak Jongeneel, die niet tevreden is over de beantwoording van technische vragen. 

Doodordinaire overname
Jongeneel somde vervolgens een reeks vragen op, die hij vervolgens zelf maar enige invulling gaf. Jongeneel: “In feite kan de raad geen kaders meer stellen binnen de aan de raad aldus al opgelegde kaders. Er is sprake van een turboconstructie. De raad krijgt niet of nauwelijks ruimte. Ook met betrekking tot de transitie heeft de raad geen enkel ruimte om enig kader te stellen. De eigentijds als transitie omschreven transactie is helemaal geen transitie, maar een doodordinaire overname en nog een vijandige ook. De overnemende partij legt haar voorwaarden in de vorm van ‘Uitgangspuntennotitie toekomstige samenwerking Drechtstedengemeenten’ dwingend op en geeft de overige deelnemers in Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden (GRD) geen ruimte om haar beleid rustig te ontwikkelen.”

Ver te zoeken
De financiële situatie moet na de transitie budgetneutraal blijven. Jongeneel: “Slydregt.NU is hier uitdrukkelijk tegen. Na de transitie – lees: vijandige overname – zouden de kosten in ieder geval marktconform moeten worden. Anders zoekt de gemeente toch een andere leverancier? Dit begrijpt Dordrecht maar al te goed en stelt daarom een zeer “niet” commerciële eis in de vorm van een afnameverplichting van het gedateerde en verslofte huidige pakket. Het college wijzigt weinig met de door haar gestelde kaders. Alles blijf bij het oude en Sliedrecht blijft ten minste nog vier jaren te veel betalen voor het gedateerde huidige pakket. Er is geen sprake van een gezonde klant / leverancier verhouding. Sliedrecht wordt risicodragende partij bij de activiteit van een derde en moet verplicht afnemen. Alle gemeenten blijven financieel garant staan. Ook na de continuering van de dienstverlening voor vier jaren. De zakelijkheid is nog ver te zoeken.​ Slydregt.NU constateert dat er sprake is van een twee sporen beleid aan de zijde van Dordrecht. Hier past een keiharde afwijzing.​”

Diensten
Slydregt.NU wil concreet weten welke diensten Drechtsteden aan Sliedrecht levert om af te kunnen wegen hoe afhankelijk Sliedrecht is van de diensten van derden. Slydregt.NU begrijpt dat het sociale domein in een zelfstandige GRD wordt ondergebracht. “Slydregt.NU is hier niet op tegen, vermits Sliedrecht haar eigen beleid, werkwijzen en protocollen kan ontwikkelen. Wellicht dat de chronische budgetoverschrijdingen bij jeugdzorg dan eindelijk eens in control komen”, stelde Jongeneel. Wat Slydregt.NU betreft behoeft de hondenbelasting nergens meer te worden ondergebracht en wordt deze het volgende jaar afgeschaft.​ Jongeneel, die een aantal keren werd onderbroken, ging verder: “Het college heeft Slydregt.NU geen enkele informatie verschaft over de noodzaak van deinstandhouding van een onderzoekcentrum. Slydregt.NU kan niet anders concluderen dat het college het nut niet c.q. de toegevoegde waarde niet kan onderbouwen. De aard en de omvang van de dienstverlening is volledig onduidelijk.”Circus Drechtsteden wordt volgens Slydregt.NU ‘immers onder de vleugels van Dordrecht onverkort voortgezet’. Dinsdag 30 maart 2021 is het een debatstuk in de besluitvormende vergadering.

3 gedachten over “Slydregt.NU: ‘Geen transitie, maar doodordinaire overname en nog vijandige ook’”

  1. Helaas komt er veel uit Dordrecht. Neem oud-bewoners van Oud-Krispijn. Is helemaal vernieuwd. Huren- en huizenprijzen enorm gestegen. Wij krijgen de problemen en geen politie. En neem Chemours. Wij krijgen al het chemieafval naar ons toe gedreven. Ons dorp wordt onleefbaar door Dordt. Hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt.

  2. Ik sluit me aan bij Arie maar dan met de woorden “hoe minder uit Dordt hoe beter het wordt”

  3. Hoe minder naar Dordt, hoe beter het wordt. Of sinds wanneer is dat niet meer zo?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld