Politieke partijen discussiëren over aanleg dubbel fietspad

SLIEDRECHT – Het CDA wil dat het college zich houdt aan het raadsbesluit uitvoering dubbel fietspad aan de Craijensteijn. Het interpelatiedebat snoepte tijd weg van de besluitvormende raadsvergadering. Fractievoorzitter Ton Spek (CDA) kwam met vragen. Hij refereerde aan een beeldvormende vergadering waar wethouder Aldrik Dijkstra (SGP-ChristenUnie) van Verkeer meldde dat dit wordt gekoppeld aan een algemeen verkeersbeeld in Sliedrecht. Voor 1 november 2017 zou er een concreet plan bij de raad moeten liggen en dat is niet gebeurd. Dat ligt er en is uitvoerbaar, maar de wethouder zegt meer tijd nodig te hebben.

Wethouder Dijkstra dinsdagavond aan het woord in de gemeenteraad. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Het CDA wil wethouder Dijkstra houden aan de afspraak. Wethouder Dijkstra vertelde dat hij de raad had geinformeerd over het gelopen traject. Dijkstra verdedigde dat om voor een gedegen besluit zaken moeten worden onderzocht, zoals grond van ASVZ Merwebolder, het vrachtverkeer en resultaten voor fijnstof en doorstroming. “Wij kennen uw raad van het integraal afwegen. Ook het college streeft naar een goede afhandeling Craijensteijn. Er zijn daarvoor stappen te zetten en ik kan u een planning toesturen”, sprak Dijkstra. Raadslid Cees Paas (SGP-ChristenUnie) deelde mee dat zijn fractie voor vrijliggende fietspaden is. “We hadden graag gezien dat de onderzoeken verder waren”, aldus Paas, die wel mee kon gaan met ‘hun’ wethouder, die betreurde dat het zo gelopen is.

Aanvaring
Voor Roelant Bijderwieden (VVD) kwam het interpelatiedebat als een verrassing. Hi noemde het prematuur. “We vinden het een premature actie. Het college heeft de afgelopen periode al veel uitgevoerd en u denkt dat dit er nog wel bij kan”, aldus Bijderwieden. De VVD mist de relevantie. Voortdurend stelden leden van PRO Sliedrecht vragen aan Bijderwieden. Raadslid Gerrit Venis (PRO Sliedrecht) werd aangesproken door burgemeester Bram van Hemmen (CDA). Hij merkte dat de laatste tijd debatten ‘meer emotie krijgen’. Van Hemmen en Venis kregen een aanvaring over orde van de vergadering. Van Hemmen: “Ik heb hier een knopje, dat ik eigenlijk niet wil gebruiken. Discussies over een verkiezingsprogramma mag u later voeren.” Venis: “U probeert de orde van de vergadering te handhaven. Dan wil ik dat u ook de heer Bijderwieden dit verbiedt.”

Verkeerd beeld
Fractievoorzitter Anton van Rees (PvdA) meldde zijn speech te hebben aangepast en kwam met een ‘gekuiste versie’. “Het kwam bij mij over als een keuze tussen tijd en geld. Of u voert het uit of u geeft aan waarom het niet kan op dit moment”, aldus Van Rees, die vond dat er een verkeerd beeld is ontstaan. “Er ligt een opdracht ‘gewoon doen’ voor de Craijensteijn.” Paas vroeg of Van Rees wel kennis had genomen van antwoorden college. “We hebben daar wel kennis van genomen, maar niet dat een amendement van toen niet meer uitgevoerd kan worden”, sprak Van Rees. 

Overwegingen
Spek vroeg zich af of er een collegebesluitis genomen om het raadsbesluit niet uit voeren. Hij wilde weten wat de overwegingen zijn geweest en wilde daar graag van kennisnemen. “We zijn verbaasd dat een deel van de raad niet zo erg hecht aan een raadsbesluit. Om dat twee fracties toch niet voor het amendement waren”, liet Spek weten. “We gaan door met onderzoeken en gesprekken. Dan ligt er een totaalplaatje, waarmee we aan de slag kunnen”, verwoordde Dijkstra, “We gaan als college onverdroten door met het plan voor een veilige fietsroute.” Er is volgens Dijkstra geen besluit genomen om het geamendeerde raadsbesluit niet uit te voeren. Spek wil dat aan de stand van zaken ‘iets meer toeters en bellen’ krijgen. Hij pleitte ervoor op de hoogte te blijven. De VVD vond het onzin. “Waar wilt u dit nog meer bij?”, sprak Bijderwieden. Spek wilde de afwegingen weten en zo op de hoogte blijven van de voortgang. Dijkstrak: “Feitelijk vraagt u om een rapportage en vorm van toelichting daarbij. Dat kan ik toezeggen.” Spek: “Wij zouden het in ieder geval voor de kerst willen hebben. In elk geval dit jaar.” Het College komt dus met een tweemaandelijkse rapportage rond ontwikkelingen Craijensteijn.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld