RIVM wil nader onderzoek GenX-stoffen in Duitsland

BILTHOVEN / SLIEDRECHT – De stoffen die gebruikt worden door chemiebedrijf Chemours / DuPont in Dordrecht als vervanger van PFOA (C8), de techniek GenX, worden in 2017 in Duitsland nader onderzocht. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) van Milieu kort voor het weekend aan de Tweede Kamer meegedeeld.

Begin juli dit jaar ontstond er discussie over de veiligheid van de GenX-techniek die Chemours nu gebruikt in plaats van PFOA. Dijksma: “Hierbij is het belangrijk om te vermelden dat ‘GenX’ geen stof is, maar een naam voor een techniek waarbij meerdere stoffen gebruikt worden.” (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Het RIVM meldt Dijksma dat naar zijn verwachting de uitstoot naar de lucht van deze stoffen door de fabriek geen risico voor de gezondheid van omwonenden met zich meebrengt. Naar verwachting… zekerheid is er dus niet. “Op basis van de beschikbare informatie blijkt het echter niet mogelijk om voor alle stoffen tot een definitieve conclusie te komen”, staat in de brief van Dijksma, “Daarom heeft het RIVM volgens Dijksma enkele suggesties gedaan voor testen die met deze stoffen uitgevoerd kunnen worden om alsnog tot een definitief oordeel te komen.”

Revisievergunning
Het RIVM draagt de informatie die het heeft verzameld over aan de Duitse collega’s. Deze gaan in 2017 een aantal van de GenX-stoffen nader beoordelen via de instrumenten die de Europese REACH-verordening biedt. Er wordt verder een revisievergunning aangevraagd door Chemours, waardoor alle activiteiten van het bedrijf in samenhang nogmaals beoordeeld kunnen worden. Dit proces kan naar verwachting van Dijksma in de tweede helft van 2017 worden afgerond. Dijksma: “Chemours zal daarnaast haar milieu- en veiligheidssysteem door een externe partij laten controleren. Begin 2017, in afwachting van de integrale beoordeling in het kader van de revisievergunning, en in afwachting van lopende nadere onderzoeken naar de GenX technologie, zal de vergunde emissieruimte van GenX-stoffen door het bevoegd gezag worden beperkt zodat deze niet hoger is dan strikt noodzakelijk.

Voordragen stoffen
Ook vraagt de provincie Zuid-Holland het bedrijf om een onderzoek uit te voeren en te rapporteren over de mogelijkheden om de uitstoot naar lucht en water van de GenX-stoffen verder te beperken. Voor een van de GenX-stoffen (aangeduid met ‘E1’) biedt de REACHverordening geen mogelijkheden om verdere gegevens op te vragen. Het gaat hier namelijk om een stof die in het bedrijfsproces ontstaat en wordt uitgestoten. Het RIVM zet volgens Dijksma stappen om, met Chemours, de eigenschappen van deze stof verder te verhelderen, indien nodig door daarmee testen uit te voeren. De staatssecretaris heeft het RIVM gevraagd om volgend jaar een aantal stoffen voor te dragen, die nog niet de kwalificatie van zeer zorgwekkende stof (ZZS) hebben maar waar toch zorgen over bestaan, bijvoorbeeld vanwege analogie met vergelijkbare stoffen. Vervolgens kan per stof worden bezien of er voor vergunningverlener en bedrijf aanleiding is tot extra beschermingsmaatregelen. Het RIVM constateert dat eenvoudig toegankelijke informatie over gebruik en emissies van veel ZZS in de specifiek Nederlandse situatie ontbreekt. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld