SLIEDRECHT – Operatie Steenbreek moet actief worden opgepakt in Sliedrecht vindt de verantwoordelijk wethouder. Twee jaar geleden, in 2018, werd de gemeente Sliedrecht lid van Stichting Steenbreek, een platform dat faciliteert met gerichte content voor bijvoorbeeld acties, beeldmateriaal en folders. “De afgelopen jaren hebben we vooral gebruik gemaakt van foldermateriaal en dit bij transformaties van woongebieden ter beschikking gesteld aan inwoners. In 2020 en / of 2021 gaan we veel actiever naar onze inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties toe”, bericht wethouder Ton Spek (CDA) van Openbare Ruimte, Wonen en Duurzaamheid woensdag 6 mei 2020 in een College Informatiebrief (CIb) aan de gemeenteraad.
Wethouder Ton Spek (CDA) zit vol met plannen om Sliedrechters bewuster te maken en om inwoners stenen uit hun tuin te laten verwijderen. (Foto gemeente Sliedrecht)
De gemeente Sliedrecht zegt daarvoor gebruik te gaan maken van de kennis en ervaring van Stichting Steenbreek. De inwoners gaan daarover meer horen. Spek schrijft in de CIb: “Allereerst wordt een brede communicatie- en bewustwordingscampagne opgezet die moet bijdragen aan een verandering van houding en gedrag. Het thema en de relevantie ervan wordt bij alle doelgroepen van jong tot oud onder de aandacht gebracht met als doel hen aan te zetten tot actie. Daar gaan wij als gemeente uiteraard in stimuleren en faciliteren.”
Acties
Gerichte acties horen volgens Spek bij de uitwerking van de communicatie- en bewustwordingscampagne. Er komt onder meer een:
- Regentonactie: Met het organiseren van een regentonactie kun je volgens Spek heel eenvoudig bewoners (maar ook scholen, bedrijven en instellingen) bewust maken van het nut van het afkoppelen van het riool, het plaatsen van een regenton en het vergroenen van de eigen omgeving.
- Tegelruilactie: Het idee van de tegelruilactie is dat mensen tegels uit hun tuin halen en inruilen voor groen. Daarmee wordt volgens Spek de biodiversiteit vergroot, kan hemelwater in de grond infiltreren en neemt het risico op hittestress relatief gezien af.
- Straatactie: Het idee van deze actie is volgens Spek om in één dag meerdere voortuinen op te knappen en geveltuinen aan te leggen. Het doel is om bewoners te motiveren zelf aan de slag te gaan met het vergroenen van hun tuin. De organisatie van deze dag ligt in handen van enthousiaste bewoners / kartrekkers zelf en de gemeente zit in een faciliterende rol. De gemeente faciliteert tijdens de straatactie door in de straat tijdens de actie een container te plaatsen. Daarin kunnen mensen hun stenen kwijt. Iemand in de straat neemt het initiatief om zijn of haar straat aan te dragen om mee te doen.
Samenwerking
Voor de uitvoering van het Actieplan is, zo bericht Spek aan de raad, nauwe samenwerking met het Natuur- en Milieu Educatiecentrum (NME-centrum De Hooizolder) noodzakelijk alsook met lokaal actieve stichtingen en lokale ondernemers. Spek: “Bij het uitwerken van de communicatie- en bewustwordingscampagne worden de relevante partijen (opnieuw) geïdentificeerd en benaderd. In 2018 zijn de eerste contacten reeds gelegd.” Met de genoemde partners wordt volgens de gemeente Sliedrecht tevens bekeken hoe kansrijk andere ideeën zijn, zoals een Sliedrechtse Tuindag, een Open Tuinenroute, een kenniscafé of prijsvraag.