INGEZONDEN BRIEF: De erfenis van het vorige college

Ik heb een zinvol informeel onderhoud gehad met wethouder dhr. Tanis en een overleg met wethouder dhr. Van der Plas. Ging onder andere over Sliedrecht Buiten (Recreatief Knooppunt Sliedrecht-RKS). Ik heb na afloop van de ontmoetingen een aantal conclusies getrokken.

De polder in Sliedrecht-Noord. (© Foto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)

De kreet ‘Sliedrecht, groot in doen’ geldt in ieder geval niet voor dit dossier. Alles wat mis kan gaan met een project is hier de afgelopen jaren misgegaan.

Ten eerste is vier maal jaar op jaar beloofd dat het volgende jaar duidelijk zou worden of knooppunt gerealiseerd kan worden. Begonnen in 2014 is het eind 2018 nog niet duidelijk of Sliedrecht Buiten er komt. Dit moet frustrerend zijn voor de voetbal. Voor betrokken agrariërs is het in ieder geval niet goed om sinds 2008 allerlei plannen langs te zien komen op agrarische grond, dat die plannen ieder college wijzigen en dat er niets anders wordt uitgevoerd als het schrijven van die plannen.

Wethouder Van Rekom vroeg in 2014 om geduld, want in 2015 moest duidelijk zijn of het toen RKS genoemd er kwam. Deze wethouder heeft vreselijk gefaald. Hij heeft verzuimd om met een ontwerp bestemmingsplan te komen. Hij heeft een plan dat voorzag in aantrekkelijke wandel-, fiets- en ruiterpaden, een plan dat zelfs vastgelegd was in een structuurvisie, omgewisseld voor een plan dat alleen de voetbal verplaatst en wat voor de rest totaal niet interessant is. En zelfs voor dat plan is hij dus niet eens begonnen met de uitvoering van het bestemmingsplan. Ook een tussentijds plannetje voor een ruiterpad over de Parallelweg is een een complete mislukking ofschoon er raadsleden waren die het een goed plan vonden. Je moet wel veel lef hebben om met je paard over een weg te gaan, daar waar fietsen al levensgevaarlijk is.

Nu, anno 2018, is het RKS dus nog verder weg dan in 2014. Want ook de benodigde gronden zijn nog niet verworven. Er is middels zoveel weerstand ontstaan door de handelswijze van het vorige college dat de grondverwerving ook zomaar niet meer rondkomt.

Dhr. Van der Plas wil nu voortvarend te werk gaan. Hij wil in 2019 met een ontwerpbestemmingsplan komen. Maar waarom weer geld uitgeven aan een plan, terwijl je niet eens de gronden hebt verworven?

En wat krijgen we na dit plan? Het College van B & W moet dit jaar nog met een lokale uitvoeringsparagraaf komen van de door de provincie Zuid-Holland aanvaarde woonvisie. Ze moeten dus aangeven waar op korte termijn 1000 tot 1500 woningen komen. Na tien jaar onzekerheid voor boeren door het RKS komt er waarschijnlijk een nieuwe periode van onzekerheid door plannen voor woningen, waarbij al is aangegeven dat ze dichtbij de Merwedelingelijn moeten komen (Provincie: ‘woningbouw dichtbij openbaar vervoersassen’) .

Waarom koppelt men dan niet de plannen? Alleen maar winnaars lijkt mij. De opbrengst van woningbouw betaalt het RKS. Er komen dan ook makkelijker gelden vrij om boeren in zijn geheel te verplaatsen in plaats van uit te roken. De mogelijkheid voor een plan met de voetbal langs de spoorlijn en woningen aan de middenwetering. Het belangrijkste is dat je dan ook kan bouwen in het duurdere segment en gewoon de mogelijkheid kan bieden tot zelfrealisatie van een huis. Ik weet zeker dat dan de grondverwerving veel sneller rond is en dat de voetbalvelden ook sneller zijn verplaatst. Ontsluiting door het station en op Sliedrecht-West. Ideaal lijkt mij.

Levert de gemeente Sliedrecht miljoenen op in plaats van kost de gemeente Sliedrecht miljoenen! En geen grote risico’s als je Stationspark 3 niet snel verkocht krijgt.

Iedereen kan hier beter van worden. De infrastructuur in Sliedrecht is gewoon niet goed genoeg om elders in Sliedrecht veel woningen te bouwen. Het is altijd beter dichtbij het station.

Maar goed , het is ook een optie om hier niet voor te kiezen. Maar ik kan een ieder nu al garanderen dat er dan ook de eerste vier jaar wederom niets wordt gepresteerd door het college, behalve dat er plannen worden geschreven die tot grote frustratie van een ieder niet worden uitgevoerd.

Piet Smits
agrarisch ondernemer
Sliedrecht

Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op onze website is verschenen.

Redactie Sliedrecht24

Plaats een reactie

*=Verplicht veld