SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht houdt samen met de projectpartners maandag 20 mei 2019 de eerste inloopbijeenkomst van 16.00 – 20.00 uur in het Griendencollege, Prof. Kamerlingh Onneslaan 109, over de eerste stappen die worden gezet rond de verduurzaming en de herinrichting van een deel van de wijk Sliedrecht-Oost. “We halen de toekomst de wijk in. Een toekomst waarin onze energiebehoefte tot een minimum beperkt wordt en waarin we onze energie zoveel mogelijk duurzaam opwekken door aansluiting op het warmtenet”, zegt wethouder Ton Spek (CDA) van Milieu en Duurzaamheid.
Het gebied waar het nu om gaat is de Vogelbuurt-Noord, Vogelbuurt-Zuid en de Professorenbuurt in Sliedrecht-Oost. (Kaart gemeente Sliedrecht)
De gemeente Sliedrecht beseft dat daarvoor best wat stappen voor moeten worden gezet. Spek: “Dat doen we samen! Wij zijn er om te helpen om die toekomst te bereiken. Met de aanleg van het warmtenet, maar ook als vraagbaak, met advies, en met een subsidiebedrag, waar ook je van kunt profiteren. In de komende jaren nemen we de bewoners mee in deze ontwikkelingen en laten ze zien wat dit voor de wijk betekent en waar je mét ons de stap kunt zetten naar een toekomstbestendige, fijne wijk. We combineren de verduurzaming met de herinrichting van de wijk. Zo beperken we de overlast zo veel mogelijk en maken we grote stappen vooruit met uw wijk.”
Programma
In de middag en avond gaan betrokkenen met de inwoners in gesprek over verschillende onderwerpen en volgen antwoorden op veel vragen. Wat gaat woningcorporatie Tablis Wonen doen in het kader van een toekomstbestendige wijk? Hoe wil de gemeente tot een nieuw ontwerp van de wijk komen en hoe wordt u daarbij betrokken? Wat is een warmtenet en wat betekent de aanleg in de wijk? Waar gaat de energietransitie precies over? Hoe wilt u meedenken over de toekomstbestendigheid van uw wijk? Kunt u ook aansluiten op het warmtenet? En wat is daar voor nodig? En wat zijn andere mogelijkheden? Spek: “Bij de inloopbijeenkomst hebben wij wellicht niet alle antwoorden. We gaan ervoor zorgen dat die er in de komende periode gaan komen. Met deze eerste bijeenkomst starten we de samenwerking en het proces om te komen tot de toekomstbestendige wijk. Meer contactmomenten volgen zeker!”
Warmtenet
Nog wat meer uitleg, die staat in een folder die in de wijk is bezorgd. Een warmtenet is een ondergronds netwerk dat bestaat uit goed geïsoleerde leidingen waar warm water door stroomt. Dat warme water wordt gebruikt om woningen en gebouwen in de directe omgeving te verwarmen. In de woning haalt een warmtewisselaar de warmte van het net om die over te zetten naar de leidingen in huis (radiatoren en het systeem voor de productie van warm water voor baden, douches enzovoort). Na gebruik gaat afgekoeld water door de leidingen terug naar HVC waar het opnieuw wordt verwarmd. Het warmtenet in Sliedrecht wordt gefaseerd aangelegd. Allereerst wordt deze aangesloten op een tijdelijke warmtecentrale en op termijn een aardwarmtebron. Verwarmen via het warmtenet is straks met de aansluiting op de duurzame aardwarmtebron tot 95% schoner dan verwarmen met aardgas.
E-mailadres
Als eigenaar van een woning sta je natuurlijk zelf aan het roer in de keuzes die je wilt en kunt maken om uw huis te verduurzamen en in de toekomst van het aardgas af te gaan. De gemeente geeft aan om mee te denken met wat voor jou de mogelijkheden zijn. Wie nu al vragen heeft, kan een e-mail sturen naar: duurzaamwonen@sliedrecht.nl
Valt het gedeelte van Sliedrecht-Oost, waarin o.a. de Kievitlaan, de Leeuweriksingel en de J P Thijssesingel liggen ook in dit gebied? En zo neen, wanneer wel?
Ik heb in ieder geval geen voorlichtingsmateriaal van de gemeente gekregen.