D66 Sliedrecht ziet idee voor tijdelijke huisartsenpost op ASz-locatie niet doorgaan

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Locatie Sliedrecht van het Albert Schweitzer ziekenhuis kan niet zo maar de huisartsenpost tijdelijk onderdak verlenen op het Stationspark. Dat blijkt na overleg tussen de gemeente Sliedrecht en de het ziekenhuis. Aanleiding waren van vragen van D66 Sliedrecht. Fractievoorzitter René de Munck (D66) deed het voorstel vanwege  het afsluiten van de Wantijbrug komend jaar voor een periode van tien weken.

Fractievoorzitter René de Munck vindt de Huisartsenpost in Dordrecht gedurende de afsluiting moeilijk bereikbaar en dus zocht De Munck naar een alternatief. (Foto gemeente Sliedrecht)

Wethouder Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht) van Zorg bericht namens de gemeente aan De Munck: “Het is echter zo dat het ziekenhuis de taak van de Huisartsenpost niet kan overnemen. De Huisartsenpost is een zogeheten eerstelijnsvoorziening voor patiënten met ziekte of letsel buiten kantooruren. Deze voorziening wordt bemenst door huisartsen en behoort niet tot het ziekenhuis. De huisartsen fungeren als ‘filter’ en beoordelen welke patiënt ziekenhuiszorg nodig heeft en welke door een dienstdoende huisarts kan worden geholpen. Pas als de huisarts beslist dat ziekenhuiszorg noodzakelijk is, stroomt de patiënt door naar de tweede lijn, de medisch-specialistische zorg (het ziekenhuis). De rijksoverheid en de zorgverzekeraars verlangen strikt dat elk ziekenhuisbezoek plaatsvindt ná verwijzing door een huisarts. Dit geldt ook voor bezoeken aan de Spoedeisende Hulp (tenzij de patiënt per ambulance komt, in dat geval wordt de afweging gemaakt door de ambulancehulpverleners).”

Hinder minder
Aangezien het volgens Visser een patiënt niet is toegestaan om zichzelf naar een ziekenhuis te verwijzen, heeft de maatregel waar de gemeenteraad naar vraagt in principe geen meerwaarde. Visser: “Men zal altijd eerst een huisarts moeten bezoeken. Overdag is dat de eigen huisarts. Buiten kantooruren neemt de Huisartsenpost deze taak van de regiohuisartsen over. Juist in die uren (avond, nacht, weekeinde) is naar verwachting de hinder van de afsluiting van de Wantijbrug te overzien. Buiten de spits is via de afrit Staart van de N3 het Gezondheidspark Dordrecht naar verwachting met beperkte vertraging te bereiken via stadswegen.”

EHBO-post
Het ziekenhuis zegt over het idee: “Hier komt bij dat we op de locatie Sliedrecht sedert vele jaren geen andere voorzieningen hebben dan poliklinieken, röntgen- en functieonderzoeksruimten en een kleine chirurgische unit. Wij kunnen noch patiënten opnemen, noch acute complexe zorg geven. Wij onderzoeken momenteel wel of de EHBO-post die op de locatie Sliedrecht op werkdagen in de middag open is, tijdens de afsluiting van de N3 ook in de ochtend open kan zijn. Na een bezoek aan de huisarts zou de patiënt dan met relatief klein letsel (een snee, een eenvoudige breuk) ook in de ochtend in Sliedrecht terechtkunnen. We hebben hierover nog geen beslissing genomen. Juist in de ochtend was er overigens altijd al relatief weinig vraag naar deze voorziening”, aldus het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Gegarandeerd
De spoedzorg voor inwoners van de Alblasserwaard is volgens Visser ook tijdens de afsluiting gegarandeerd. Visser: “Ambulances kunnen gebruik blijven maken van de brug tijdens de onderhoudsperiode en verliezen dus geen tijd wanneer elke seconde telt. Dit geldt ook voor huisartstaxi’s van de Huisartsenpost, die de wettelijke status van ambulance hebben. Daarnaast zijn de ziekenhuizen van Rotterdam en Gorinchem met hun SEH’s voor de Alblasserwaard relatief nabij, in geval van overmacht. Het ASz spant zich in om, voor zover dat binnen ons vermogen ligt, de overlast tot een minimum te beperken. Het ASz hoopt op het begrip voor het feit dat om de hierboven genoemde redenen het ziekenhuis geen dienstverlening kan leveren die niet tot hun taken behoort.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld