SLIEDRECHT – Het College v an B & W van de gemeente Sliedrecht legt de gemeenteraad twee belangrijke stukken voor in aanloop naar de begroting voor 2021. Het gaat om de tussenrapportage 2020 en een kaderbrief.
Wethouder Piet Vat: “De wereld is in korte tijd drastisch veranderd door het coronavirus en de bijbehorende maatregelen.” (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
De tussenrapportage geeft inzicht in de voortgang en financiële stand van zaken. In de kaderbrief staan de uitgangspunten voor de programmabegroting 2021-2024, maar geen nieuwe inhoudelijke voorstellen. Die volgen in september in de kadernota.
Veerkracht en inzet
Wethouder Piet Vat (SGP-ChristenUnie) van Financiën spreekt vanwege het coronavirus en genomen maatregelen van ‘een roerige tijd’. “Er gebeurt enorm veel, ook bij ons in Sliedrecht. Vanuit de gemeente hebben we daarover contact met uiteenlopende groepen in de samenleving. Van inwoners, (zorg)instellingen en verenigingen tot ondernemers en winkeliers. We delen onze zorgen, ondersteunen zoveel mogelijk en pakken vraagstukken samen op. Ik heb enorm veel waardering voor de veerkracht en inzet van onze inwoners”, aldus Vat. De komende maanden moet de gemeente Sliedrecht volgens Vat besluiten nemen. Vat: “Hoe we verder willen en kunnen in Sliedrecht en hoe we dat betalen. De tussenrapportage en het begrotingsproces zijn daarbij belangrijke instrumenten.”
Onzeker
Het college schrijft ook in deze bijzondere tijd hard te werken aan de realisatie van de ambities. In de tussenrapportage wordt de voortgang op de speerpunten geschetst uit de begroting 2020. Ook de financiële afwijkingen komen aan bod. Dit is volgens de gemeente Sliedrecht een ‘best guess’, omdat op dit moment de financiële effecten van de wereldwijde coronacrisis op de korte en de lange termijn nog onzeker zijn. De tussenrapportage schetst alle financiële afwijkingen op onontkoombare ontwikkelingen. Het college verwacht dan nog, zonder rekening te houden met de financiële effecten van corona, een licht overschot ultimo 2024.
Geen uitgewerkte kadernota
Het begrotingsproces wordt door het college dit jaar anders aan dan anders aangepakt In de eerste plaats door de omstandigheden en onzekerheden rondom corona. Maar ook gezien de veranderingen in het college in maart en het vooruitzicht van de zogenaamde Eneco-gelden. Piet Vat: “We willen ons goed oriënteren en een duidelijke koers met afgewogen keuzes uitstippelen. Daarom hebben we nu nog geen uitgewerkte kadernota met nieuw beleid, maar een kaderbrief. Daarin staan het financieel meerjarenperspectief en de uitgangspunten voor de programmabegroting 2021-2024. Plus het proces om te komen tot een ‘beleidsrijke’ begroting.” In de kaderbrief staan dus geen nieuwe inhoudelijke voorstellen of maatregelen.
Behandeling september
Deze aanpak van het begrotingsproces heeft gevolgen voor de planning. Voorgaande jaren vonden de algemene beschouwingen en de politieke keuzes plaats bij de behandeling van de kadernota in juni. Deze verschuiven nu naar september 2020, bij behandeling van de kadernota 2021. “Zo kunnen college en raad ook in deze bijzondere tijd een zorgvuldig proces doorlopen. Waarin ze samen komen tot weloverwogen keuzes voor een gezonde toekomst, in alle opzichten”, laat de gemeente Sliedrecht dinsdagmiddag weten.