Tussen 2030 en 2050 dijkverhoging in regio verwacht

SLIEDRECHT – Wacht Sliedrecht over enkele tientallen jaren een nieuwe dijkversterking? Dat zou zo maar kunnen. Voor de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden moet volgens het MIRT-onderzoek Alblasserwaard-Vijfheerenlanden tussen 2030 en 2050 rekening worden houden met dijkversterking op een aantal plaatsen langs o.a. de Merwede.

Dit wil niemand niet nog een keer meemaken. De laatste overstroming in 1953, waar Sliedrecht na een dijkdoorbraak mee te maken kreeg. Dit een foto bij de Kaai (Zwijnskade). (Foto gemeentearchief Sliedrecht)

Met ingang van 2017 wordt een nieuwe normering voor waterveiligheid van de dijken van kracht. De huidige wettelijke normen zijn gebaseerd op inzichten uit de periode 1953-1960 en waren toe aan actualisering. 

Een uitgebreid onderzoek binnen het Deltaprogramma Rijnmond-Drechtsteden heeft uitgewezen dat de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden het beste beschermd kan worden tegen overstromingen door sterke en hoge(re) dijken. “Naar verwachting zullen op basis van de nieuwe uitgangspunten en normering in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden bestaande dijken worden afgekeurd. Dat betekent dat op een aantal plaatsen in deze regio in de toekomst sprake zal zijn van dijkversterking.”

Geschiedenis
Bestuurders hebben in 2014 samen besloten om voor de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden (A5H) een MIRT-onderzoek te starten. Zij spraken dit af in het Bestuurlijk Overleg MIRT Zuidelijke Randstad. Voor deze opdracht is een Gebiedsraad ingesteld die bestaat uit Waterschap Rivierenland en een vertegenwoordiger van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De raad wordt voorgezeten door CDA-burgemeester Bram van Hemmen (gemeente Sliedrecht) en gedeputeerde Adri Bom (CDA). De provincie Zuid-Holland heeft het trekkerschap voor deze regionale uitwerking van de voorkeursstrategie het Deltaprogramma op zich genomen en zorgt ook voor de projectleider.

Betrokken partijen
Bij het onderzoek werken de gemeenten in Alblasserwaard/Vijfheerenlanden samen met de provincie, Waterschap Rivierenland en het Rijk. De overheden werken daarin met elkaar samen in de Gebiedsraad. In gezamenlijke sessies rond de gebiedsopgaven en thema’s betrekken zij ook organisaties en bedrijven in het gebied. Speciale aandacht is er voor bedrijven op plekken aan de dijken die in de toekomst verhoogd of versterkt moeten worden. Het project benadert gericht bedrijven die mee kunnen en willen denken over kansen die zij zien voor bereikbaarheid, de leefomgeving en innovaties.

Rapport naar minister
De resultaten van het onderzoek worden in september 2016 gepresenteerd aan de Gebiedsraad. Samen bepalen de partijen in de Gebiedsraad ook de aanbevelingen voor een vervolg. Daarna biedt de raad het rapport aan de minister aan. Dat gebeurt in het Bestuurlijk Overleg MIRT. Daarin overleggen Rijk en partners van de zuidelijke randstad (Zuidvleugel) twee keer per jaar over rijksinvesteringen in de fysieke leefomgeving.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld