Raad praat over sociaal domein in bibliotheek AanZet

SLIEDRECHT – De beeldvormende vergadering van de gemeente Sliedrecht was maandagavond 9 oktober 2017 op locatie, in dé Bibliotheek AanZet aan de Scheldelaan. Samen met deelnemers uit het sociaal domein vond een rondetafelgesprek plaats aan een vierkante tafel. Verschillende ‘partijen’ kwamen aan het woord en raadsleden haakten daar op in.

Verschillende mensen die actief zijn in het sociale domein kwamen aan het woord en legden aan de raadsleden uit waar ze mee bezig zijn, (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24) 

Wethouder Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht) van Sociale Zaken leidde de avond in, die werd geleid door voorzitter Timo Pauw (PRO Sliedrecht). Voor elk onderdeel werd 30 minuten uitgetrokken.

Onderzoek
Adviseur Hieke Wijbenga van Mezzo opende de avond met een presentatie met uitkomsten van het behoefteonderzoek mantelzorg. Mezzo  is een landelijke vereniging voor mantelzorgers en belangenbehartiger. Sinds de decentralisatie biedt Mezzo ondersteuning aan gemeenten, zoals bij onderzoeken. Dat gebeurde ook in Sliedrecht (Mantelzorg in Sliedrecht-red.). Sliedrecht wilde inzicht krijgen in de behoefte en of het aansloot bij het ondersteuningsaanbod. Gekeken is onder meer hoe lokaal wordt samenwerkt en er zijn bijeenkomsten georganiseerd. De mantelzorgers zijn in het dorp tussen de 33 en 92 jaar. Jonge mantelzorgers zijn niet bereikt. “Ze zijn er ook, maar niemand met wie wij spraken, kende jonge mantelzorgers”, vertelde Wijbenga.

Ernstige situaties
Mantelzorgers komen volgens Wijbenga te laat in beeld. “Vaak als ze heel zwaar belast of overbelast zijn. Sommige hadden nog nooit bij een steunpunt aangeklopt. Een aantal had zelf niet door dat ze mantelzorger waren. Soms moesten ze erop gewezen worden. Men heeft schroom om anderen om hulp te vragen. De eigen bonen doppen”, gaf Wijbenga als bevinding. Soms ontbrak het aan kennis bij de mantelzorger bijvoorbeeld om te weten waar hulp te krijgen is. Sommige mensen zorgen als mantelzorger 24 uur per dag voor hun naasten. Bij een vrouw gaat elke dag om 02.00, 04.00 en 07.00 uur de wekker om een naaste medicijnen te geven. Wijbenga: “Soms schrokken we van situaties. Soms gaat het mis tussen mantelzorgers en hun naaste en ontstaan conflicten. Soms wordt iemand die wordt verzorgd erg agressief.” Ze gaf als aanbevelingen oog hebben voor de mantelzorger, versterk het steunpunt mantelzorg, start een mantelzorgnetwerk voor professionals en maak het aanbod voor mantelzorgondersteuning zichtbaar. 

Plein
Jacqueline Parel (Bibliotheek AanZet) en Brigitta Muller (SWS) gaven een presentatie over de voortgang van de uitvoering ‘Het Plein’, een plein van ontmoeting, kennis en beleving. Daarin werken de bibliotheek, Stichting Welzijnswerk Sliedrecht en Participe samen. Een plaats voor leesbevording en belevening met het doel te helpen en te versterken. De raadsleden kregen een aantal voorbeelden over ontmoetingen verteld, zoals computercursus, taalcursus en koffie met. Ook worden conversatielessen Engels, Spaans en Frans in de bibliotheek gegeven. Van boeken en computers wordt dan gebruik gemaakt. Twee weken geleden werd het ‘Kom erbij Festival’ georganiseerd, waaruit vorig jaar een leesgroep is gestart. Hoofdonderwerpen voor het Plein zijn taal, digitaal en belastingdienst. Zo zijn er taaloefenplaatsen, taalcoaches en conversatielessen (zoals afgelopen zomer-red.). Over de voortgang van de statushouders sloot Cherif Jeffali (Participe) aan. “Het gaat over de actualiteit. Ze hebben daar met succes aan deelgenomen. Ze willen het nieuws leren begrijpen. Door een woordenschat op te doen keken we dan naar het NOS Jeugdjournaal. We proberen ervoor te zorgen dat ze de basis hebben en zelfstandig naar de huisarts kunnen of boodschappen kunnen doen”, vertelt Jeffali. Contact met het onderwijs is er wel, maar een contact met een middelbare school is er nog niet. Jeffali vond het een goed idee, dat werd geopperd door burgerraadslid Joop de Vries (CDA).

Digitale hulp
Vorig jaar september is een digitaal inloopspreekuur gestart. Parel: “Er kwamen vragen over DigiD, tablets en E-readers. Dat is een intensief traject. We doen dat met deskundigen. Er is ook hulp aangeboden voor belastingzaken.” Op vrijdagmorgen is er een digitaal inloopspreekuur. Er is bijna elke dag een activiteit op ‘Het Plein’. Daar is een rooster voor, zodat het efficiënt gebeurt. Er is haak- en breicafé en sinds kort een kleurcafé. Er zijn bij Welzijnswerk veel plannen. Muller: “We lopen soms wel tegen zaken aan. De bibliotheek is gebouwd op een moment dat deze activiteiten er nog niet waren. De samenwerking en huisvesting werkt drempelverlagend.” Soms is het door de deelnemers aan Het Plein zoeken naar de afstemming, wie heeft welke rol. Voor de gezamenlijke inzet van vrijwilligers wordt gewerkt aan een goed plan en er wordt gewerkt aan een gezamenlijke huisstijl. Ook wordt nagedacht over een platform om deze gezamenlijke activiteiten te presenteren. Steeds meer mensen zien de bibliotheek als ‘een huis’ en zien het als ‘hun plek’ vertelt een bestuurder van de bibliotheek. “Of deze nu van ons is of van de inwoners. Dat maakt eigenlijk helemaal niet zo veel meer uit.”

Statushouders
Cherif Jeffali (Participe, met wortels in Alphen aan de Rijn en Delft-red.) vertelde over de maatschappelijke begeleiding aan statushouders. “Als iemand kan vluchten naar een ander land, dan spreek ik wel van daadkracht. We sturen veel op zelfredzaamheid. We ondersteunen, maar vragen ook veel van de mensen zelf. De ondersteuning is gericht op het praktische. Hoe groter ook het netwerk, hoe kleiner de kans dat mensen omvallen.” In 2016 werden 67 mensen opgevangen en ook tientallen in 2017. Voor 2018 worden in het eerste half jaar 20 mensen verwacht als statushouder. De mensen krijgen maatschappelijke begeleiding in vooral de eerste zes maanden en daarna volgt meestal juridische begeleiding (o.a. gezinshereniging, asielprocedures, verblijfsdocumenten en korte juridische vragen). Participe heeft geen dosiers van statushouders van voor 2015. 

Participatietrajecten
Er worden workshops gehouden om statushouders over de Nederlandse kernwaarden, de verschillende instanties in en rond Sliedrecht. “Zo is woningcorporatie Tablis Wonen komen praten en kregen de statushouders een rondleiding door de bibliotheek”, vertelt Jeffali. De deelnemers aan de workshops kregen een certificaat. Jeffali vertelde wat er gebeurt tijdens en na de begeleiding. Van elke statushouder wordt een inschatting gemaakt, waaraan misschien extra aandacht moet worden besteed. “Ik ben als Rotterdammer blij verrast, over de potentie en hulp die hier in Sliedrecht wordt geboden door o.a.buddy’s. Zij zijn gekoppeld aan een statushouder of een gezin”, vertelt Jeffali.Thema’s zijn taal, arbeid en integratie.

Platform
Wim Dunsbergen gaf een uitleg over het platform ‘Welkom in Sliedrecht’. Hij is daarvoor aangesteld met een bestuursopdracht van de gemeente Sliedrecht. “Gekeken is wie gaan we hierbij betrekken. De eerste vergadering in de raadzaal zat vol. Kernwaarden zijn verbinden, ontwikkeling (taal beheersen, denk aan de taaloefenplaats bij Albert Heijn-red.) en participeren. We gaan hier jaarlijks over rapporteren”, aldus Dunsbergen. Jeffali legde uit dat een statushouder zo’n vier uur per week gedurende zes maanden ergens werkt om de taal goed te leren. “Het gaat steeds beter lopen en krijgen steeds meer vertrouwen van organisaties. Mensen doen in korte tijd werkervaring op. Binnenkort begint iemand bij Tablis Wonen en donderdag iemand bij de gemeentewerf. We zoeken nog organisaties”, vult Jeffali aan, “Maar we zijn er niet. Het vinden en binden van geschikte vrijwilligers blijft lastig. De goede mensen die we krijgen, zijn vaak weer snel weg.”

Bijstandsuitkering
Vervolgens was na een korte pauze het woord aan de Sociale Dienst Drechtsteden (SDD). Over de ontwikkelingen van de spraken Martin Hekelaar van de firma Berenschot en Hans Polderman, controller van de SDD. Hekelaar vertelde dat in Sliedrecht het aantal bijstandsuitkeringen in korte tijd flink omhoog gegaan. Nu zo’n 470 mensen. Hekelaar: “In Sliedrecht zijn in 2014, 2015 en 2016 enorme te korten ontstaan. Tot 2,6 miljoen euro aan extra uitgaven. Het budget is met 1 miljoen euro toegenomen. Is Sliedrecht een uitzondering? In de regio is het in meer plaatsen, maar Sliedrecht springt er wel uit in 2016. Maar landelijk had 75% van de gemeenten een tekort aan bijstandsbudget. Sliedrecht stond op plaats 26 met grootste tekorten. Het aantal bijstandsgerechtigden is flink in deze gemeente gestegen, sinds 2008 een verdubbeling.” Polderman: “Wat je in 2016 ziet, is dat je langzaam de ww’-ers ziet instromen. Dit jaar zien we alweer in de regio een daling.” Sliedrecht zit met het aantal banen wel iets in de lift, maar… “We doen het kwa uitkeringen slecht”, concludeerde fractievoorzitter Ton Spek (CDA). Hekelaar: “In Sliedrecht is er opvallend snelle stijging van het bijstandsvolume. Sneller dan de regio, sneller dan in de rest van Nedeland. In 2017 is er sprake van stabilisatie en daling.”

‘Beschermd wonen’
Tot slot sprak ambtenaar Diana Vonk (gemeente Sliedrecht) over de visie en aanpak ‘Beschermd wonen’. Begin volgend jaar krijgt de raad daarover stukken. Vonk: “Beschemd wonen is een nieuwe taak. Vooralsnog is het bij de centrumgemeente gelegd, maar in 2020 komt die verantwoordelijkheid lokaal te liggen. Gekeken wordt hoe mensen met bijvoorbeeld psychische problemen een plaats in de samenleving kan worden gegeven. Uitgangspunt is dat zoveel mogelijk mensen in de maatschappij kunnen meedoen.” Het gaat vaak om mensen die behoren tot een kwetsbare doelgroep. “We kijken echt naar het individu. Er wordt ook gekeken naar ervaringsdeskundigen, die een inspiratie kunnen zijn voor mensen die nu problemen ondervinden”, vertelde Vonk, die graag de mensen in een eigen leefomgeving helpt in plaats van al in de opvang of kliniek. Deze doelgroep is ook onderdeel van de Woonvisie. “Dat mensen ook een huisvesting hebben, die betaalbaar is. Je ziet vaak een combinatie van woningbouw, zorg en veiligheid.” Onder ‘beschermd thuis’ vallen nu al vijf cliënten in Sliedrecht. De politie, wijkagent, is volgens Vonk nauw betrokken bij het sociaal team en weet wie waar woont.”Dit is niet de groep van verwarde personen”, verduidelijkte wethouder Visser. Regionaal wordt samengewerkt om één en ander verder handen en voeten te geven. Uiteindelijk komt er een transformatie-agenda naar de raad begin volgend jaar, een nieuwe visie en de verordening.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld