(Archieffoto politie Drechtsteden Buiten)
Veilig oversteken; een garantie of smeekbede?
Met enige regelmaat verbaas ik mij, samen met een grote groep andere betrokkenen, hoe er omgegaan wordt met de veiligheid bij oversteekpunten. Met name de zebrapaden die grenzen aan scholen.
Kinderen moeten op vroege leeftijd leren hoe verkeer en veiligheid in elkaar zit. Dit om toch tot op zekere hoogte een bepaalde garantie te geven dat ze veilig op plaats van bestemming aankomen. Waarom wordt er dan als volwassenen zo laks met de veiligheid van onze kinderen, tevens ook ouderen en alles daar tussen in, omgegaan?
Te vaak zie ik ouders in hun auto’s langs een zebrapad rijden zonder oog te hebben voor de netjes wachtende mensen die niet meer over durven te steken zonder dat de auto in volledigheid gestopt is. En ja, ik benoem bewust de ouders in de auto omdat er vaak eigen kinderen in zitten die te laat voor school zijn en dan nog even gauw doorrijden.
Nog even gauw wat eten naar binnen werken, een appje versturen of bellen achter het stuur moet ons het vertrouwen geven dat kinderen veilig durven en kunnen oversteken bij een zebrapad?
Al jaren schijnt het punt bij de Henri Dunant school als een van de aandachtspunten bekend te zijn. Echter is dit zeker niet het enige punt. Ouderen die vaak snel het zebrapad opschieten vanuit het fietspad en verwachten dat ze gelijk kunnen oversteken. Auto’s die even gauw hun kinderen eruit zetten op het fietspad waar andere kinderen dan weer de weg op moeten om deze auto te ontwijken.
Ik vraag dan ook aan ieder die dit leest eens rekening te houden met de voetgangers die veilig naar hun bestemming willen komen. Neem je tijd, houd extra rekening bij het naderen va zebrapaden, met extra specifiek die bij schoolgebieden.
Ellis Moonen
Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op online krant Sliedrecht24 is verschenen.
Redactie Sliedrecht24
Is dat meneer Esselink van dat computerbedrijf?
Die rijdt zelf altijd 50 kilometer of als het kan nog sneller door dezelfde wijk in de 30 kilometerzone. Over het wachten op een klapper gesproken!
Probeer eens de hoepel uit te rijden richting Thorbeckelaan als er een bus geparkeerd staat.
Je ziet echt niks aankomen of je moet half met je auto op de Thorbeckelaan gaan staan.
Dit is echt levens gevaarlijk!
Het wachten is op de klapper.
Ook voor de fietsers is het niet altijd veilig. In de Rembrandtlaan wordt veel te hard gereden, door de flauwe bochten die in die weg zit rijden de auto’s vaak half over het fietspad. Ook heeft de Rembrandtlaan zo ongeveer elke 100 meter een zebrapad, dus waarom zo achterlijk hard rijden?
Ik zeg heel Sliedrecht op 30! Dat maakt ons dorp weer een beetje prettig.
Op de Deltalaan is het ook n drama bij de oversteekplaatsen/zebrapaden.
Slecht overzicht en grote bussen die vlakbij het zebrapad parkeren waardoor het zelfs niet te zien is of er iemand wil oversteken.
Ik heb nu standaard n zaklamp in me jas zitten om als het nodig is, te schijnen op de auto die zo hard rijd. Het is echt ongelofelijk dat als je er staat en zo n paar auto’s aan je voorbij rijden zonder schaamte of maar wat afremmen.
Gelukkig zijn er ook nog genoeg mensen die wel opletten en wel stoppen maar het is wachten op…..
Dan zullen we het maar niet over de puinhoop (4 x per dag) in de Zuiderzeestraat hebben.
De Johannes Calvijn school met ongeveer 600 leerlingen!
Chaos met auto’s die overal neer gegooid worden, gele strepen…..nooit van gehoord en op de stoep parkeren, voor de uit en ingang van de parkeergarage…..het maak allemaal niet uit.
Als je maar dicht bij de school staat, en het liefst allemaal nog met een draaiende motor!!
Nu…dat is het ene ding, maar dan als de school uit gaat. Het lijkt wel een gekkenhuis wat losgelaten wordt.
Kinderen rennen en lopen en fietsen dwars door draaiende auto’s heen, want hele hele spul moet namelijk draaien in een doodlopende straat!!
Dat het allemaal nog goed gaat is onbegrijpelijk, tot het een keer goed mis gaat. Dan is het lijden en last.
Ellis Moonen, helemaal gelijk, soms lijken zowel automobilisten (ook sommige fietsers!) te denken dat ze alleen op de wereld zijn, of in ieder geval denken dat ze overal voorrang hebben.
Tevens moet ik er toch ook op wijzen dat sommige situaties zo onoverzichtelijk zijn (gemaakt !), dat het voor automobilisten een crime is om alles te kunnen zien.
Neem de stoep van de Thorbeckelaan,n, zeker bij drukte en vooral in het donker, twee-richting fietspad, voetpad (hard lopende sporters ) als je vanaf de dijk af wilt slaan naar de Thorbeckelaan, is de situatie soms bijna niet meer te overzien,
Je moet voor je kijken, achterom, weer voor je kijken, en dan maar hopen dat ht goed gaat vanaf de westkant ook rekening houden met tegemoetkomend verkeer.
Ook anders, vanaf de Thorbeckelaan de dijk op, weer dat niet al te best overzichtelijke dubbele fietspad en voetpad, moet je heel goed opletten, en dan nog komt er een snelle fietser aan, op z’n E-bike, zonder verlichting, dan is het toch erg moeilijk om alles netjes te doen, ook al doe je nog zo je best.
Zebrapaden? al staat er iemand die (nog) niet over wil steken stop ik toch maar, aan de andere kant zijn er veel voetgangers die geconcentreerd met hun hoofd naar beneden op hun schuifplank / smartphone kijken en zonder op of om te kijken oversteken, dus voor de zekerheid; altijd maar stoppen.
Als fietser ervaar ik ook al deze situaties, maar ook als automobilist.
Tja en lopend eigenlijk hetzelfde verhaal.
Beste medebewoners,
Verkeersveiligheid is heel belangrijk, zoals hierboven wordt beschreven kunnen de automobilisten beter opletten bij de zebrapaden.
Echter wat mij ook opvalt is ook dat vaak fietsers – ook al hebben zij geen voorrang – dit toch nemen, met name bij de rotondes.
Ook zie ik regelmatig ouders met hun kindjes samen fietsen en nemen de ouders ook de voorrang, terwijl zij dienen te wachten.
Dan moet ik gelijk denken: jong geleerd oud gedaan, geef alstublieft ook het goede voorbeeld. Het gaat om ieders veiligheid en als onze kinderen het verkeerd wordt aangeleerd, waar blijven we dan?
Of fietsers die de rotonde in tegengestelde richting nemen, dat verwacht niet iedere automobilist, dus een verhoogd risco op ongelukken.
Daarom moeten wij met zijn allen zorgen dat we veilig deel kunnen nemen aan het verkeer en ieder zijn verantwoording nemen voor onze veiligheid.
Helemaal mee eens! Wanneer we allemaal dit te harte nemen komt dit de verkeersveiligheid ten goede en niet in de laatste plaats voor onze jongste inwonertjes.
Deze ingezonden brieven blijven echt nodig in Sliedrecht.
U heeft helemaal gelijk Ellis Moonen.
Ik heb een keer voor de gemeenteraad ingesproken voor de gemeenteraad betreft de onveiligheid voor voetgangers in Sliedrecht.
Niks is veranderd, de onveiligheid blijft. Ook de ergenissen en het onveilige gevoel blijven helaas tot op de dag van vandaag.
Mooi geschreven Ellis, dank voor je snelle reactie hebben het nog over gehad. Ook vanmorgen zo malloot die zat te appen en met hoge snelheid bijna moeder en kind aanreed op de zebrapad. Er moet echt eerst een dode vallen, voordat ze er wat aan gaan doen. Zeker vrachtwagens en tractoren met zand, die best hard voorbijrijden. De betreffende persoon die over de veiligheid gaat hier in Sliedrecht moet eens komen observeren in de morgen wat er allemaal gebeurt.