Ontwikkelvisie Sliedrecht moet bouw van honderden woningen mogelijk maken

SLIEDRECHT – Een volle zaal met ruim honderd mensen donderdagavond 6 juni 2019 in het Griendencollege. Het College van B & W presenteerde op een informatieavond voor de inwoners de Ontwikkelvisie Sliedrecht, de ontwikkeling van het gebied ten zuiden van de Betuwelijn. De wethouder Ton Spek (CDA), Ben van der Plas (PvdA) en Piet Vat (SGP-ChristenUnie) gingen met de zaal het gesprek aan. Dat hadden ze enkele uren eerder voor deze openbare avond besloten gedaan tijdens een bijeenkomst met ondernemers van bedrijventerrein Kerkerak, die niet enthousiast waren, vertelden ze later op de avond aan Sliedrecht24. Het college wil met de visie stappen maken.

Het college en de Rotterdamse plannenmakers van de visie geven een uitleg aan een volle zaal. (Foto Peter Donk / Sliedrecht)

Sliedrecht moet volgens de ontwikkelaars werken aan een eigen identiteit. Met drie grote pijlers: het versterken van de ruimtelijke herkenning, de routes aanvullen en ontlasten en een mix van wonen, werken en recreëren. Locaties aan het water kunnen interessanter worden gemaakt door woningbouw en openbare ruimte. Het eerste deel van de avond bestond vooral uit ‘zenden van informatie’. Alle voordelen met verbindingen van gebied naar gebied, de open ruimtes en nieuwe bouwlocaties werden opgesomd.

Tekst gaat verder onder tweet.

Wonen en slopen
Tot 2040 neemt het aantal huishoudens toe. “Dat wil niet zeggen dat er zoveel inwoners bijkomen, maar er komen meer eenpersoonshuishoudens bij. Jongeren beginnen later aan een gezin. Er is een behoefte aan middeldure en dure woningen. Goedkope woningen zijn nu ‘verstopt’. We willen dat aan de onderkant jonge mensen kunnen instappen”, sprak Spek. In 2021 wil het College van B & W nog met een bredere visie komen. Tot 2040 zouden er 2.500 woningen in Sliedrecht bij moeten komen (400 woningen worden dan gesloopt – red.). Tussen 2020 en 2025 zouden dat er al 1.000 moeten zijn. Dat werd gepresenteerd met zogeheten ‘verdichtingslocaties kansenkaart’. Die moeten komen op het sportpark, Molendijkpark, Kerkerak, Merwedezichten en dorpshart.

Transformatie Kerkerak
Het Kerkerak levert wat ‘ingewikkelde knelpunten’ op, zoals vrachtverkeer door het dorp. Soms gevaarlijk en onwenselijk. De haven zou ook meer benut moeten worden. De kop van de haven zou meer als publieke ruimte moeten worden ingezet. Op het Kerkerak zou meer ruimte moeten komen voor wonen en recreatie. Het Kerkerak wou moeten getransformeerd waar wonen en werken ook meer opgaat. Het is een nieuwe mogelijkheid voor wonen aan het water. Of het college daar een eerste plan mee heeft? Wel is opvallend dat juist met deze ondernemers werd voorgesproken net voor de openbare bijeenkomst. Spek: “Wij hebben er voor gekozen om voor de eerste bespreking in de raad dinsdag 18 juni 2019 hadden we één groep bij elkaar geroepen. We dachten dat deze groep zich mogelijk zorgen kunnen maken. In juni valt geen beslissing. Het geeft ons ook tijd. Als deze visie is vastgesteld komen we in de omgevingsvisie.” Verschillend ondernemers van Kerkerak zagen tijdens de bijeenkomst donderdag de Ontwikkelvisie Sliedrecht ten aanzien van Kerkerak niet zitten.

Klap erop
Spek wil eigenlijk zo snel mogelijk een klap op de Ontwikkelvisie Sliedrecht. Hij stelt: “Wij gaan geen bedrijven offeren. We hebben ook geen pot met geld staan. We gaan niet de bedrijven opkopen. We zetten de stip aan de horizon en als er mogelijkheden komen, dan weten we op dat moment wat we moeten doen. Dan kan de omgevingsplan worden gewijzigd. We willen niet dat bedrijven verdwijnen of stoppen. We denken als we deze visie hebben mogelijkheden hebben in een gebied bijvoorbeeld waar nu de voetbal zit. Er zijn ook bedrijven die watergebonden zijn. We hebben de handschoen aangereikt om mee te denken over probleemoplossingen als autoverkeer. We moeten met elkaar er samen over nadenken. Wat kan niet en wat zou wel kunnen.” Aanwezigen konden in het twee deel in discussie bij tafels met tekeningen.

Tekst gaat verder onder tweet.

Planning
Hoe nu verder? In het najaar van 2019 komen er themabijeenkomsten. Er komt een klankbordgroep en daarna gaat er een concept-omgevingsvisie naar de gemeenteraad. Het college wil de Nieuwe Omgevingswet per 1 januari 2021. Spek hoorde veel reacties over de haalbaarheid, suggesties en kritiekpunten. “Dat is een mooie proces vanavond en daar gaan we rekening mee houden bij onze planvorming”, aldus Spek in zijn slotwoord, die de Ontwikkelvisie Sliedrecht graag wil gaan gebruiken na akkoord van de gemeenteraad voor de concept-omgevingsvisie (nu nog bestemmingsplan geheten – red.)

Plaats een reactie

*=Verplicht veld