SLIEDRECHT – Al snel werd één punt duidelijk. PRO Sliedrecht ziet bouwen over het spoor écht niet zitten. “Dan is de grens weg. Dan worden we groot en geen dorp meer”, stelde fractievoorzitter Peter de Borst (PRO Sliedrecht). Moet het dorp nog groeien? is dat nodig of is het dorp op den duur uitgegroeid? De lokale partij presenteerde dinsdagavond 4 juni 2019 hun Woonvisie in een zaal van het Griendencollege en ging daarover in gesprek met aanwezigen. Deze visie was uitgewerkt door een werkgroep ondersteund door experts Philip Kroon (beleidsadviseur Tablis Wonen) en Aaike Kamsteeg (oud-wethouder Dordrecht en Zwijndrecht). Het ging ook over voorzieningen, soorten huizen en locaties. Verder natuurlijk over visie, passie en toekomstbeeld. Op de avond kwamen een dertigtal mensen af.
Voorzitter Timo Pauw (PRO Sliedrecht) aan het woord. Gewerkt werd met stellingen en de zaal kon ruimschoots meepraten. Dat deze avond twee dagen voor de gemeentelijke avond over de Ontwikkelingsvisie valt, is volgens PRO Sliedrecht toeval. “De datum stond al vast”, volgens fractievoorzitter Peter de Borst (PRO Sliedrecht). (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)
Kroon lichtte toe dat de woningcorporatie móet bijdragen aan een Woonvisie. Kamsteeg vertelde dat de provincie een stevige vinger heeft in de bouwplannen binnen, die plannen graag ziet volgens hem binnen de huidige bouwcontouren. “Er wordt getoetst aan de regionale Woonvisie. De provincie zit strak in de toetsing”, aldus Kamsteeg. In zaal zaten naast (raads)leden van PRO Sliedrecht, ook (raads)leden van de PvdA Sliedrecht en D66 Sliedrecht. Het aantal (oud-)wethouders in de zaal was hoog en zij spraken met kennis en ervaring.
Tekst gaat verder onder tweet.
Hoe wonen we over een aantal jaar in Sliedrecht? Is er genoeg ruimte om te bouwen? Waar dan? Of is het dorp straks uitgegroeid? Discussie op de avond van PRO Sliedrecht en hun Woonvisie. Naar aanleiding van stellingen werd gediscussieerd (Foto's Peter Donk / Sliedrecht24) pic.twitter.com/fwzUiW9IqM
— Sliedrecht24 (@Sliedrecht24) June 4, 2019
Uitgegroeid
In Sliedrecht ten zuiden van de Betuweroute zijn er nog voldoende bouwmogelijkheden. Bouwen ten noorden van de Betuweroute is daarom en niet alleen daarom niet nodig. “1600 woningen die nu in de regionale Woonvisie staan, waar je die kwijt moet. Doe je best om goede locaties te vinden waar het goed wonen is. Het kan betekenen dat je op een gegeven moment zegt ‘Sliedrecht uitgegroeid. Dat gaat een keer gebeuren. Ook met Papendrecht. Dat is voorlopig niet aan de orde, maar dat moet je dan wel aanvaarden”, sprak Kamsteeg, die meegaf dat een stukje groei belangrijk is voor het overeind houden van voorzieningen. Een toehoorder opperde dat veel ouderen op zichzelf blijven wonen (gingen voorheen naar een seniorenwoning volgens de toehoorder) en dat geeft volgens hem een ‘stille woningnood’.
Appartementen
Starters in Sliedrecht aan het kortste eind was de tweede stelling. Kroon: “Ik twijfel daar erg aan. Ik kijk wat er op ons afkomt. Hoeveel jeugd komt daar op af. Hoelang moet iemand nu wachten? We vinden twee jaar wachten redelijk. De jongeren zitten daar ruim onder.” Kamsteeg had daar ook een visie over. “Corporaties kunnen ook proberen om ouderen in een grote eensgezinswoning laten doorstromen door appartementen voor senioren te bouwen. Daar moeten corporaties goed over nadenken. Niet elke oudere wil naar een appartement om in de eigen sociale omgeving te blijven wonen. Je zou kunnen denken aan de wat hogere huurwoningen, deze appartementen kunnen een doorstroming geven. In onze regio staan veel ‘goedkopere woningen’. Er vallen volgens fractievoorzitter Peter de Borst (PRO Sliedrecht) jongeren buiten de boot in Sliedrecht, die net te veel verdienen voor huur bij Tablis Wonen en net te weinig om te kopen.
Dorp uit?
“Wonen in Hardinxveld-Giessendam of in een andere Drechtstad. Ik zou wel gek zijn”, was stelling 3. Kamsteeg: “Eerlijk gezegd denk ik dat als mensen in Sliedrecht willen blijven wonen en er echt wel een plaats is. Dat is op het platteland veel lastiger. Daar moeten de kinderen wel het dorp verlaten en dat is voor de sociale samenhang niet leuk.” Er zijn kinderen van families die in Sliedrecht geen woning te vinden. Iemand vroeg om het kunnen plaatsen van een ark. “Hoe krijg ik die weer op het water?” Fractievoorzitter Anton van Rees (PvdA) ziet de ark als een prima oplossing. “Maar ik zou geen plaats weten waar je die kwijt kan, waar ga ik dat vinden?”, aldus Van Rees. Venis stelde aan de orde dat als je 30.000 arbeidsplaatsen in de Drechtsteden wil, je wel moet weten waar je dan gaat bouwen. “Moet je beschikbare industriegronden invullen als woningbouwlocatie. Dat doe je zo maar niet, maar het is wel ‘een stationslocatie’. Maar waar laat je dan weer de bedrijven?”, sprak Venis. Van Rees: “Soms is het een noodzakelijkheid. Als kinderen het dorp uitgaan, gaan ouders erachter aan. Dat kan zijn om zorg.” Wethouder Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht): “Ik hoop wel dat ik in mijn dorp oud mag worden. Je bent verknocht aan je omgeving en dat speelt ook een rol.” Er zouden volgens Kamsteeg complex(en) moeten komen waar ouderen kunnen wonen met directe zorg in de buurt. “We hebben te maken met een grotere groep is die een beroep doet op de zorg. Er komt een moment dat we zeggen ‘dit kunnen mantelzorgers niet meer nu is het tijd voor professionals”, vulde wethouder Visser aan.