Wethouder Goverde: ‘Enorme kans om partners met elkaar te verbinden’

door Peter Donk
SLIEDRECHT – In een beeldvormende vergadering is in de aanloop naar een raadsbesluit woensdagavond 25 november 2020 het raadsvoorstel om het pand van jongerencentrum Elektra / Stichting Open Jeugdwerk Sliedrecht (SOJS) aan Stationsweg 4 op te gaan knappen, binnen en buiten, besproken. Gesproken werd onder meer over het geld, € 1,6 miljoen, (mogelijke) partners die het pand willen gaan gebruiken en de toekomstige exploitatieafspraken. 

Wethouder Ed Goverde (PvdA) van Gemeentelijk vastgoed opende de avond, waarbij het draaide om het verbouwingsplan van jongerencentrum Elektra. (Archieffoto Peter Donk/ Sliedrecht24)

Na de wethouder gaf Walter Rozendaal, coördinator vastgoed bij de gemeente Sliedrecht een korte presentatie op hoofdlijnen. Het pand moet multifunctioneel worden en aan alle duurzaamheidseisen gaan voldoen. “Ook de toegankelijkheid moet worden vergroot en de mogelijkheid om meerdere activiteiten in het pand onder te brengen”, vertelde Rozendaal in een ‘platgeslagen’ presentatie. 

Positief
De raad kon daarna vragen stellen aan de aanwezigen. Dat waren naast Goverde en Rozendaal ook Michael Kraaijeveld en Nathalie Verhoef, de twee bestuursleden van SOJS waren uitgenodigd om aan de vergadering deel te nemen. Kraaijeveld: “Het pand is nu vrij groot en wij hebben niet alle ruimte nodig. Als wij wel de regie kunnen houden, dan staan we er wel positief tegenover.” “Waarom zou je de ruimte niet multifunctioneel inzetten. We staan er positief in en we zijn heel hard toe aan een verbouwing”, sprak Verhoef. “Dan hoeven we niet steeds naar het gemeentekantoor te bellen als het weer eens lekt”, vulde Kraaijeveld aan.

Kosten
Om het pand optimaal voor de toekomst in te kunnen zetten, wordt voor de aanpassingen binnen en buiten € 1,6 miljoen euro gevraagd in het raadsvoorstel. “Ik schrik van het bedrag. Dat heb ik niet in mijn achterzak”, sprak burgerraadslid Gert Jongeneel (Slydregt.NU). Goverde: “Het kost veel geld. Je hebt te maken met duurzaamheidseisen, beter toegankelijk maken… kortom de rekening loopt snel op. Het vertimmeren van een gebouw van Elektra praat je over serieus geld. We zetten het pand in voor maatschappelijk gebruik. Je zult er altijd linksom of rechtsom geld moeten bijleggen bij een exploitatie. Waarbij SOJS de hoofdgebruiker is. Met hen overleggen we hoe we de exploitatie gaan doen”, legde Goverde uit. Met SOJS wordt gesproken over een nieuwe huur- en exploitatieovereenkomst. Goverde: “Zij moeten de huur kunnen blijven betalen en dat betekent dat we ze niet het vel over de neus moeten halen.”

Samen
Burgerraadslid Joop de Vries (CDA) was blij dat het pand werd aangepakt. “Jongerenwerk heeft een andere beleving. Is het goed te combineren met andere maatschappelijke activiteiten?”, vroeg De Vries. Goverde: “Ik zie dat SOJS ook veel dingen buiten doet.” Verhoef: “We hebben met doelgroepen te maken en dan is het niet handig dat daarnaast een clubje met kinderen aan het knutselen is. Sommige delen hebben een eigen toilet, zoals het eetcafé. Doelgroepen zoals de taalgroepen zitten in de ochtend. Soms passen doelgroepen wel bij elkaar. We moeten het afwegen. Het vraagt van ons kwa beheer ook heel wat. Dat gaan we ook met de gemeente bespreken. Er zullen duidelijke afspraken gemaakt moeten worden, zoals over sleutelgebruik.”

Organisch proces
PRO Sliedrecht wilde weten welke partners zijn benaderd. Goverde: “Er zijn gesprekken gevoerd met het Creatief Centrum bestuur en partners in dat gebouw aan de Maaslaan. Er zijn al creatieve workshops van SOJS, mensen van het repair café, die willen graag in de bibliotheek blijven, maar met de bibliotheek is ook gesproken. Mogelijk is er samenwerking te zoeken en hun ding te doen. We zijn nog in gesprek. Ik noem het een organisch proces. Als je iets goeds nieuws neerzet, dan levert dat reuring en aanloop op. Ik denk dat als je dit pand goed in de maatschappelijke markt zet een enorme kans hebt om maatschappelijke partners meer aan elkaar te verbinden.” Goverde benadrukte dat nog met mogelijke partners wordt gesproken en dat er nog geen afspraken zijn.

Brandveiligheid
Raadslid Sjors van Wijngaarden (VVD) vroeg naar de brandveiligheid. “Er is een ruimte afgesloten die niet brandveilig was. We werken aan verdere verbetering, maar het pand mag gebruikt worden”, lichtte Goverde toe. SOJS heeft aangegeven sommige ruimtes straks bij een verbouwing graag te behouden.

Pandgebruik
Burgerraadslid Marja Bouwmans (D66) wilde weten wat SOJS nodig heeft om de basis, de activiteiten, te kunnen behouden. Kraaijeveld: “Wij willen graag wel de regie hebben wie in het pand komen.” Bouwmans: “Krijg je de regie en kan je dat benutten?” Kraaijeveld: “Wij zijn er bij betrokken.” Raadslid Jan Visser (SGP-ChristenUnie): “Als een activiteit terugloopt, zorgen jullie er dan voor dat die kosten gedekt worden. Is het de juiste insteker dat je als hoofdgebruiker moet bepalen wat er in dit pand gebeurt. Een deel van de Sliedrechtse bewoners gaan niet gemakkelijk over de drempel, vanwege de uitstraling. Hoe kijkt SOJS daar tegenaan? Wat kan je bedenken om het publiek makkelijker over de drempel te trekken? En wil SOJS de activiteiten uitbreiden in de toekomst?” Goverde: “Als het gaat om hoofdgebruik… de gemeente zit daar zuiver in… is SOJS leidend. Dat neemt niet weg dat we gaan praten over de exploitatie. Wat is de zeggenschap van SOJS en op welk terrein ligt het op het bordje van de gemeente. Ik zie kansen! Er hoort geen drempel te zijn. Als het gaat om het beeld van Elektra en SOJS… er zullen ongetwijfeld beelden over het verleden zijn. Deze organisatie doet in de brede zin van het jongerenwerk goed werk. Het kan partijen gaan verbinden. De kerk zou zo maar in een lege zaal kunnen vergaderen.” Kraaijeveld: “We werken al jaren aan de beeldvorming. Mensen worden ouder… het is ook niet meer zoals het in het verleden was.” Fractievoorzitter Anton Huijzer (PvdA) vond dat Visser het verleden achter zich moest laten. “Ik vind deze discussie uitermate vervelend”, sprak Huijzer.

Snel buitenkant?
Fractievoorzitter René de Munck (D66) vroeg zich af of SOJS zich gebonden voelt aan de locatie Stationsweg. Volgens SOJS is er in Sliedrecht geen andere plaats om hun activiteiten uit te voeren. De Munck stelde de vraag in verband met de kosten voor SOJS. PRO Sliedrecht vroeg zich af of de buitenkant al sneller kan worden opgeknapt. “Ik zou het liefst morgen willen beginnen. Het pand staat er al te lang haveloos bij. Als je een dergelijk pand gaat opknappen dan breng je de binnen- en buitenkant bij elkaar”, reageerde Goverde. Rozendaal was het er mee eens. “Als je alleen aan de buitenkant begint, dan krijg je veel gedoe rond planning. Denk aan de entree. Het is niet zo maar los te koppelen. Dit kan je eigenlijk niet goed los van elkaar knippen”, aldus Rozendaal, die denkt ook dat de kosten hoger uitvallen. Verhoef pleitte voor goede isolatie, zodat activiteiten naast elkaar kunnen plaatsvinden.  Huijzer wilde weten of de activiteiten van SOJS gevaar lopen bij een verbouwing. Goverde: “Ook dat is een uitwerking, waar we nog met SOJS in gesprek moeten. Dat zal best een puzzel zijn. Maar dat niet het jongerenwerk stil leggen. Activiteiten in het gebouw gaan we als gemeente met SOJS om de tafel. Over het verleden achter ons laten… de constatering van de heer Visser is wel terecht, er hing een kaartje of label aan, de nieuwe positionering biedt een kans om dit achter je te laten. Ik heb eigenlijk nog nooit iemand gesproken die zei daar bij Elektra moet je niet komen, dat moet plat.” Fractievoorzitter Cees Paas (SGP-ChristenUnie) kon uit eigen ervaring zeggen dat zijn kinderen buiten school gebruik maken van de activiteiten van SOJS. “In deze periode hebben we gekozen… We pakken het samen aan en een meerwaarde heeft voor de jeugd van Sliedrecht.” Paas pleitte voor marktconforme huur samen met subsidie. Volgens Rozendaal is dat een hele uitdaging. Goverde wilde graag in de volle breedte de raad vertellen over het vastgoed meer te vertellen over de geldstromen. 

Verantwoordelijk
De Vries refereerde naar SOJS, wie aansprakelijk is. “Het is een stichting”, sprak De Vries. “Er zijn risico’s en aansprakelijkheden voor de gemeente en SOJS. We moeten dat opfrissen en goed herijken. Daar moeten we het gesprek voeren. We willen niet dingen naar ons toetrekken of bij SOJS neerleggen. Het loopt goed en dat moet je bewaken en op voortborduren in de nieuwe situatie”, aldus Rozendaal. Fractievoorzitter René de Munck (D66) kreeg het gevoel dat het bestuur van SOJS tegen de muur is gezet. “Zo zijn we niet met elkaar getrouwd”, aldus De Munck. Goverde: “We trekken samen met het bestuur van SOJS op. Ik vind het niet aan de orde dat we het bestuur van SOJS tegen de muur zetten of zouden gaan zetten. Misschien willen ze er zelf wat over zeggen.” “Ik hoor een ander stemgeluid bij de heer Rozendaal”, refereerde De Munck. PRO Sliedrecht herkende zich niet in de situatie, die D66 schetste. De Vries gaf mee dat de aansprakelijkheid goed geregeld moet worden. “Medewerkers van SOJS zijn ook vrijwilligers in het bestuur”, sprak De Vries.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld