‘Chemours wil voorbeeld worden binnen de chemische industrie’

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Chemiebedrijf Chemours heeft zaterdagavond 1 juni 2019 gereageerd op vragen van Sliedrecht24 rond de toegestane lozing door de minister. Chemours zegt graag de situatie te willen verbeteren. “Door goed te luisteren naar de belanghebbenden zoals omwonenden en de politiek heeft Chemours vorig jaar besloten om een voorbeeld te worden binnen de chemische industrie. De bijbehorende doelstelling van Chemours is om de uitstoot van stoffen als GenX zoveel mogelijk terug te dringen – met ten minste 99% ten opzichte van wat er in 2017 werd geëmitteerd”, legt woordvoerder Harmen Geers van Chemours uit. Om dat doel te bereiken, wordt €75 miljoen in deze fabriek in Dordrecht geïnvesteerd. Geers: “We liggen voor op schema.”

Chemours aan de overzijde van de Beneden-Merwede bij Sliedrecht. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Over de extra vergunning door de minister zegt Geers: “Wij begrijpen dat men daar vraagtekens bij zet, maar het is belangrijk dat men zich het volgende realiseert. Deze beslissing gaat niet om actieve of extra emissies, maar om uit de lucht op ons terrein neergeslagen emissies van GenX die vervolgens met het regenwater wegspoelen. Dat wegspoelen wil RijksWaterstaat reguleren middels een extra vergunning. Voor de emissies van GenX naar de lucht heeft Chemours altijd een vergunning gehad en onze emissies zijn altijd ruim onder de vergunde limieten gebleven.” Volgens Geers wordt dat steeds minder. “We zijn bezig om ook de emissies naar de lucht te filteren. Daardoor zal de uitstoot en daarmee de neerslag van GenX sterk afnemen en zal er dus ook minder van ons terrein afspoelen”, aldus Geers

Emissies
Deze maatregelen passen volgens Geers in de doelstelling van het reduceren van de uitstoot van GenX door Chemours met 99% voor het einde van 2020 en van alle organische fluorstoffen met 99% tegen 2030. Geers: “Afvalwater uit het productieproces van Chemours wordt nu al heel efficiënt gefilterd, voordat het overgaat in de gemeentelijke rioolwaterzuivering (de indirecte emissie) – waardoor in 2018 het gehalte aan GenX-stoffen in die emissies al met meer dan 90% is gedaald. Kortom: Chemours werkt er hard aan om alle, directe en indirecte, emissies van stoffen als GenX naar lucht en water zo dicht mogelijk naar nul te brengen als de technologie ons toestaat – en om deze technologie nog verder te verbeteren. Over de voortgang van deze maatregelen zullen we de buitenwereld actief blijven informeren.”

Geen reactie
Op de protestactie Retour Afzender met emmers ‘vervuilde’ grond reageert Geers niet. Elke zaterdag wordt op deze wijze gedemonstreerd. De emmers grond worden geleegd voor de poort bij Chemours aan de Baanhoekweg. Zaterdag 1 juni 2019 gebeurde dat voor de derde keer.

1 gedachte over “‘Chemours wil voorbeeld worden binnen de chemische industrie’”

  1. Al in 2006 vroeg de Werkgroep Derde Merwedehaven (lees Vollenbroek) om een tweede therminal converter om uitstoot vergelijkbaar met verboden strijdgassen, op hoge temperaturen te verbranden. Dat hoefde toen niet van de provincie vanwege de hoge kosten. Tot aan de Raad van State verloren we dat. Hij komt er nu wel. Actievoeren heeft dus wel degelijk zin. Die 75 miljoen om uitstoot te verminderen, hoeveel % is dat van de winst van 5 jaar? Of hoeveel % van de omzet? Ze doen hun best wordt gezegd. Maar dat is toch niet meer als normaal als je weet wat er in het verleden gebeurd is? Er is geen financiële prikkel om minder uit te stoten dus moet dat via acties en minimalisaties van vergunningen

Plaats een reactie

*=Verplicht veld