Cultuurnota hobbelt met op- en aanmerkingen door oordeelsvormende raad

SLIEDRECHT – Tijdens een oordeelsvormende vergadering sprak de gemeenteraad dinsdagavond 24 september 2019 over de ‘Samen Sliedrecht Cultuurnota 2019 – 2022’. Verschillende partijen hadden zo hun eigen inbreng en soms ook wensen. De één was heel tevreden, de andere partij had aanvullingen. 
 
Fractievoorzitter Frank Dunsbergen (CDA) voert het woord bij de behandeling van de Cultuurnota. “Ik kan niet anders zeggen, dan dat er muziek zit in dit stuk. Als CDA zijn wij hier tevreden over. Cultuur is een sociaal bindmiddel”, aldus Dunsbergen. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)
 
PvdA Sliedrecht kan zich op hoofdlijnen vinden in de cultuurnotitie. De socialisten hechten veel waarde aan een goed en gedegen cultuurbeleid. “Daarvan lezen we de bevestiging terug in de notitie”, sprak fractievoorzitter Anton Huijzer (PvdA), “Cultuur is geen doel maar een middel om positieve sociaal maatschappelijke effecten mee te bereiken. En het is notitie die er aan bijdraagt dat het beleid in lijn komt met het subsidiebeleid. Met de inzet van een combinatiefunctionaris op cultuur stimuleert de om de positieve effecten van cultuur op individueel en sociaal maatschappelijk niveau. Het onderwijs en de culturele organisaties waren enthousiast over het benutten van deze mogelijkheid en wij hopen nog steeds. Mochten er organisaties zijn die bij u aan de bel trekken dat ze het niet redden dan horen wij dat uiteraard ook graag.” Fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU) had bedenkingen: “Het idee van een combinatiefunctionaris cultuur klinkt sympathiek maar is dit noodzakelijk? Moet hier echt speciaal extra mankracht voor worden aangenomen? Kan dit niet worden opgepakt door iemand die nu werkzaam is bij SOJS?”
 
Cultuuragenda
‘Samen Sliedrecht’ heeft volgens Huijzer inderdaad een sterke focus op de jeugd en de redenatie dat wanneer het gaat om het organiseren en aanbieden van activiteiten en evenementen dit altijd bij volwassenen belegd is en die daarmee indirect ruim aan bod komen onderschrijven PvdA Sliedrecht niet. Huijzer: “Het is niet alleen niet ruim maar ondermaats. De organisatoren en aanbieders zijn slechts een beperkte groep in inwoners en dan ook nog inwoners die toch al op een of andere wijze cultureel betrokken zijn. Wij stellen daarom voor om zowel op de gemeentelijke website en op de gemeentepagina een prominente plaats in te ruimen voor een cultuuragenda. Dat kunnen de kosten niet zijn en prima bij de organisatoren en aanbieders ondergebracht worden. Ik hoor graag hoe de andere fracties en de portefeuillehouder daar over denken.”
 
Nationaal Baggermuseum
Huijzer had nog een punt. “Waar we spreken over preserveren en exposeren van de Sliedrechtse cultuur is mijn grootste zorg ons nationale boegbeeld, het Nationaal Baggermuseum. Het museum trekt nu jaarlijks slechts een schamele 6.000 bezoekers wat voor de continuïteit funest is. De PvdA wordt graag op enig moment met deze raad en het college in gesprek over de mogelijkheden die er bestaan om ons erfgoed te behouden. Ik moet er niet aan denken om voor mijn eigen historie en onze Gouden Eeuw -of mag ik dat niet meer zeggen- naar een andere gemeente moet.”
 
Musea
Lokale partij Slydregt.NU zegt kritisch te zijn op elke cent, die wordt besteed aan subsidie aan culturele initiatieven. “Het moet echt een maatschappelijk nut hebben. Wij denken dat de nieuwe subsidieregels hieraan gaan bijdragen. De cultuurhistorische identiteit van Sliedrecht is verbonden met de baggerindustrie. Sliedrecht is verbonden met de strijd tegen het water. Daarom vindt Slydregt.NU dat het Nationaal Baggermuseum in Sliedrecht hoort. Het Sliedrechts museum vinden wij belangrijk omdat het laat zien hoe Sliedrecht is ontstaan en hoe het baggerdorp zich in de loop der eeuwen heeft ontwikkeld. Tot slot juichen wij toe dat er plannen zijn voor een museum rond om de linie crossers op de Molendijk. De Tweede Wereldoorlog en Sliedrecht zijn nauw met elkaar verbonden en deze herinneringen moeten voor de volgende generaties bewaard blijven. Wie het verleden niet kent, zal namelijk geen greep krijgen op de toekomst”, stelt fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU).
 
Mutifunctioneel (cultureel) centrum
Slydregt.NU vindt het idee van een Multifunctioneel (Cultureel) Centrum in Elektra een goed idee. Jongeneel: “Wij zien de plan van aanpak graag tegemoet en wij zijn vooral benieuwd wat het prijskaartje wordt van dit project. Het gebouw krijgt daarmee een faciliterende functie om door middel van cultuur en verenigingsleven de ontmoeting tussen inwoners te stimuleren. Het gebouw wordt daarmee divers gebruikt door een nog groter deel van de Sliedrechtse gemeenschap.” Ook over Sinterklaas en Zwarte Piet had Jongeneel een mening: “Wij hopen dat dit feest gevrijwaard blijft van de veramsterdamisering.”
 
Baggerfestival
Fractievoorzitter René de Munck (D66) is het volstrekt eens om het jongerencentrum Elektra uit te breiden tot een multicultureel centrum. De Munck vindt dat het Baggerfestival een lokale braderie wordt, behalve als het meer wordt gericht op de baggeractiviteiten. “Het Nationaal Baggermuseum was er dit jaar niet eens bij betrokken.”, aldus De Munck. Hij vindt dat geen subsidie vanuit de gemeente naar de stichting Baggerfestival hoeft. De Munck: “Ik zie elk jaar minder activiteiten.” Hij kreeg veel tegengas vanuit onder meer CDA en PRO Sliedrecht. Het CDA wilde zelfs meer geld in het Baggerfestival steken als dat nodig zou zijn.
 
Zuur randje
CDA Sliedrecht was erg tevreden met de nota. Fractievoorzitter Frank Dunsbergen (CDA): “Ik kan niet anders zeggen, dan dat er muziek zit in dit stuk. Als CDA zijn wij hier tevreden over. Cultuur is een sociaal bindmiddel. En dat moet het ook zijn. Als wij investeren in cultuur is dat vooral om de levendigheid en saamhorigheid binnen de Sliedrechtse samenleving te versterken. Dat is op zichzelf al een hele kunst. Met dit stuk is dat volgens ons bereikt. In het akkoord staat immers dat wij het pand Elektra gaan opknappen. Wij vinden het daarbij super dat het pand voor een breed publiek toegankelijk wordt. Dat siert het mooie hart van ons dorp. Laten wij daar ook voortvarend mee aan de slag gaan. Verder gaan wij belangrijke besluiten nemen over cultuur voor onze inwoners. Hier zitten ook besluiten tussen met een zuur randje. Ik denk vooral aan Cresendo, de verschillende koren en de Stichting Sliedrecht en Cultuur.De rol die de gemeente daarbij moet gaan nemen, vinden wij erg prettig. Het is een overheid die faciliteert in plaats van regelt en dat hoort bij ons als CDA. De Sliedrechtse samenleving maken wij samen; niet de overheid. Die ondersteunt slechts.”
 
Gesprek
De fractie van SGP-ChristenUnie was benieuwd of al met subsidieontvangers in gesprek gegaan is over het gewijzigde subsidiebeleid, zoals toen afgesproken was. “Hierover hebben wij een technische vraag gesteld, die is beantwoord en waaruit blijkt dat nog niet met alle subsidieontvangers gesproken is, met name niet met degenen die straks geen subsidie meer ontvangen. Daarom moet er ons inziens nog een fase uitgevoerd worden, voordat we de nieuwe nota vaststellen”, sprak raadslid Joanne Ligthart (SGP-ChristenUnie).

Plaats een reactie

*=Verplicht veld