Stichting JA pleit voor geld voor zwemmen

SLIEDRECHT – Ds. Joost Schelling sprak dinsdagmiddag 28 juni 2016 in bij de gemeenteraad. Niet als kerkelijk vertegenwoordiger, maar als bestuurslid van de Stichting Jeugd Actief. Hij pleitte namens de stichting dat alle kinderen in Sliedrecht kunnen spelen, sporten en zwemmen. Vooral voor dat laatste vroeg hij de aandacht.

Joost Schelling wil dat de raad kaders schept om het zwemmen voor alle kinderen mogelijk te maken. Hij pleitte niet voor het invoeren van het schoolzwemmen. Dat vond hij een verantwoordelijkheid van de ouders.(Foto Sliedrecht24)

Als Stichting JA wilde hij pleiten voor beschikbaar stellen van geld. Nu gaat volgens hem veel geld van de Stichting Leergeld rechtstreeks naar Opti Sport. De raad zou volgens Schelling moeten nadenken over voldoende financiële middelen, zodat niemand wordt uitgesloten om het diploma A-B Combi te halen. “Kinderen mogen niet de dupe worden van de financiële situatie van hun ouders”, aldus Schelling.

Volledig uitgesproken tekst Joost Schelling:
Nederland leeft met water. Deze kreet is onlosmakelijk verbonden met ons waterbewustzijn, zeker hier in Sliedrecht. Water is onze vriend en vijand tegelijk. Of we nu achter dijken leven of wat verder in de polder. In tegenstelling tot veel andere landen betekent ons waterbewustzijn ook, dat wij onze kinderen van kleins af aan leren te zwemmen. Hele groepen kinderen en ouders brengen zo een flinke tijd door in bijvoorbeeld het prachtige Bronbad aan de overzijde van de A15. Zo hopen ze met de zwemlessen van Optisport hun ABC-diploma’s binnen te halen. En dat is belangrijk niet zozeer vanwege het felbegeerde papiertje, maar vooral vanwege de opgedane water- en zwemvaardigheden. Maar helaas begint de basis onder ons waterbewustzijn steeds meer een geldkwestie te worden. Cijfers van Stichting Leergeld Drechtsteden laten dat al langer zien. Een aanzienlijk deel van die aanvragen voor kinderen in de basisschoolleeftijd is bestemd voor de betaling van de zwemlessen. Stichting Leergeld maakt een groot deel van het geld aan die doelgroep rechtstreeks over naar Optisport of een andere aanbieder van zwemlessen. Met als gevolg dat in de periode dat de kinderen zwemles via Stichting Leergeld afnemen – volgens de nu geldende voorwaarden van St. Leergeld – er geen financiële ruimte is voor andere ondersteuning zoals deelname aan sportclub of verenigingsleven. En dan hebben we het nog niet over de kinderen die opgroeien in gezinnen net boven de inkomenstoets van Stichting Leergeld. Zij kunnen zich het bedrag van € 688,- per kind voor een A/B combidiploma vaak net zo min permitteren. Op deze manier wordt de toegang tot de zwemlessen steeds meer een drempel, en zelfs een drempel tot het verenigingsleven in ons dorp. En deze kinderen hebben er niet voor gekozen dat ze in deze situatie opgroeien…zij willen gewoon net als andere kinderen met hun leeftijdgenoten spelen en sporten. Als Stichting Jeugd Actief maken we ons ervoor hard dat kinderen van de basisschoolleeftijd aan het Sliedrechtse verenigingsleven kunnen deelnemen, juist al op jonge leeftijd. Zo voorkomen we dat gezinnen, en dus ook de kinderen, al in een vroeg stadium in een sociaal isolement geraken. Een gat dat naarmate de tijd vordert, steeds moeilijker te dichten is, zo blijkt uit bijna alle onderzoeken over kinderen in armoede.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld