Verhalenverteller De Borst houdt ’thuiswedstrijd’ in HEMA-restaurant

SLIEDRECHT – Vier verhalen kregen de bezoekers donderdagmorgen 5 augustus 2021 te horen van verteller Peter de Borst. Op de ochtend in het HEMA-restaurant aan de Kerkbuurt was een zestiental belangstellenden afgekomen. Bezoekers kregen van de HEMA Sliedrecht tijdens het luisteren een gratis tompouce. 

Uit het hoofd, vol woordenspel en mimiek, voerde Sliedrechter De Borst met passievolle energie de luisteraars mee in zijn verhalen. Met zijn bedrijf Gaafwoord (trouwambtenaar, ceremoniespreker, verhalenverteller en reminiscentiewerker – red.) vertelt hij regelmatig verhalen in het land. (Foto Sliedrecht24)

Het initiatief met als motto ‘Kom erbij!’ was genomen door stichting Samen voor Sliedrecht, HEMA Sliedrecht en Peter de Borst. Het was de eerste keer dat hij een ‘open vertelling’ deed. De Borst sprak van een try-out. Familie van de verteller onder wie zijn moeder en zijn vrouw waren aanwezig.

Sprookje
De Borst opende met een sprookje over een koninkrijkje in Europa. Koning Wijsheid had geen opvolger. Gewone mensen maakten kans onder wie Hans. Hij werd uitgenodigd op het paleis. Samen met anderen. Ze kregen een opdracht om zaadjes in een pot te zaaien en later zou de selectie plaatsvinden. Hans snapte er niets van. De koning zocht toch geen tuinman? Bij Hans groeide niets. Met stugge tegenzin ging hij terug naar het paleis. Toch koos de koning uiteindelijk voot Hans, die niets had in tegenstelling tot de anderen. De zaadjes waren namelijk doodgekookt. Hij was de enige die precies had gedaan wat de koning vroeg. De anderen hadden de koning bedrogen. De koning koos daarom Hans als koning.

Kunst
Vervolgens vertelde De Borst een legende, waarbij waarheid en verzinsels door elkaar liepen. De Borst vertelde met een vlotte babbel zijn verhalen. De kunst van het vertellen, ligt hem wel. Door soms wat ‘uitstapjes’ in zijn tekst, sloten sommige zinnen niet aan op de volgende zin. Door gebruik te maken van klemtoon,  mimiek en het ‘rekken’ van bijvoeglijke naamwoorden bouwde hij terecht de spanning op. Het aanwezige publiek hing aan de lippen van De Borst. Hij kreeg na elk kwartierverhaal een applaus. 

Eigen verhalen
De Borst schreef vroeger weleens gedichten. Nu schrijft hij zelf verhalen. Tot soms in details vertelde hij één van zijn zelf bedachte historische verhalen aan de toehoorders in de HEMA Sliedrecht. Een verhaal dat hij nog niet eerder had verteld en alleen online via de computer had gedeeld. In zijn verhaal wist hij de spanning op te bouwen, zorgvuldig zijn woorden kiezend. Dat leverde aandachtig luisterende mensen op bij deze try-out. 

Lokaal
Hij sloot zijn uur vertellen af met een verhaal over Kinderdijk. De Borst ging terug naar het toenmalige Elshout. Het verhaal ging over de regio, de Alblasserwaard en de steden van toen. De inwoners zagen dat de dijk slechter werd en sloegen alarm bij ‘de hoge heeren’ in Geertruidenberg en Dordrecht. Toen kwam de St. Elisabethvloed, die alles overspoelde. Het water zakte later en mensen probeerden te redden wat er te redden was. Spannend werd het toen een kat op een mandje drijvend op het water heen en weer sprong. In het mandje lag een meisje. Zij werd later het symbool van wederopbouw. Daarna werd de naam van Elshout vervolgens Kinderdijk genoemd. Volgens verteller De Borst zijn er verschillende uitleggen over het ontstaan van die naam. De Borst had donderdagmorgen een mooie try-out. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld