Baggerindustrie centraal tijdens Baggerfestival

SLIEDRECHT – Op vrijdag 3 en zaterdag 4 juli staan verleden, heden én toekomst van de baggerindustrie centraal tijdens het Baggerfestival 2015. Het festijn vindt plaats bij de haven en in het centrum van Sliedrecht; de bakermat van de baggerindustrie. Voorzitter van het Stichting Baggerfestival Sliedrecht Jan Huijbers geeft alvast een preview.

Voorzitter Huijbers (rechts) in gesprek met Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen (Foto via Bouwend Nederland)

Naast allerlei feestelijkheden presenteren het Sliedrechtse bedrijfsleven en het onderwijs zich tijdens het Baggerfestival.

Economisch belang
“Een geweldig initiatief dat een voor Nederland en talloze andere landen onmisbare industrie in het zonnetje zet”, aldus Huijbers, die in het dagelijks leven directeur van all-round waterbouwbedrijf Van den Herik uit Sliedrecht is. “Baggeren is van bijzonder groot economisch belang. Nederland kan zijn rol als distributieland alleen waarmaken als het vervoer over water ongehinderd kan plaatsvinden. Zonder baggeronderhoud slibben de grote zeehavens dicht, en zou het vaarwegennet grotendeels onbruikbaar zijn voor de zee- en binnenvaart. Minstens zo belangrijk is dat bagger de doorstroming van het water belemmert. Daardoor kan het water niet snel genoeg weg, wat kan leiden tot wateroverlast.”

Aanbod
Huijbers vervolgt: “Dat geldt overigens niet alleen in Nederland, maar voor de hele wereld. Zo’n 70 procent van de wereldbevolking woont namelijk in een delta, waarbij het baggeren van cruciaal belang is voor economische kansen en bescherming.” Het aanbod van evenementen tijdens het Baggerfestival is divers en aantrekkelijk voor jong en oud. Lokale bedrijven openen hun deuren, er zijn muzikale optredens, een braderie, activiteiten op en rond het water, rondleidingen en proeverijen. “Het enthousiasme van alle partijen in de projectgroep is groot. Wij hebben allemaal dezelfde drive: om met elkaar een succesvol Baggerfestival neer te zetten.”

Tekst en foto: bron Bouwend Nederland

Plaats een reactie

*=Verplicht veld