Rampenoefening voor hulpverleners

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Geneeskundige hulpverleners hebben donderdagavond 12 mei 2016 tijdens een rampenoefening ongeveer 40 slachtofferacteurs opgevangen na een zogenaamde botsing tussen twee passagierstreinen. Het was de eerste keer in de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, dat werd geoefend volgens het nieuwe model Grootschalige Geneeskundige Bijstand (GGB). In deze veiligheidsregio werken Brandweer, GHOR en 17 gemeenten, waaronder Sliedrecht, samen. De zogenaamde incidentlocatie was Dordrecht.

Verschillende slachtofferacteurs verleenden hun medewerking, zoals deze mevrouw (in zwarte trui) uit Sliedrecht. (Twitterfoto Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid)

Begin 2016 heeft het model van Grootschalige Geneeskundige Bijstand (GGB) het model voor geneeskundige hulpverlening bij grote calamiteiten, de Geneeskundige Combinatie (GNK-C), vervangen. Invoering van het GGB-model betekent een verandering in hoe de geneeskundige hulpverlening bij rampen of grote incidenten is georganiseerd; hoe verschillende hulpverleners met elkaar samenwerken en over welke aanvullende hulpmiddelen zij kunnen beschikken naast de reguliere ambulancezorg.

Gezamenlijke oefening
De gezamenlijke oefening tussen de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR), Ambulancedienst (RAV), Nederlandse Rode Kruis (NRK), Meldkamer en het Albert Schweitzer ziekenhuis speelde zich af in Dordrecht. Alle deelnemers van RAV en NRK vertrokken trapsgewijs met hun voertuigen richting de ‘incidentlocatie’ Spinel Veiligheidscentrum. Zowel het calamiteitenvoertuig van de RAV als het voertuig van het Noodhulpteam van het NRK zijn ingezet.

Botsing passagierstreinen
De ramp was zogenaamd een botsing tussen twee passagierstreinen, vlakbij Dordrecht centraal. De zogenaamde slachtoffers werden opgevangen, getrieerd en behandeld door de RAV en NRK. Vervolgens werd een deel ook daadwerkelijk afgevoerd met een ambulance naar een fictief ziekenhuis, waar enkele deskundigen van het Albert Schweitzer ziekenhuis actief waren. Deze locatie bevond zich in de uitruk van de GHOR, waar ASz-personeel de slachtofferacteurs overnam.

Geen licht- en geluidssignalen
Ambulances hebben deze avond zonder licht- en geluidssignalen gereden, waardoor burgers weinig tot niks van de oefening hebben vernomen. De oefenleiders zeggen terug te kijken op een geslaagde oefening. “Elke oefening brengt leerpunten met zich mee, daarom is de oefening gefilmd. Met de film krijgen de (overige) medewerkers van de betrokken organisaties een reële werkinstructie inclusief feedback”, aldus de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld