SLIEDRECHT – De gemeenteraad van Sliedrecht mocht dinsdagavond 21 januari 2020 hun zegje doen over de voorgestelde zienswijze over het afschaffen van de solidariteit jeugdhulp. Dat gebeurde tijdens een oordeelsvormende vergadering. De fractie van SGP-ChristenUnie maakte via raadslid Ria de Mul-Donker (SGP-ChristenUnie) over een drietal punten opmerkingen. Andere partijen wezen op de kans dat de kosten komende jaren voor de gemeente Sliedrecht zouden kunnen oplopen voor jeugdhulp.
Raadslid Ria de Mul-Donker (SGP-ChristenUnie) voerde dinsdagavond het woord in de gemeenteraad. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)
Raadslid Wim Blanken (PRO Sliedrecht) kwam als eerste naar voren en dat werd ook zijn maidenspeech. “PRO Sliedrecht kan akkoord gaan met de afbouw. Het geld dat we minder uitgeven, moeten we niet alleen laten terugvloeien naar algemene middelen. Dat moeten we apart houden voor eventuele risico’s. Het is een potje, maar misschien dat we er een mooie naam aan mogen verbinden”, aldus Blanken.
Nieuw afdraagsysteem
Het was ook de maidenspeech voor burgerraadslid Boudewijn Brandwijk (Slydregt. NU). “We vinden het heel positief dat we meer grip krijgen op onze jeugdhulp. Dat we maximale lokale sturingsmogelijkheden en bijbehorende prikkels krijgen is dan wel weer wat vaag geformuleerd. Wat bedoelt u hier precies mee?”, begon Brandwijk zijn betoog. Het is zo dat we over 2016-2019 jaarlijks € 146.000 meer hebben betaald. “Het levert ons dus heel veel op deze uittreding. Dat deze uittreding een afbouwperiode van drie jaar heeft, is goed. Alleen wat we dan willen gaan doen met een verzekering is dan weer raar we schaffen een systeem af. En we verzinnen een nieuw afdraagsysteem. We verschuiven een probleem en blijven weer met geld schuiven. Als Sliedrecht hebben we het geld hard nodig om te investeren. Om vervolgens weer procenten af te dragen aan een verzekering waarmee we de tekorten van andere gemeente gaan betalen. We slaan een goede weg in door het zelfstandig te gaan doen en door het af te bouwen. Maar we moeten nu niet van deze goede weg afgaan en weer de verkeerde afslag nemen”, aldus Brandwijk.
Tekst gaat verder onder tweet
Hierbij feliciteren wij @BoudewijnBrand1 met zijn maidenspeech! #succes #raadspraat pic.twitter.com/jgd3XcPgio
— Slydregt.NU (@slydregtNU) January 21, 2020
Taken en verantwoordelijkheden
Raadslid Sjors van Wijngaarden (VVD) vond dat duidelijkheid in het stuk ver te zoeken was. “We weten niet voor welke taak we verantwoordelijk worden en kennen niet de gevolgen, denk aan capaciteit en verzekering. We weten ook niet wat de gevolgen zijn op solidariteitsafspraken.” Van Wijngaarden had graag vooraf geweten welke taken naar de gemeente Sliedrecht zouden komen. Grip krijgen op de uitgaven zou voor de liberalen beter zijn. De VVD vond het positief dat de gemeente de eigen verantwoordelijkheid zou krijgen.
Gevolgen
De PvdA concludeerde dat solidariteit niet meer vanzelfsprekend is, maar raadslid Gökhan Torun (PvdA) had er wel begrip voor. “We besteden meer geld aan regionale jeugdhulp, dan we afnemen. We willen meer invloed over wat het meld het geld gebeurt en dus kunnen we instemmen”, sprak Torun. Hij wees wel op de oplopende kosten en misschien wel financiële tekorten. Torun: “Maar een verzekeringsmodel? Moeten we straks een forse premie betalen? De kosten kunnen wel fors hoger gaan uitvallen. We staan voor goede jeugdzorg. De kosten kunnen per jaar voor jeugdhulp fluctueren.” Torun dacht aan het jaarlijks apart leggen van een bijdrage, specifiek voor jeugdhulp. De PvdA Sliedrecht is voorstander, ook omdat ze vanaf het begin voor een Drexit zijn (uit Drechtsteden). Overigens dit is breder, want het gaat om tien gemeenten in Zuid-Holland Zuid.
Verzekeringsmodel
De fractie SGP-ChristenUnie vond het een goed voorstel om de solidariteit in drie jaar af te bouwen naar nul en voor grote pieken in de uitgaven te kiezen voor het verzekeringsmodel. Raadslid Ria de Mul-Donker (SGP-ChristenUnie): “Echter, wanneer spreken we van een grote uitgave? In de zienswijze is nl geen kader opgenomen richting de DG&J om dit te betrekken bij het onderzoek of het verzekeringsmodel mogelijk is. En wat als het verzekeringsmodel niet haalbaar is, wat voor consequenties heeft dit voor dit plan? Daarover horen we graag iets van de portefeuillehouder.”
Preventie
“Dat Sliedrecht een groot voorstander is van minder geïndiceerde zorg en meer inzet op preventie, hebben we ook begrepen uit de CIB die in juli 2019 naar de raad is gestuurd”, sprak De Mul, “We hebben vorige week technische vragen gesteld over de stand van zaken over de zorg naar de voorkant en de verhouding van dat plan met het afbouwen van de solidariteit en we zijn in afwachting van de antwoorden van het college.”
Keuze en identiteit
Als laatste punt vroeg De Mul namens haar fractie aandacht voor het onderwerp keuzevrijheid en identiteitsgebonden zorg. De Mul: “Vanaf het begin van de wijzigingen in het zorgstelsel heeft onze fractie dit punt naar voren gebracht. Als straks de SOJ wordt omgebouwd naar een sterke inkooporganisatie, dan verwachten wij dat er oog blijft voor het aspect van de identiteitsgebonden zorg. En om dit beter te borgen, vragen wij het college om de zienswijze op dit punt aan te passen en de volgende zinsnede op te nemen: ‘Wij verwachten dat de SOJ rekening blijft houden met keuzevrijheid van inwoners’.”SGP-ChristenUnie denken dat deze wens van hun fractie breed wordt gedeeld in de raad. “Maar horen graag de reactie van andere fracties en van de portefeuillehouder”, aldus De Mul.
Financieel risico
Namens de christen democraten voerde raadslid Rens den Besten (CDA) voerde als laatste het woord. “Alleen loop je harder, samen kom je verder. Ik weet niet waar we goed aan doen. Lokale initiatieven worden nu ontwikkeld. We hebben meer betaald, dan we hebben ontvangen. Aan de andere kant. Gaat het een keer fout, dan zijn we alleen de klos. Nu de jeugdhulp grotendeels naar de gemeente gaat, komt er ook vast formatie-uitbreiding”, aldus Den Besten. Het voorstel is binnen drie jaar afbouwen, maar Den Besten stelde voor dit terug te schroeven naar twee jaar. Hij wilde dat meegeven aan de portefeuillehouder.
Tekst gaat verder onder tweet.
In 2016-2019 betaalde Sliedrecht door regionale #solidariteit jaarlijks gemiddeld €146.000 meer aan jeugdhulp. Kiezen we voor doorgaan met solidariteit? Of kiezen we voor meer eigen beleidsvrijheid met mogelijk extra ambtenaren en een verzekering tegen kostenpieken? #dilemma
— CDA Sliedrecht (@CDAsliedrecht) January 21, 2020
Premie
Fractievoorzitter René de Munck (D66) had moeite met het verzekeringsmodel. “Je sluit een verzekering af omdat je een risico niet kan dragen. Ik denk dat de premie hier hoog zal zijn. Zelf de risico’s dragen kan zijn door geld elk jaar apart te leggen. Om er extra premie voor te betalen, een externe partij winst te laten maken, vinden wij geen goed idee.”
Pleidooi
Portefeuillehouder Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht) van Sociaal, Zorg en Welzijn vertelde een stukje historie aan de raadsleden. In 2015 is gestart toen met 17 gemeenten. Omdat de hoogte van de kosten niet bekend was, werd in 2017 het besluit van toen voortgezet. Inmiddels was het aantal gemeente naar tien afgenomen. Ook vanwege de grote overschrijdingen. Zeven van de tien hebben het moeilijk. Sliedrecht behoort tot de drie die de kop wel boven water houden. “Van de zomer kwam een omdenknotitie. We hebben een driejarenplan gemaakt. Het beperkte zich nog tot papieren tijgers. In juli hebben we bericht dat ons idee tot voordeel zou leiden. Dat kwam later in de vergadering van de Dienst Gezondheid en Jeugd. Daarna explodeerde de discussie rond solidariteit. We brachten als Sliedrecht meer geld in, dan wat we eruit haalden. Dat is de achterliggende gedachte”, sprak Visser. Zij pleitte wel voor een verzekeringsmodel. De drie jaar was om ‘andere gemeenten te laten ingroeien in een begroting’. Visser sluit niet uit dat soortgelijk ‘solidariteits-zaken’ kunnen gaan spelen binnen de huidige samenwerking Drechtsteden.Het voorstel komt dinsdag 11 februari 2020 terug als debatstuk.