Slotceremonie monument Levenslicht trekt nauwelijks bezoekers

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Monument Levenslicht is gedoofd. Ruim een week was een deel van de stenen van het landelijke lichtmonument op verschillende plaatsen in Sliedrecht te zien. Bij de slotceremonie zaterdagavond 1 februari 2020 bij het oorlogsmonument aan de Stationsweg waren hooguit vijftien mensen aanwezig. 

Het monument Levenslicht brandde zaterdagavond voor het laatst in Sliedrecht. Het is nu gedoofd. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Afgelopen week was het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Om mensen in hun eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden, is op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei het tijdelijk lichtmonument ontworpen door kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde.

Tijdelijke aanvulling
Doel van dit lichtmonument was om het bewustzijn te vergroten dat in heel Nederland Joden, Roma en Sinti woonden en dat de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, plaatsgenoten of buren waren. Delen van het uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen bestaande monument – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – gingen naar 170 gemeenten, waar de vervolging van Joden, Roma en Sinti heeft plaatsgevonden. Het monument is een eenmalige tijdelijke aanvulling op de bestaande oorlogs- en Holocaustmonumenten, in het kader van 75 jaar vrijheid. 

Tekst gaat verder onder tweet.

Prachtig gebaar
De steentjes blijven in Sliedrecht. Een bestemming is er nog niet, maar belangstelling is er volgens burgemeester Bram van Hemmen (CDA) onder meer van de Stichting Dijksynagoge Sliedrecht en wordt gekeken of ook scholen in Sliedrecht stenen gaan krijgen. “Het licht van dit monument gaat letterlijk uit. De stenen worden opgeraapt. Onze Dijksynagoge heeft aangegeven de stenen graag te behouden, als herinnering aan Levenslicht. Een prachtig gebaar”, sprak Van Hemmen. Aanwezig waren tijdens een korte speech medewerkers van de gemeente Sliedrecht, Comité 4 en 5 Mei Sliedrecht en een burgerraadslid. Verder een handje vol belangstellenden, onder wie een vrouw van 89 jaar voor wie de oorlog nooit voorbij gaat. 

Aandacht
Dat het licht zaterdagavond is gedoofd, betekent – zo sprak Van Hemmen – zeker niet dat de herinnering vervaagt. Van Hemmen: “Ook na vanavond blijven de lege plaatsen, die oorlogsslachtoffers achterlaten, pijnlijk voelbaar. Daar hebben we tijdens de diverse Levenslicht-herdenkingen terecht aandacht voor gevraagd. Tijdens de openingsceremonie vorige week donderdag (27 januari 2020 – red.) op het Merwedeplein vroeg ik u ‘help je mee herinneren?’ Dat hebt u in grote getale gedaan door even stil te staan bij het lichtmonument, hier of aan het Dr. Langeveldplein of bij het raadhuis. Of door de bijeenkomst te bezoeken van de dijksynagoge. Dank voor uw betrokkenheid.”

Licht uit
Voorzitter Nicole Boer van Stichting Comité 4 en 5 Mei Sliedrecht trok zaterdagavond letterlijk de stekker eruit. Toen gaven alleen de straatlantaars nog wat licht. “Zoals gezegd, Levenslicht gaat uit. De herinnering blijft”, aldus Van Hemmen, “Ik hoop dat u, samen met mij, opnieuw paraat staat tijdens de dodenherdenking. En ook op 5 mei, als we 75 jaar bevrijding met elkaar vieren. Eén van vreugde en één van verdriet. Dat is samen leven in optima forma.” Na een kleine minuut van stilte was de slotceremonie ten einde.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld